Säästöpankkiryhmä: Joko asuntomarkkinoiden himmeys hälveni?

br3sxy2hxlwvo56ctozp

Tilastokeskus kertoi pari päivää sitten ilosanomaa, että vuoden toisella vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko maassa 0,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Suomen Pankki julkaisi taas kesäkuun alussa lainatilastonsa, jonka mukaan asuntoluottoja nostettiin huhtikuussa enemmän kuin kertaakaan yksittäisenä kuukautena sitten syksyn 2012.

Olisiko niin että asuntomarkkinoita vaivannut aneemisuus olisi ohi ja hinnatkin alkaisivat hiipiä vähitellen oikealle yläviistoon? Väitän että ei, vaan kyse on pienestä purskeesta, joka patoutui viime syksynä kansakunnan synkistellessä kilvan.

Asuntojen hinnoissa on ensinnäkin kausivaihtelua, kuten Pasi Sorjonen muistuttaa. Hinnat ovat korkeampia toisella ja kolmannella neljänneksellä kuin ensimmäisellä ja neljännellä neljänneksellä. Vuodesta 2005 lähtien asuntojen hinnat ovat kohonneet joka vuosi toisella neljänneksellä verrattuna ensimmäiseen.

Toiseksi, asuntojen keskineliöhinnat ovat joustaneet varsin vähän, vaikka talousviisaat ovat käyttäneet synkkiä sävyjä esitellessään ennusteita maan talouden tilasta.Asuntomarkkinat ovat siitä metka kapistus, että ennätysmatalien korkojen olosuhteissa ne eivät käyttäydykään niin kuin kansantalouden luennolla opetettiin. Hinnat eivät juuri jousta vaikka kysyntä hyytyy, vaan tarjonta sopeutuu liki samaan tahtiin kysynnän kanssa.

Korkotaso sallii työnsä menettäneenkin järjestellä elämänsä rauhassa, ilman pakkomyynnin uhkaa. Toisaalta rakentajat ovat edellisen markkinadipin jäljiltä erityisen tarkkoina uusien aloitusten kanssa, eikä myymättömistä kodeista ole päässyt röykkiöitä muodostumaan.

Hallitusohjelman päälinjoissa asuntomarkkinoiden osalta positiivisinta viestiä on saatu uusien vuokra-asuntojen rakentamiseen liittyen. Rakennuttajille tarjotaan ARA-rahoitusta entistä edullisimmin ehdoin, ja velvoite pitää asunnot vuokralla on lyhenemässä 40:stä kymmeneen vuoteen. Rakentamisen sääntelyyn luvataan myös tuoda lisää järkeä, mutta ydinkysymys, erityisesti pääkaupunkiseudulla eli kaavoitus, jäi ilman konkreettisia ratkaisuehdotuksia. Tärkeää olisi, että nostokurkia nähtäisiin pesimässä runsaslukuisina, sillä rakennusteollisuus on merkittävä työllistäjä.

Ennen vaaleja keskustelua herättänyt asuntolainojen korkovähennyksen höylääminen on toteutumassa rivakasti, ja mikäli paljon puhuttu yhteiskuntasopimus jäisi syntymättä, sillä pyyhittäisiin kokonaan pöytää. On selvää että vähennysoikeuden reipasotteinen nitistäminen ei ole omistusasuntomarkkinoille positiivinen seikka, ja välillisesti se lisää painetta myös vuokra-asuntomarkkinoille. Esitetyllä tavalla toteutuessaan muutos ei nykykoroilla ole merkittävä, mutta vain nykykoroilla.

Mikäli Suomi elpyy eri tahdissa muun euroalueen kanssa ja työttömyytemme on edelleen korkealla korkotason hakeutuessa kohti normaaleja tasoja, voimme joutua todistamaan asuntomarkkinoiden merkittävää häiriötilaa. Suosittelen lämpimästi jokaiselle matalista asuntolainakoroista nyt nauttivalle varautumista eri olosuhteisiin eli korkokaton harkintaa myös olemassa olevaan lainaan. Pitkien lyhennysvapaidenkaan aika ei ole nyt, ainakaan jos lainaa on tuhdisti ja ajatus oli rallatella lyhennyksiin varatut eurot leppeään elämään.

Kirjoittaja Tommi Rytkönen on Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja

Osakeasuntojen hinnat nousivat toisella vuosineljänneksellä

Vuoden 2015 toisella vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko maassa 0,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,3 prosenttia ja muualla Suomessa 1,2 prosenttia. Vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 0,9 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,8 prosenttia ja muualla maassa 0,9 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys neljänneksittäin , indeksi 2010=100:

ashi_2015_06_2015-07-28_tie_001_fi_001

Huhti-kesäkuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa 2 277 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 540 euroa ja muualla maassa 1 711 euroa.

Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 1,9 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,3 prosenttia, kun taas muualla maassa hinnat laskivat 3,2 prosenttia.

Vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna uusien osakeasuntojen hinnat nousivat koko maassa 0,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 1,3 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat nousivat 1,6 prosenttia. Uusien osakeasuntojen keskineliöhinta oli koko maassa 3 526 euroa, pääkaupunkiseudulla 4 667 euroa ja muualla maassa 3 123 euroa.

Vanhojen osakeasuntojen tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta osakeasuntojen hintatilastosta, joka perustuu verohallinnon aineistoon. Ennakkotiedot sisältävät kaksi kolmasosaa vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kaupoista. Uusien osakeasuntojen tiedot perustuvat suurimpien rakennuttajien ja kiinteistönvälittäjien kauppahintatietoihin. Osakeasuntojen hintatiedot ovat saatavissa tarkemmin eri alueilta osoitteestatilastokeskus.fi/til/ashi/tau.html .

Osakeasuntojen hinnat laskivat kesäkuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,8 prosenttia toukokuusta kesäkuuhun. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,7 prosenttia ja muualla Suomessa 1,0 prosenttia. Vuoden 2014 kesäkuuhun verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 1,6 prosenttia ja muualla Suomessa 1,2 prosenttia edellisvuodesta.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain, indeksi 2010=100:

ashi_2015_06_2015-07-28_tie_001_fi_002

Vuoden 2015 kesäkuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 230 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 414 euroa ja muualla Suomessa 1 700 euroa.

Osakeasuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 40 prosenttia kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana siten, että vuoden lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä. Lisätietoja tietojen tarkentumisesta on löydettävissä erillisistä taulukoista.

Lähde: Osakeasuntojen hinnat, Tilastokeskus

Yhdistys: Nettihuijausten yritykset yleistyvät vuokramarkkinoilla

Vuokralaiset ry muistuttaa, että vuokra-asuntoa ei pidä koskaan vuokrata netin kautta ilman, että on käynyt katsomassa asuntoa.

Kiihtynyt kysyntätilanne vuokra-asuntomarkkinoilla on saanut liikkeelle myös nettihuijareita. He vuokraavat asuntoja, jotka eivät oikeasti ole vuokrattavina.

Tyypillinen tilanne on, että netin kautta kuvien kera tarjotaan vuokralle asunto, jota vuokrataan kiireisellä aikataululla ja vuokravakuuden tai ennakkovuokran maksamisella luvataan toimittaa asunnon avaimet asukkaalle.

– Ei riitä, että on esimerkiksi puhunut oletetun vuokranantajan kanssa puhelimessa, vaan aina pitää voida käydä katsomassa asuntoa ennen kuin päättää asunnon vuokraamisesta. Laillisesti toimivat vuokravälittäjät eivät väitä, että asuntoa ei voi käydä katsomassa ennen päätöstä, muistuttaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Kiinteistönvälitysketju REMAXin heinäkuun markkinakatsaus: Alan kaupassa hienoista nousua, REMAXin myynti kasvoi 25 % edellisvuodesta

Suomen suurimpiin kiinteistönvälitysketjuihin lukeutuva REMAX on julkaissut heinäkuun markkinakatsauksensa. Alan yleisen kehityksen mukaan kokonaisasuntokauppa Suomessa on noussut 12 % verrattuna vuoden 2014 kesäkuuhun ja 5 % verrattuna toukokuuhun 2015. Kesäkuussa 2015 koko maassa tehtiin yhteensä 4882 asuntokauppaa. Pääkaupunkiseudulla kaupoissa oli kesäkuuhun 2014 verrattuna 6 % nousua ja vajaa prosentti laskua toukokuusta 2015. Koko Suomen asuntokaupoista REMAXin osuus on ollut noin 6 %. Pääkaupunkiseudulla vastaava luku on noin 15 %.

Alkuvuoden aikana koko markkinan kauppojen määrä kasvoi hieman alle 4 %. REMAX vastaavasti teki alkuvuonna 23 % enemmän kauppoja kuin vuonna 2014. Ketjun myynti myös kasvoi 25 % viime vuoteen verrattuna.

”Asuntokauppa on hieman piristynyt myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Ostajien ja myyjien käsitykset asuntojen hinnoista ovat lähentyneet ja normaali asunnonvaihtotarve on purkanut hieman patoutumia. Ketjumme välittäjät ovat osoittaneet poikkeuksellista aktiivisuutta koko vuoden, mikä selittää markkinasta poikkeavan tuloksen. Tarkoituksemme on jatkaa samaa linjaa palvelemalla asiakkaitamme aktiivisesti ja ammattitaitoisesti“,kertoo REMAX-ketjun toimitusjohtaja Pasi Aalto.

REMAX kasvatti kesäkuussa kauppojen määrää 20 %. Ketjun luvut ovat olleet koko ensimmäisen vuosipuoliskon vahvoja: tammikuussa +23 %, helmikuussa +39 %, maaliskuussa +20 %, huhtikuussa +20 % ja toukokuussa +16 %.

remax_mark.kats.graafi_tammi-touko

 

remax_mark_kats_graafi_2012-2015

REMAX myi kesäkuussa joka viidennen omakotitalon pääkaupunkiseudulla

Alan yleisen kehityksen mukaan kerrostalokaksioiden kauppa on kasvanut kesäkuusta 2014 noin 17 % ja toukokuusta 2015 6 %. Kesäkuussa kauppoja tehtiin Suomessa 1122 kappaletta. Pääkaupunkiseudulla kauppojen määrä on noussut kesäkuusta 2014 22 %, mutta laskenut toukokuusta 2015 hieman alle 8 %. REMAXin osuus kaupoista koko Suomessa oli 6 % ja pääkaupunkiseudulla 15 %.

Vanhojen omakotitalojen kauppojen määrä on noussut alalla yleisesti 10 % kesäkuuhun 2014 ja 5 % toukokuuhun 2015 verrattuna. Vanhoja omakotitaloja myytiin kesäkuussa 1157 kappaletta. Pääkaupunkiseudulla kauppojen määrä koko alalla on pysynyt samana ja noussut 9 % toukokuusta 2015.

”REMAX-ketjun osuus omakotitalojen kauppojen osalta oli pääkaupunkiseudulla kesäkuussa jo 21 %. Myimme siis joka viidennen omakotitalon pääkaupunkiseudulla”, kertoo REMAX-ketjun toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Asuntojen myyntiajat ovat yleisesti pidentyneet noin 9 % kesäkuusta 2014, sekä lyhentyneet 4 % toukokuusta 2015. Pääkaupunkiseudulla myyntiajat ovat pysyneet samana. Keskimääräinen myyntiaika oli kesäkuussa koko Suomessa 89 päivää ja pääkaupunkiseudulla 67 päivää. REMAXin myyntiajat olivat kesäkuussa keskimäärin 7 % lyhemmät kuin markkinoilla yleisesti.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu /TUTKA-palvelu / REMAX Suomi

Säästöpankkiryhmä: Millainen sijoitusasunto sopii asuntosijoittajalle?

je8fdr0qjz8g2ldpgipn

Nooa Säästöpankin toimitusjohtajan Tommi Rytkösen mukaan asuntosijoittajan kannattaa pohtia itselleen mahdollisimman hyvin sopivaa sijoitusstrategiaa.

Asuntosijoittajan keskeinen kysymys on, minkälainen on itselle sopiva asuntosijoitusstrategia. Sijoitusasuntoa hankkiessa voi pohtia esimerkiksi suosiako pien- tai perheasuntoja vai kerros- tai rivitaloja. Lisäksi voi päättää, kuinka paljon haluaa tehdä itse ja kuinka paljon ulkoistaa tai teettää ostopalvelujen kautta.

– Ensimmäiseksi kannattaa pohtia, haluaako panostaa tasaiseen kassavirtaan vai uskooko arvonnousuun pitkällä tähtäimellä. Muita tärkeitä kysymyksiä, joita on syytä pohtia, ovat esimerkiksi: miltä kyseisen kaupungin tai alueen raitti näyttää 10–20 vuoden kuluttua, keskittääkö vai hajauttaako asuntosijoituksia maantieteellisesti, suosiiko uusia vai vanhoja asuntoja, suosiiko priimakuntoisia asuntoja vai onko valmis tekemään remontteja, Tommi Rytkönen sanoo.

Hän muistuttaa, että jollekin sijoitus syrjäseudun rivitaloon voi olla sopiva, toinen taas pitää pääkaupunkiseudun 20 neliöisiä yksiöitä ainoana vaihtoehtona.

– Pääasia on, että perusidea pysyy kirkkaana. Asuntosijoittaminen on aina kohtalaisen pitkäaikaista, mutta ostaessa on syytä pohtia, pitääkö asuntoa seuraaviin isoihin remontteihin saakka vai suunnitteleeko jo samalla taaperoiässä olevien lasten tulevaisuutta.

Niin tai näin, Rytkönen ei suosittele asuntosijoittajalle menemistä alueelle, jota ei tunne. Kohtaloksi voi koitua esimerkiksi ostetun asunnon väärä hintataso tai väärä osakeyhtiö, tulee ostaneeksi asunnon juuri siltä kulmalta, jossa kukaan ei oikein viihdy, syystä tai toisesta.

– Huolellinen selvitys siitä, millainen sijoitusasunto itselle sopii ja mitä asuntosijoittamisella tavoittelee, auttaa paljon. Sijainti, taloyhtiön todellinen kunto, koko, taloyhtiö, -tyyppi sekä mahdollisesti eteen tulevat remontit ja tietyt kiinteistöön liittyvät tekniset iät tulisivat olla selvityslistalla. Tämä on myös tasebisnestä: jos odottaa pikavoittoja tai äkkirikastumista, aika voi käydä pitkäksi.

Suomessa on noin 2,5 miljoonaa asuntoa, joista vuokra-asuntoja noin 800 000. Yksityiset vuokranantajat omistavat niistä noin 400 000 asuntoa ja instituutiot loput.

Lue lisää:
Asuntosijoittaminen – ilmainen lounas?
Vuokra-asumisen kallistuessa asuntoon sijoittaminen houkuttelee

Tiedätkö, miten tavis voi varmistua asunnon kunnosta?

kovxppvlldkggpiuoatd

Muun muassa piilevät homevauriot, ikäloput kodinkoneet, tökkivä ilmanvaihto ja puutteellinen vedeneristys ovat asioita, jotka pitäisi osata havaita ennen kuin rustaa nimen asunnon kauppa- tai vuokrasopimukseen. Ennen homekoiran ja LVI-asiantuntijan paikalle kutsumista voi kuitenkin tehdä itse paljon erilaisten asunnon epäkohtien löytämisen eteen. If ja Ifin uunituore älypuhelinsovellus neuvovat, miten tämä onnistuu.

Harvat osaavat tai edes tajuavat kiinnittää asuntonäytöissä käydessään huomiota asunnon kunnosta, kunnostuksen tarpeesta tai piilevistä vahingoista kertoviin pieniin asunnosta löytyviin yksityiskohtiin.

Asunnon todellinen kunto on kuitenkin tärkeää tiedostaa, jotta vahingoilta ja ongelmatilanteilta voidaan välttyä kokonaan. Esimerkiksi kylpyhuoneen haljenneet silikonisaumat tai väärät kaadot voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa kosteusongelmia. Toisaalta hilseillyt maali tai mustat pilkut kylppärissä voivat indikoida mahdollisesta jo olemassa olevasta kosteusvauriosta.

Vinkkejä asunnon kuntokartoituksen tekemiseen.

If lanseerasi kätevän älypuhelinsovelluksen asuntojen kuntokartoituksen tueksi

– Ifin asunnon kuntokartoitus -sovelluksen avulla haluamme tarjota asuntonäytöissä kiertäville yksinkertaisen ja helpon älypuhelimessa toimivan apuvälineen asuntojen kriittisten pisteiden tunnistamiseen sekä eri asuntovaihtoehtojen arviointiin. Sovellus toimii siis kätevänä tietopankkina asuntonäytöissä kiertäville, kertoo Ifin omaisuusvakuutusten johtaja Mika Viipuri.

Applikaatiossa luodaan ensin jokaisesta arvioitavasta asunnosta oma kohde, jonka alle voi tallentaa erilaista dataa asunnosta. Sovellus toimii asunnon etsijän elämää helpottavana tekijänä.

Sovelluksessa on kolme eri toimintoa:

  • Tarkistuslistat: Käy asunnon eri tilat läpi kätevien tarkistuslistojen avulla. Keittiö, kylpyhuone, muut tilat ja taloyhtiö ovat tarkistuslistojen kohteina, joista jokaisessa pääsee peukuttamaan eri väittämille peukkua ylös tai alas.
  • Kuvagalleria: Voit tallentaa sovellukseen kuvia eri asunnoista. Kuvat tallentuvat asuntokohtaisesti ja pysyvät järjestyksessä.
  • Muistiinpanot: Voit kommentoida tarkistuslistojen kohtia ja tehdä sovellukseen asuntokohtaisia yleisiä muistiinpanoja.

Lataa If Asunnon kuntokartoitus -älypuhelinsovellus App Storesta ja Google Playstä.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry: VANHOJEN ASUNTOJEN KAUPPAMÄÄRÄT LISÄÄNTYIVÄT ALKUVUONNA SUOMESSA – KESÄKUUSSA VAHVISTUI ERITYISESTI KERROSTALOKAUPPA

Käytettyjen kerros- , rivi- ja omakotitalojen kauppa jatkoi vahvistumistaan alkuvuonna Suomessa: kauppamäärä kasvoi tammi-kesäkuussa 2015 yhteensä noin 3,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Järjestön mukaan käytettyjen rivitaloasuntojen kauppa on kasvanut tammi-kesäkuussa noin 6,7 prosenttia.  Myös vanhat omakotitalot ovat kiinnostaneet alkuvuonna selvästi edellisvuotta enemmän ja niiden kaupan arvioidaan lisääntyneen noin 5,7 prosenttia. Vanhoissa kerrostaloasunnoissa kasvun arvioidaan jääneen vajaaseen 2,5 prosenttiin. 

Alkuvuoden parhaat kauppakuukaudet ovat olleet maaliskuu ja kesäkuu. Kesäkuussa kysyntä kohdistui vahvasti  erityisesti kerrostaloihin, mutta myös muut pääasuntotyypit kiinnostivat. 

”Viime vuosien varovaisuus asuntokaupassa on jonkin verran viivästyttänyt ostopäätöksiä. Hankintoja ei voi kuitenkaan kaikissa tapauksissa lykätä määrättömästi. Kauppojen syntymistä on edesauttanut se, että ostajien ja myyjien hintanäkemykset ovat viime aikoina lähentyneet toisiaan”, kuvaa tilannetta KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

KVKL:n hintaseurantapalvelun asiakkaana olevat yritykset välittivät tammi-kesäkuussa vanhoja kerrostaloasuntoja yhteensä noin 13400, vanhoja rivitaloja 5230, ja vanhoja omakotitaloja  noin 5430 kappaletta.

”Alkuvuoden parhaat kauppakuukaudet ovat olleet erityisesti maaliskuu- ja kesäkuu, joissa molemmissa kauppatahti  on ylittänyt selvästi viimevuotisen. Vuoden alkupuoliskon muina kuukausina kauppaa on tehty pitkälti samaan tahtiin kuin edellisvuoden vastaavina kuukausina”.

Erikseen tarkasteltuna tämän vuoden kesäkuu vaikuttaa olleen asuntokaupassa vilkas. Kesäkuun osalta KVKL:n hintaseurantapalvelun asiakkaina olleiden yritysten käytettyjen asuntojen kaupat lisääntyivät  vuodentakaisesta kesäkuusta lähes 12 prosenttia. Eniten kasvua tapahtui käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärässä, joka oli kesäkuussa vuoden takaista noin 13 prosenttia suurempi. Välitettyjen käytettyjen rivitaloasuntojen kauppamäärän arvioidaan kasvaneen kesäkuussa noin 9,5 prosenttia ja omakotitalojen reilut 4,5 prosenttia.

”Positiivinen kauppavire on myönteinen asia myös kiinteistönvälitysalan yrityksille. Kuluvan vuoden kevään loppu on ollut monelle kiinteistönvälitysyritykselle hyvä ja joillekin jopa vilkkain kauppa-aika pitkään aikaan”, kertoo Jukka Malila.

Kaupanteon tahti on kevään loppua kohden parantunut, mutta 2010-luvun normaalivuosien kauppatahdista ollaan vuositasolla jäljessä.  KVKL:ssa ollaan tyytyväisiä myönteisiin uutisiin, mutta ymmärretään, että nousuprosentit ovat aina merkittäviä silloin, kun vertailukohdan luvut ovat alhaisia.

”Viime kuukaudet ovat luoneet kiinteistönvälitysalalle positiivista tunnelmaa ja vahvistaneet tulevaisuudenuskoa. Eteenpäin katsovat yritykset suuntautuvat juuri tällä hetkellä vahvasti ammattitaidon kehittämiseen ja koulutukseen. Ensi vuosi tuo alallamme tullessaan lakimuutoksen, jossa puolella välitysliikkeen henkilöstöstä tulee olla LKV-pätevyys. Siksi esimerkiksi KVKL:n LKV-koulutukset ovat tällä hetkellä suuressa suosiossa”, Malila luonnehtii.

Tilastokeskuksen asiakaskohtaisen suhdannepalvelun antaman tiedon mukaan vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä alkanut kiinteistönvälitysalan liikevaihdon positiivinen kehitys on jatkunut myös vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä. Kun alan liikevaihto supistui vuoden 2014 aikana kokonaisuutena vielä 4 prosenttia vuodesta 2013, kohosi se kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta. Positiivinen liikevaihtokehitys on katkaissut vuodesta 2013 alkaneen liikevaihdon laskevan trendin. Myös kiinteistönvälitysalan henkilöstömäärän trendikehitys on lähtenyt alkuvuonna 2015 uudelleen nousuun.

(Tässä tiedotteessa kerrotut asuntokauppatiedot pohjautuvat KVKL:n valtakunnalliseen kauppahintapalveluun (KVKL-HSP), jota ylläpitää ulkopuolinen alihankkija. Vertailupohjan tarkastelussa muodostavat KVKL HSP:n nykyisten asiakkaiden vuoden 2015 kaupat, joita verrataan samojen yritysten aikaansaamiin kauppamääriin vastaavana ajankohtana vuonna 2014. Näin saadaan selville prosentuaalinen muutos, jota käytetään kuvaamaan tässä tiedotteessa kerrottua markkinan muutosta 2014 vs 2015.)

Citycon myy kauppakeskus Strömpilenin Uumajassa

Citycon on allekirjoittanut sopimuksen Uumajassa sijaitsevan ydinliiketoimintaan kuulumattoman kauppakeskus Strömpilenin myynnistä Niamille. Kiinteistön vuokrattava pinta-ala on 27 000 neliömetriä ja kauppahinta noin 39 miljoonaa euroa, joka on hiukan alle kohteen IFRS käyvän arvon. Kaupan odotetaan toteutuvan lokakuussa.

”Strömpilenin myynti on luonnollinen osa hanketta, jossa keskitämme kiinteistöportfoliomme Pohjoismaiden suuriin kaupunkeihin. Strategiamme mukaisesti keskitymme päivittäistavaravetoisiin, urbaaneissa kohtaamispaikoissa sijaitseviin kauppakeskuksiin,” kertoo Cityconin sijoitusjohtaja Nils Styf.

Citycon on ollut kauppakeskuksen aktiivinen omistaja ja hallinnoija vuodesta 2007.

Tutkimus: Vuokraustoiminta takaa vakaan tuoton – Nämä ovat Suomen parhaat asuntosijoituskaupungit

2015-07-13 12_27_48-0b283601-14f1-4819-995b-977ad130fc31.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Suomen Vuokranantajien teettämä tutkimus osoittaa, että vuokraustoiminta takaa sijoittajalle tasaisen varman tuoton. Vuoden 2015 tutkimuksessa parhaiksi asuntosijoituskaupungeiksi nousivat Vaasa, Jyväskylä ja Lahti.

Pellervon taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa vertailtiin eri kaupunkien kokonaisvuokratuottoja ja alueellisia kehitystekijöitä vuoteen 2019 asti. Kokonaisvuokratuottoon vaikuttavat asunnoista saatava bruttovuokratuotto sekä odotettu arvonnousu. Alueelliset kehitystekijät koostuvat mm. väestön ja asuntokuntien kasvusta, opiskelijoiden määrästä ja asuntojen hintojen vaihtelusta alueella.

Parhaat sijoituskaupungit olivat Vaasa, Jyväskylä ja Lahti. Heikoimmin vertailussa pärjäsivät Kouvola, Rauma ja Kokkola. “Heikosti pärjänneissä kaupungeissa saattaa olla jokin vertailun elementeistä kunnossa, mutta kokonaistarkastelussa tulevaisuudennäkymät eivät ole vahvat. Sijoittajan ei kannata tuijottaa pelkästään bruttovuokratuottoa tai asunnon arvonnousupotentiaalia, koska myös alueellisilla kehitystekijöillä on suuri vaikutus tuottoon”, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Ensimmäistä kertaa tutkimuksessa tarkasteltiin myös pitkän aikavälin bruttovuokratuottoa. Yhdeksänkymmentäluvun alun jälkeen vuosittainen bruttovuokratuotto on pysynyt vakaassa, noin neljän prosentin tasossa. Edes taloudelliset heilahdukset eivät ole merkittävästi vaikuttaneet bruttovuokratuottoon. “Vakaa tuottotaso kertoo, että vuokrien nousu johtuu muista tekijöistä kuin sijoittajien jatkuvasta pyrkimyksestä kasvattaa bruttovuokratuottoaan. Vuokrien nousu johtuu ennen kaikkea ulkoisista tekijöistä, kuten asuntojen hintatason noususta ja hoitokulujen ripeästä kasvusta”, painottaa Koro-Kanerva.

Suomessa asuntokaupassa luotetaan hyvään onneen, muissa Pohjoismaissa suojaudutaan vakuutuksella

Suomessa asuntokauppa on muita Pohjoismaita riskialttiimpi, sillä ainoastaan kiinteistön kaupan yhteydessä on ollut mahdollista ostaa vakuutus piilovirheiden varalle myyjän viiden vuoden vastuun ajaksi. Nyt myös asunto-osakkeen kaupassa myyjän korvausvastuuta on mahdollisuus rajata vakuutuksella.

Suomessa tehtiin vuonna 2014 vajaat 60 000 vanhojen As Oy -muotoisten huoneistojen kauppoja ja runsaat 13 000 pientalokauppaa. Piilovirhevakuuttamisen ulkopuolelle jäi yli 80 % asunto- ja kiinteistökaupan osapuolista.

Suomi seuraa siis kehityksessä muita Pohjoismaita. Vaikka kosteus- ja homevaurioita voi Suomessa olla joka toisessa pientalossa, vain noin 4 % pientalokaupoista on vakuutettu piilovirhevakuutuksella. Ruotsissa piilovirhevakuutettujen kauppojen määrä on 35 %, Norjassa 70 % ja Tanskassa jopa 90 %.

Uusi ratkaisu turvan parantamiseksi

Raksystems toi heinäkuun alusta markkinoille ratkaisun, joka parantaa kuluttajan asemaa asunto- ja kiinteistökaupassa merkittävästi. Nyt myyjä pystyy todellisuudessa vakuuttamaan piilovirheistä mahdollisesti aiheutuvat taloudelliset vastuut. Myös ostaja saa tarvittavat korjaukset tehtyä ilman pitkäksi venyvää oikeusprosessia.

Raksystems Kauppaturva on vakuutus, joka kattaa asuntojen piilovirheisiin liittyviä myyjien vastuita. Se sopii kaikenlaisten asuntojen piilovirheiden vakuuttamiseen – omakotitaloista erillistaloihin sekä kerrostalo-, rivitalo- ja paritaloasuntoihin.

Raksystems Kauppaturvassa käyttöikään liittyvät ikävähennykset unohdetaan ja myyjän piilovirhevastuu vakuutetaan joko kahdeksi tai viideksi vuodeksi asuntotyypistä riippuen. Raksystems Kauppaturvassa vakuutukseen kuuluvat myös LVIS-järjestelmät eikä omavastuu ole kuin 2 000 € kerrostalohuoneistoissa ja 3 000 € muissa asuntotyypeissä.

Vakuutuksen saamisen edellytyksenä on kerrostaloasunnoissa Raksystemsin suorittama kosteuskartoitus ja muissa asuntotyypeissä kattavampi kuntotarkastus.

Raksystems Kauppaturvan vakuutusmäärä kerrostaloasuntojen kohdalla on 45 000 euroa ja rivi-, pari-, erillis- ja omakotitalojen kohdalla 75 000 euroa. Vakuutusmäärät sisältävät mahdolliset oikeudenkäyntikulut.

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimitusjohtaja Marko Malmivaara kertoo, että vuonna 2013 käräjäoikeuteen asti eteni vajaa 230 kpl kiinteistön kauppaa koskevaa riita-asiaa.

– Kun tilastoja tutkii tarkemmin, huomio kiinnittyy siihen, että vain alle 10 % kiinteistökaupan reklamaatioista koskaan etenee oikeuskäsittelyyn asti. Reklamaatioita on siis kymmenkertainen määrä, 2200, Malmivaara sanoo.

– Myös käräjäoikeudessa käsiteltävien kiinteistön kauppaan liittyvien riitojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa suhteessa kiinteistökauppojen määrään. Lisäksi kuluttajariitalautakunnassa on vuosittain yli 400 asuntokaupan riitaa käsittelyssä, kertoo Malmivaara.

Riskinkantajana maailman vanhin vakuutusyhtiö

Raksystems Kauppaturva seisoo tukevalla alustalla, sillä riskinkatajana toimii Lloyd’s, joka on maailman vanhin ja suurin vakuutusalan toimija. Lloyd’sin toiminta alkoi jo 1600-luvun Englannissa ja ulottuu tällä hetkellä yli 200 eri maahan.

–  On kunnia saada vakuutustoiminnan taakse Lloyd’sin kaltainen vakavarainen ja tunnettu vakuutusalan toimija, kertoo Malmivaara.

–  Tavoitteenamme on auttaa asunto- ja kiinteistökaupan osapuolia rakennusten kunnon selvittämisessä sekä osapuolien turvan takaamisessa, jotta kaupankäynti olisi kaikille osapuolille avointa ja turvallista ja ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin, kiteyttää Marko Malmivaara.