je8fdr0qjz8g2ldpgipn

Nooa Säästöpankin toimitusjohtajan Tommi Rytkösen mukaan asuntosijoittajan kannattaa pohtia itselleen mahdollisimman hyvin sopivaa sijoitusstrategiaa.

Asuntosijoittajan keskeinen kysymys on, minkälainen on itselle sopiva asuntosijoitusstrategia. Sijoitusasuntoa hankkiessa voi pohtia esimerkiksi suosiako pien- tai perheasuntoja vai kerros- tai rivitaloja. Lisäksi voi päättää, kuinka paljon haluaa tehdä itse ja kuinka paljon ulkoistaa tai teettää ostopalvelujen kautta.

– Ensimmäiseksi kannattaa pohtia, haluaako panostaa tasaiseen kassavirtaan vai uskooko arvonnousuun pitkällä tähtäimellä. Muita tärkeitä kysymyksiä, joita on syytä pohtia, ovat esimerkiksi: miltä kyseisen kaupungin tai alueen raitti näyttää 10–20 vuoden kuluttua, keskittääkö vai hajauttaako asuntosijoituksia maantieteellisesti, suosiiko uusia vai vanhoja asuntoja, suosiiko priimakuntoisia asuntoja vai onko valmis tekemään remontteja, Tommi Rytkönen sanoo.

Hän muistuttaa, että jollekin sijoitus syrjäseudun rivitaloon voi olla sopiva, toinen taas pitää pääkaupunkiseudun 20 neliöisiä yksiöitä ainoana vaihtoehtona.

– Pääasia on, että perusidea pysyy kirkkaana. Asuntosijoittaminen on aina kohtalaisen pitkäaikaista, mutta ostaessa on syytä pohtia, pitääkö asuntoa seuraaviin isoihin remontteihin saakka vai suunnitteleeko jo samalla taaperoiässä olevien lasten tulevaisuutta.

Niin tai näin, Rytkönen ei suosittele asuntosijoittajalle menemistä alueelle, jota ei tunne. Kohtaloksi voi koitua esimerkiksi ostetun asunnon väärä hintataso tai väärä osakeyhtiö, tulee ostaneeksi asunnon juuri siltä kulmalta, jossa kukaan ei oikein viihdy, syystä tai toisesta.

– Huolellinen selvitys siitä, millainen sijoitusasunto itselle sopii ja mitä asuntosijoittamisella tavoittelee, auttaa paljon. Sijainti, taloyhtiön todellinen kunto, koko, taloyhtiö, -tyyppi sekä mahdollisesti eteen tulevat remontit ja tietyt kiinteistöön liittyvät tekniset iät tulisivat olla selvityslistalla. Tämä on myös tasebisnestä: jos odottaa pikavoittoja tai äkkirikastumista, aika voi käydä pitkäksi.

Suomessa on noin 2,5 miljoonaa asuntoa, joista vuokra-asuntoja noin 800 000. Yksityiset vuokranantajat omistavat niistä noin 400 000 asuntoa ja instituutiot loput.

Lue lisää:
Asuntosijoittaminen – ilmainen lounas?
Vuokra-asumisen kallistuessa asuntoon sijoittaminen houkuttelee