2015-11-09 15_48_00-Asuntomarkkinakatsaus_marraskuu2015.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Asunnonostajan kannattaa muistaa loppuvuoden aleviikot: Hinnat laskevat ja pankeissa halutaan täyttää vuoden myyntitavoitteet

Asuntomarkkinat ovat syksyn mittaan piristyneet, vaikka talouskehitys laahaa, eikä epävarmuus hellitä millään. Hypon Asuntoindeksi osoittaa, että kasvanut kysyntä on yllättävästi lisännyt kauppamääriä ja pitänyt hintatasoa yllä erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Jatkuva asuntojen tarve kehittyvillä alueilla ja alhainen korkotaso ovat kuitenkin ainoat vastavoimat heikkojen uutisten keskellä. Hallitus vältti hajoamisen, kun pääsi yhteisymmärrykseen sote-alueista. Sopu koskee silti vain hallinnollista rakennetta ja rahoitus pysyy auki. 15+18-malli kertoo myös siitä, että hallitus nojaa vahvasti maakunnalliseen kehitykseen ja jättää kaupungistumisen tarjoamat uuden kehityksen mahdollisuudet edelleen sivurooliin.

Pääkaupunkiseudun ohella Tampereen talous- ja asuntomarkkinakehitys ottaa eroa muihin kasvukeskuksiin. Hypo-indeksi kertoo, että Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki on kaupungistunut riittävästi ja pääsee hyötymään otollisesta sijainnistaan liikenteen solmukohdissa. Tampereen nousu on tervetullut, sillä koko maan kasvu on kaivannut pitkään ns. Göteborg-ilmiötä eli kunnollisen vahvaa kirittäjää pääkaupunkiseudulle.

Asunnonostoa harkitsevan kannattaa pitää mielessä pimeän ajan tarjoukset. Toistuvan kausivaihtelun mukaisesti hinnat tahtovat laskea vuoden viimeisinä viikkoina, ja monet pankit käyvät tiukkaa kisaa harvoista asiakkaista pyrkiessään täyttämään myyntitavoitteensa. Juhannuksen kilpalaulantaan verrattuna perheet voivat säästää parin kuukauden nettopalkan verran.

Hypon Asuntomarkkinakatsaus Q4/2015 on kokonaisuudessaan luettavissa Hypon internetsivuilla www.hypo.fi.

Suomen Hypoteekkiyhdistys & Suomen AsuntoHypoPankki Oy