Sello – Vuoden paras kauppakeskus 2019

NCSC Winner 1200 x 610

Sello on valittu Vuoden parhaaksi kauppakeskukseksi NCSC Awardseissa 8.10.2019. Sellon kauppakeskusta pidetään suunnannäyttäjänä ja inspiraationa koko toimialalle.

Tuomaristo huomioi kilpailussa useita eri osatekijöitä:

”Kyseessä on klassisen onnistunut kiinteistökehityshanke, joka on tuottanut tasaisen erinomaista tulosta kaikilla mittareilla koko olemassaolonsa ajan todistaen olevansa yksi markkinajohtajista Suomessa. Elinkaarensa aikana keskus on etabloitunut osaksi vaikutusalueensa asiakaskunnan ja yhteisön arkea ja juhlaa todellisena kohtaamispaikkana ja kaupunkikeskuksena. Keskuksen tarjoamaa kehitetään myös määrätietoisesti vastaamaan markkinan rakennemuutosta sekä asiakkaiden tarpeita ja toiveita.

Tuomaristo haluaa kuitenkin nostaa erityiseksi perusteluksi keskuksen aseman kiinteistöalan rohkeanakin suunnannäyttäjänä vastuullisen kehittämisen ja energiataloudellisuuden saralla. Tässä kohtaa keskus toimii edelläkävijä ja esimerkkinä jo kansainvälisellä tasolla.”

NCSC tuomaristo

Sellon katolla olevat 2 500 aurinkopaneelia ja parkkihalliin sijoitettu akusto sekä energian älykäs automaattinen ohjaus tekevät Sellosta virtuaalivoimalaitoksen. Tätä Siemensin toteuttamaa ratkaisua voi verrata pieneen varavoimalaitokseen. Virtuaalivoimalaitos on saanut paljon kansainvälistä huomiota ja ratkaisuun tullaan tutustumaan ympäri maailman.

Yleistyessään tällainen ratkaisu tuo suomalaiselle yhteiskunnalle mittavat säästöt, sillä se vähentää tarvetta investoida varavoimalaitoksiin. Ratkaisulla vahvistetaan myös Suomen energiantuotannon omavaraisuutta. Yhteiskunnallisen vaikutuksen lisäksi virtuaalivoimalaitos, älykäs automatiikka ja energiaa säästävät ratkaisut tuovat yhdessä huomattavia säästöjä kauppakeskukselle. Esimerkiksi Sellossa puhutaan vuositasolla jopa satojen tuhansien eurojen säästöistä.

”Olemme erittäin otettuja siitä, että pitkäaikainen panostuksemme kauppakeskuksen kehittämisen saralla on saanut arvoisensa tunnustuksen” toteaa Sellon kauppakeskuksen toimitusjohtaja Matti Karlsson.

Haluamme kiittää tästä kunniasta myös asiakkaitamme ja liikkeidemme henkilökuntaa.
Vahva yhteisöllisyys vie meitä eteenpäin myös kaupunkikeskuksena, jolla on tärkeä rooli niin lähialueella kuin koko Espoossa. Joten kiitos asiakkaillemme ja koko kauppakeskuksen henkilökunnalle.

Tämän voiton myötä Sello edustaa Suomea ensi keväänä Pohjoismaisella tasolla.

Kauppakeskus Sellon omistajatahot, kotimaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva, Ilmarinen ja Elo, mahdollistavat pitkäjänteisen työn Sellon kiinteistön eteen ja kiitämme heitä rohkeista valinnoista Suomen parhaaseen kauppakeskukseen.

Helsingin keskustan ikoninen kauppakeskus Forum valittiin Suomen parhaaksi kauppakeskukseksi

bed43998ec313f8c_800x800ar

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva kauppakeskus Forum on valittu Suomen parhaaksi kauppakeskukseksi pohjoismaisen kauppakeskusyhdistyksen NCSC:n toimesta. Voiton myötä Forum kilpailee keväällä 2017 pohjoismaiden parhaan kauppakeskuksen tittelistä. Kauppakeskus Forumin omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Sponda Oyj.

Kilpailun tuomaristo perusteli valintaansa sillä, että kauppakeskuksen monivuotinen uudistustyö on onnistuttu viemään läpi menestyksekkäästi rohkealla näkemyksellä, innovatiivisuudella sekä eri tahoja sitouttavalla ammattimaisella ja käytännönläheisellä johtamistyylillä. Uudistuneen Forumin kuvailtiin olevan omassa ympäristössään merkittävä toimija, joka on paitsi taloudellisesti kannattava myös kohderyhmäänsä puhutteleva.

8126f87ac6e83fe8_800x800ar

Kauppakeskus Forumissa vuosittain lähes 14 miljoonaa kävijää

Forum on yksi Suomen suurimpia ja vilkkaimpia kauppakeskuksia ja siellä vierailee vuosittain lähes 14 miljoonaa kävijää. Kauppakeskuksessa on yhteensä noin 140 liikettä, joiden yhteenlaskettu vuosimyynti on noin 200 miljoonaa euroa.

”Olemme iloisia ja ylpeitä siitä että oman alamme asiantuntijat arvostavat Forumissa viime vuosina tehtyjä muutoksia ja valitsivat Forumin vuoden kauppakeskukseksi 2016”, kertoo Forumin kauppakeskusjohtaja Lars Eklundh.

Suomen ensimmäisiä kauppakeskuksia olevan Forumin kulmakivet muodostavat muoti, urheilu ja vapaa-aika, kahvila- ja ravintolatoiminta sekä elektroniikka- ja kodinkonekauppa. Kauppakeskus Forumin suurimpia liikkeitä ovat muun muassa H&M, Gigantti ja Stadium.

”3o vuotta toimineen kauppakeskuksen kolmen vuoden uudistusprojekti saatiin valmiiksi syksyllä 2015.  Uudistus on kaikin puolin ollut onnistunut. Rakennuskustannukset alittuivat, myynti ja asiakasmäärät kasvoivat ja kauppakeskus on täyteen vuokrattu”, Eklundh jatkaa.

Kokonaisen korttelin Helsingin sydämessä kattavassa Forumissa toteutettiin vuosina 2012-2015 mittava laajennus- ja parannusprojekti, johon investoitiin yli 50 miljoonaa euroa. Tuolloin modernisoitiin tiloja, parannettiin energiatehokkuutta sekä kasvatettiin myyntipinta-alaa noin 8 000 neliömetrillä.

Isosta Omenasta monipuolinen julkisten ja yksityisten palveluiden keskus

af7a2056b156f601_800x800ar

Kauppakeskus Ison Omenan laajennuksen ensimmäinen vaihe avautuu tämän vuoden elokuussa. Ison Omenan tarjonta on paljon muutakin kuin ostamista. Kauppakeskukseen tulee merkittävä tarjonta yksityisiä ja julkisia palveluita.

Kolmanteen kerrokseen sijoittuu Espoon kaupungin 6 000 m2 palvelutori, jossa kaupunkilaisia palvelee yksissä yhteisissä tiloissa muun muassa terveyskeskus, neuvola, kirjasto, KELA ja HUS:in laboratorio. Olarin seurakunta muuttaa uusiin suurempiin tiloihin, joissa järjestetään muun muassa toimintaa perheille ja nuorille.

Julkisten palveluiden lisäksi Isosta Omenasta löytyy erinomaiset yksityiset terveydenhoitopalvelut. Nykyisten vuokralaisten Diacorin, Ison Omenan hammaslääkäreiden, Medilaserin lisäksi Isossa Omenassa avaavat OmaHammaslääkäri ja Terveystalon lääkärikeskus. Hyvinvointia tarjoavat myös Espoon hierojakoulu ja Hierojakoulu Atlas.

Isossa Omenassa voi tehdä myös vapaaehtoistyötä luovuttamalla verta ja auttaa näin potilaita Suomen sairaaloissa. Veripalvelu on toiminut Isossa Omenassa jo muutaman vuoden.

Etsimme alun perin tiloja kauppakeskuksesta juuri sen asiakasvirtojen takia. Ihmiset piipahtavat luovuttamassa verta nähdessään asiointireittiensä varrella olevan Veripalvelun toimipisteen. Tiesimme kauppakeskuslaajennuksesta ja metrohankkeesta, ja nämä olivatkin meille ratkaisevia päättäessämme tulla Isoon Omenaan. Odotamme kovasti jo metroliikenteen avausta ja uusia verenluovuttajia”, SPR:n verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström sanoo.

Kauppakeskuksen uudisosaan sijoittuvat monipuoliset kauneudenhoidon palvelut. Salon West Spa muuttaa uusiin tiloihin, uusina kampaamotoimijoina Isossa Omenassa avaavat mm. Piece of Hair ja Hiusfashion.

”Monipuolisilla palveluilla on meille tärkeä rooli. Iso Omena ei ole vain kauppakeskus, vaan ainutlaatuinen palvelukeskittymä, jossa voi hoitaa samalla käynnillä monta erilaista asiaa”, Cityconin kaupallinen johtaja Sanna Yliniemi sanoo.

Tapiolan uudistuminen vauhdittuu tänä vuonna – Kauppakeskus AINOA kasvatti reilusti kävijämääriään

Näkymä idästä

Tapiolan keskustan mittava uudistus etenee. Hankkeen keskiössä toimiva kauppakeskus AINOA kasvatti kävijämääriään viime vuoden aikana jopa 13,8 prosenttia. AINOA kasvatti myös myyntiään 32,2 miljoonaan euroon, joka oli 11,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. Yleisesti kauppakeskusten kävijämäärät kasvoivat viime vuonna 0,4 prosenttia myynnin supistuessa 0,6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla kauppakeskukset kasvattivat kävijämääriään yhteensä  1,8 prosenttia ja myyntiään 0,7 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna.*

AINOA on ladannut runsaasti odotuksia kuluvaan vuoteen, sillä uusia vuokralaisjulkistuksia on luvassa ja liikenneyhteydet paranevat huomattavasti.

ainoa_ita-cc-88inen-julkisivu_aamu

– Alkuvuosi on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin niin myynnin kuin kävijämäärien osalta ja kasvu jatkuu edellisvuoden kaltaisena. AINOA kiinnostaa liikepaikkana ja toisen vaiheen vuokraus edistyy suunnitelmien mukaisesti.  Uusimmat vuokralaiset lääkäriasema Diacor, Tapiolan Apteekki, Subway sekä gourmet streetfood -ravintola FAFA’s aloittavat toimintansa kauppakeskuksen toisen vaiheen avauksessa keväällä 2017. Terveys- ja hyvinvointipalvelut ovat tärkeä osa ihmisten arkea ja olemme erittäin tyytyväisiä saadessamme nämä toiminnot AINOAan. Uudet ravintolat ovat   oman luokkansa huipputoimijoita ja tuovat oivan lisän ravintolapalveluihimme , sanoo kauppakeskusjohtaja Kirsi Borg AINOAsta.

AINOAn saavutettavuus paranee huomattavasti kuluvan vuoden aikana. Maaliskuun lopulla avautuva Tapiola Park -pysäköintilaitos mahdollistaa saapumisen Tapiolan länsi- ja itäpuolelta. Elokuussa liikennöintinsä aloittava länsimetro tulee tuomaan Tapiolaan 30 000 kävijää päivittäin. Kauppakeskus AINOAan palveluiden ääreen pääsee kuivin jaloin, suoraan metroasemalta ja jatkossa myös uudesta bussiterminaalista.

– Korkeatasoiset joukkoliikenneyhteydet, toimivat pysäköintijärjestelyt ja AINOAn monipuoliset palvelut tekevät Tapiolasta entistäkin houkuttelevamman paikan asua, yrittää ja viihtyä, kertoo Borg.

*Lähde: Suomen kauppakeskusyhdistys