Vuokrat nousivat 2,6 prosenttia vuodessa

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä 2,6 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,5 prosenttia, muualla Suomessa 2,3 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,9 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,6 prosenttia ja ARA-asuntojen vuokrat 0,4 prosenttia.

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys 2010=100

asvu_2016_03_2016-11-07_tie_001_fi_001

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen vuokrien neljännesvuositilastosta, joka perustuu työvoimatutkimuksen yhteydessä kerättävään haastatteluaineistoon ja Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterin tietoihin.

Lähde: Asuntojen vuokrat, Tilastokeskus

Yhdistys: Nettihuijausten yritykset yleistyvät vuokramarkkinoilla

Vuokralaiset ry muistuttaa, että vuokra-asuntoa ei pidä koskaan vuokrata netin kautta ilman, että on käynyt katsomassa asuntoa.

Kiihtynyt kysyntätilanne vuokra-asuntomarkkinoilla on saanut liikkeelle myös nettihuijareita. He vuokraavat asuntoja, jotka eivät oikeasti ole vuokrattavina.

Tyypillinen tilanne on, että netin kautta kuvien kera tarjotaan vuokralle asunto, jota vuokrataan kiireisellä aikataululla ja vuokravakuuden tai ennakkovuokran maksamisella luvataan toimittaa asunnon avaimet asukkaalle.

– Ei riitä, että on esimerkiksi puhunut oletetun vuokranantajan kanssa puhelimessa, vaan aina pitää voida käydä katsomassa asuntoa ennen kuin päättää asunnon vuokraamisesta. Laillisesti toimivat vuokravälittäjät eivät väitä, että asuntoa ei voi käydä katsomassa ennen päätöstä, muistuttaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Tutkimus: Vuokraustoiminta takaa vakaan tuoton – Nämä ovat Suomen parhaat asuntosijoituskaupungit

2015-07-13 12_27_48-0b283601-14f1-4819-995b-977ad130fc31.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Suomen Vuokranantajien teettämä tutkimus osoittaa, että vuokraustoiminta takaa sijoittajalle tasaisen varman tuoton. Vuoden 2015 tutkimuksessa parhaiksi asuntosijoituskaupungeiksi nousivat Vaasa, Jyväskylä ja Lahti.

Pellervon taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa vertailtiin eri kaupunkien kokonaisvuokratuottoja ja alueellisia kehitystekijöitä vuoteen 2019 asti. Kokonaisvuokratuottoon vaikuttavat asunnoista saatava bruttovuokratuotto sekä odotettu arvonnousu. Alueelliset kehitystekijät koostuvat mm. väestön ja asuntokuntien kasvusta, opiskelijoiden määrästä ja asuntojen hintojen vaihtelusta alueella.

Parhaat sijoituskaupungit olivat Vaasa, Jyväskylä ja Lahti. Heikoimmin vertailussa pärjäsivät Kouvola, Rauma ja Kokkola. “Heikosti pärjänneissä kaupungeissa saattaa olla jokin vertailun elementeistä kunnossa, mutta kokonaistarkastelussa tulevaisuudennäkymät eivät ole vahvat. Sijoittajan ei kannata tuijottaa pelkästään bruttovuokratuottoa tai asunnon arvonnousupotentiaalia, koska myös alueellisilla kehitystekijöillä on suuri vaikutus tuottoon”, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Ensimmäistä kertaa tutkimuksessa tarkasteltiin myös pitkän aikavälin bruttovuokratuottoa. Yhdeksänkymmentäluvun alun jälkeen vuosittainen bruttovuokratuotto on pysynyt vakaassa, noin neljän prosentin tasossa. Edes taloudelliset heilahdukset eivät ole merkittävästi vaikuttaneet bruttovuokratuottoon. “Vakaa tuottotaso kertoo, että vuokrien nousu johtuu muista tekijöistä kuin sijoittajien jatkuvasta pyrkimyksestä kasvattaa bruttovuokratuottoaan. Vuokrien nousu johtuu ennen kaikkea ulkoisista tekijöistä, kuten asuntojen hintatason noususta ja hoitokulujen ripeästä kasvusta”, painottaa Koro-Kanerva.

Pääkaupunkiseudun vuokrat kohosivat lähes neljä prosenttia

Asuntojen vuokrat olivat pääkaupunkiseudulla syyskuussa 3,7 prosenttia korkeammat kuin viime vuonna samaan aikaan. Inflaatio eli yleinen kuluttajahintojen vuosimuutos oli noin 1,3 prosenttia.

Helsingissä keskivuokra neliötä kohden oli noin 15,10 euroa, Espoossa ja Kauniaisissa 13,38 euroa ja Vantaalla 13,48 euroa. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa keskivuokra oli 12,02 euroa ja muun Suomen vuokra-asuminen maksoi keskimäärin 10,83 euroa neliöltä kuukaudessa.

Vuodesta 2010 pääkaupunkiseudun nimellisvuokrat ovat kasvaneet noin 15 prosenttia.

Lisää aiheesta
Tilasto: Asuntojen vuokrat Helsingissä heinä–syyskuussa 2014 (pdf)