Ilmarinen sijoitti toimistokiinteistöön Frankfurtissa

27feebab-ad26-4196-b7c4-1e8be647e62f-main_image

Kuva: Barbara Staubach

Ilmarinen on investoinut Frankfurtissa sijaitsevaan toimistokiinteistöön. Sijoitus toteutetaan yhteissijoituksena Amundi Real Estate:n hallinnoiman kiinteistörahaston kanssa. Ilmarisen omistusosuus on noin puolet.

Sijoituksen kohteena oleva Theodor Heuss Allee 50 -toimistokiinteistö sijaitsee Frankfurtin keskustan länsipuolella hyvien liikenneyhteyksien varrella. Frankfurtin messukeskus sijaitsee kiinteistön välittömässä läheisyydessä.

Kohde on valmistunut vuonna 2004, ja se on vuokrattu kokonaisuudessaan Commerzbankin käyttöön. Kiinteistö muodostuu 9 maanpäällisestä ja kolmesta maanalaisesta kerroksesta, ja vuokrattavaa pinta-alaa on yhteensä vajaa 32 000 neliötä.

‒ Commerzbank on Saksan toiseksi suurin pankki. Pitkäaikainen vuokrasopimus näin uskottavan toimijan kanssa takaa vakaan, ennustettavan ja pitkäaikaisen vuokratuoton kiinteistösijoitukselle. Lisäksi kohde on moderni ja erinomaisessa teknisessä kunnossa, sanoo salkunhoitaja Mikko Antila.

Ilmarinen hajauttaa kiinteistösalkkuaan  

Theodor Heuss Allee 50 -toimistokiinteistö on Ilmarisen toinen Saksaan tekemä kiinteistösijoitus. Ensimmäinen oli berliiniläinen toimisto- ja hotellikiinteistö Königstadt Carree, josta Ilmarinen hankki vuoden 2015 lopussa omistukseensa noin puolet.

Ilmarisen strategiana on hajauttaa kiinteistösalkkuaan myös ulkomaisiin kohteisiin.

‒ Frankfurt on Manner-Euroopan suurin finanssialan keskus, missä pitävät pääkonttoreitaan sekä Euroopan keskuspankki että Saksan keskuspankki. Kaupunki tukee erinomaisesti Ilmarisen kiinteistösijoitusten kansainvälistymistä, Antila sanoo.

Ostajien neuvonantajana sijoituksessa toimi L’Etoile Properties -niminen yhtiö, joka tulee myös vastaamaan kohteen operatiivisesta hallinnoinnista.

Investors House sopinut asuintalon hankinnasta Jyväskylässä

Investors House Oyj ja K Oy Jyväskylän Jokivarrenpuiston osakkaat ovat päättäneet menettelystä, jolla Investors House hankkii K Oy Jyväskylän Jokivarrenpuiston koko osakekannan omistukseensa.  K Oy Jyväskylän Jokivarrenpuisto omistaa vuonna 2011 rakennetun 44 huoneistoa ja 2.229 asm2 käsittävän asuinkohteen Jyväskylässä. Kohteen vuokrausaste 12.2.2016 on 96 %.

Järjestelyn seurauksena em kohde siirtyy Investors Housen omistukseen. Kauppa on tarkoitus toteuttaa osin käteiskauppana ja osin suunnattuna osakeantina käyttäen maksuvälineenä Investors House Oyj:n osaketta mihin Investors Housen hallituksella on yhtiökokouksen antama valtuutus ja tarvittavat osakkeet ovat yhtiön hallussa.

Kaupan toteuttaminen edellyttää omistusjärjestelyn hyväksymistä rahoittajataholla. Investors House arvioi, että järjestely voitaisiin toteuttaa maalis-huhtikuussa 2016.

Järjestelyllä on toteutuessaan lievästi positiivinen vaikutus vuoden 2016 tulokseen ja operatiiviseen tulokseen.

Tapiolan uudistuminen vauhdittuu tänä vuonna – Kauppakeskus AINOA kasvatti reilusti kävijämääriään

Näkymä idästä

Tapiolan keskustan mittava uudistus etenee. Hankkeen keskiössä toimiva kauppakeskus AINOA kasvatti kävijämääriään viime vuoden aikana jopa 13,8 prosenttia. AINOA kasvatti myös myyntiään 32,2 miljoonaan euroon, joka oli 11,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. Yleisesti kauppakeskusten kävijämäärät kasvoivat viime vuonna 0,4 prosenttia myynnin supistuessa 0,6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla kauppakeskukset kasvattivat kävijämääriään yhteensä  1,8 prosenttia ja myyntiään 0,7 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna.*

AINOA on ladannut runsaasti odotuksia kuluvaan vuoteen, sillä uusia vuokralaisjulkistuksia on luvassa ja liikenneyhteydet paranevat huomattavasti.

ainoa_ita-cc-88inen-julkisivu_aamu

– Alkuvuosi on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin niin myynnin kuin kävijämäärien osalta ja kasvu jatkuu edellisvuoden kaltaisena. AINOA kiinnostaa liikepaikkana ja toisen vaiheen vuokraus edistyy suunnitelmien mukaisesti.  Uusimmat vuokralaiset lääkäriasema Diacor, Tapiolan Apteekki, Subway sekä gourmet streetfood -ravintola FAFA’s aloittavat toimintansa kauppakeskuksen toisen vaiheen avauksessa keväällä 2017. Terveys- ja hyvinvointipalvelut ovat tärkeä osa ihmisten arkea ja olemme erittäin tyytyväisiä saadessamme nämä toiminnot AINOAan. Uudet ravintolat ovat   oman luokkansa huipputoimijoita ja tuovat oivan lisän ravintolapalveluihimme , sanoo kauppakeskusjohtaja Kirsi Borg AINOAsta.

AINOAn saavutettavuus paranee huomattavasti kuluvan vuoden aikana. Maaliskuun lopulla avautuva Tapiola Park -pysäköintilaitos mahdollistaa saapumisen Tapiolan länsi- ja itäpuolelta. Elokuussa liikennöintinsä aloittava länsimetro tulee tuomaan Tapiolaan 30 000 kävijää päivittäin. Kauppakeskus AINOAan palveluiden ääreen pääsee kuivin jaloin, suoraan metroasemalta ja jatkossa myös uudesta bussiterminaalista.

– Korkeatasoiset joukkoliikenneyhteydet, toimivat pysäköintijärjestelyt ja AINOAn monipuoliset palvelut tekevät Tapiolasta entistäkin houkuttelevamman paikan asua, yrittää ja viihtyä, kertoo Borg.

*Lähde: Suomen kauppakeskusyhdistys

Vuokrat nousivat 3,0 prosenttia vuodessa

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2015 neljännellä neljänneksellä 3,0 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,7 prosenttia. Sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,7 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 3,5 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,4 prosenttia ja ARA-asuntojen vuokrat nousivat myös 0,4 prosenttia.

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100

asvu_2015_04_2016-02-05_tie_001_fi_001

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen vuokrien neljännesvuositilastosta, joka perustuu työvoimatutkimuksen yhteydessä kerättävään haastatteluaineistoon ja Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterin tietoihin.

Lähde: Asuntojen vuokrat, Tilastokeskus

Varma on ostanut hotellikiinteistön Helsingin keskustasta

6b8a4059-179c-4e6f-b1b6-5bbae592109f

Työeläkeyhtiö Varma on ostanut Kiinteistö Oy Helsingin Yrjönkatu 17 -kiinteistön. Myyjinä olivat EM Group Oy ja Sewatek Oy.

Yrjönkatu 17 on Oiva Kallion suunnittelema funktionalismia edustava rakennus, ja se on rakennettu vuonna 1936. Nykyisin hotellikäyttöön muutettu kiinteistö on vuokrattu Scandic Hotels Oy:lle pitkällä vuokrasopimuksella, ja se toimii osana Scandic Marski -hotellia.

– Yrjönkatu 17 sopii hyvin Varman suoraan kiinteistösalkkuun ja tarjoaa meille vakaata tuottoa. Meillä on ennestään pääkaupunkiseudulla useita hotellikohteita ja uusin hankintamme täydentää salkkua erinomaisesti, sanoo Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.