Muistilista ensiasunnon ostajalle

boq5fiwgbthd94ek8eky

Lue kiinteistönvälittäjän viisi vinkkiä ensiasunnon ostoon. Vinkit antoi asiantuntija Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Veli Myllylä.

1. Pidä jalat maassa

Ennen asuntokaupoille lähtemistä kannattaa pohtia pankkineuvojan kanssa, minkälaiseen asuntoon itsellä olisi varaa. Ensiasunnon ostajan voi olla hankala hahmottaa, mitkä todelliset asumiskustannukset lainanhoitokulujen ja yhtiövastikkeen jälkeen tulevat olemaan. Asuntoa ei kannata lähteä ostamaan unelma, vaan realismi, edellä. Kun tietää suunnilleen, minkä hintaiseen asuntoon itsellä olisi varaa, asuntotarjontaa voi lähteä kartoittamaan netin asunnonmyyntisivustoille.

2. Huomioi sijainti

Asuntokauppa menee auttamattomasti pieleen, jos uusi koti sijaitsee kaukana työpaikasta ja kulkuyhteydet ovat huonot. Asuntokauppoja pohtiessa kannattaakin kiinnittää erityisesti huomiota asunnon sijaintiin ja ympäristöön. Selvitä, missä sijaitsee lähin ruokakauppa, terveysasema ja muut tarvitsemasi palvelut. Myös alueen kaavoituskatsaukseen kannattaa tutustua. Jos alue on vasta kehittymässä, mieti, oletko valmis asumaan rakennustyömaan keskellä jonkin aikaa.

3. Pohdi asunnon toimivuutta

Asuntonäytössä kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota asunnon toimivuuteen. Se, mihin ilmansuuntaan ikkunat ovat ja onko alapuolella meluisa ravintola tai vilkas autotie, saattavat tuntua pieniltä seikoilta, mutta niillä voi olla yllättävän paljon vaikutusta asumismukavuuteen. Tutki pistorasioiden ja säilytystilan riittävyys. Mieti, pitääkö asunnossa tehdä remonttia ja pyydä ammattilaiselta arvio remontin kustannuksista. Pyydä myös nähtäville vastuunjakotaulukko, mistä selviää, mikä asunnossa on yhtiön ja mikä osakkaan vastuulla, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

4. Tutustu taloyhtiöön

Ennen ostopäätöksen tekoa asunnonostajan kannattaa käydä tarkasti läpi taloyhtiön paperit. Hyvässä yhtiössä isännöitsijä on huolehtinut pitkän tähtäimen suunnitelmista yhdessä hallituksen kanssa. Selvitä tehdyt ja tulevat remontit ja varmista, että yhtiön talous on tasapainossa. Tarkasta aina asuntonäytössä käydessäsi porraskäytävien kunto. Epäsiistit ja rapistumaan päässeet porraskäytävät saattavat kieliä huonosta yhtiöstä. Keskustele isännöitsijän kanssa mielessä askarruttavista kysymyksistä. Koita myös hakeutua naapurien juttusille ja tiedustele, miten he ovat talossa viihtyneet.

5. Varaudu remontteihin

Jos taloyhtiöön on tulossa isompia remontteja, varaudu niistä koituviin kustannuksiin. Selvitä, missä vaiheessa remontti on, onko hankesuunnitelma tehty ja löytyykö tulevasta remontista jo kustannusarviota. Etenkin putkisaneeraukset voivat koitua pienenkin asunnon kohdalla erityisen kalliiksi. Jos kustannusarviota ei ole vielä tehty, huomioi, että kulut voivat olla mitä vain 500 ja 1 500 euron välillä per neliö menetelmästä riippuen. Koita päästä hyvissä ajoin itse mukaan remontin suunnitteluun, niin pääset vielä vaikuttamaan oman kodin ulkomuotoon ja materiaaleihin.

Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Veli Myllylä

Osakeasuntojen hinnat nousivat hieman heinäkuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat koko maassa nousivat 0,3 prosenttia kesäkuusta heinäkuuhun. Pääkaupunkiseudulla hinnat pysyivät lähes ennallaan, kun taas muualla Suomessa hinnat nousivat 0,7 prosenttia. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat koko maassa 0,3 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,8 prosenttia edellisvuodesta, kun taas muualla Suomessa hinnat pysyivät lähes ennallaan.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain, indeksi 2010=100

ashi_2015_07_2015-08-28_tie_001_fi_001

Vuoden 2015 heinäkuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 256 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 453 euroa ja muualla Suomessa 1 720 euroa.

Osakeasuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 40 prosenttia kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana siten, että vuoden lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä. Lisätietoja tietojen tarkentumisesta on löydettävissä erillisistä taulukoista.

Lähde: Osakeasuntojen hinnat, Tilastokeskus

Aalto-yliopistokiinteistöt ja yliopiston kampuspalvelut Aalto University Campus & Real Estate -nimen alle

Aalto-yliopistokiinteistöt Oy ja Aalto-yliopiston kampuspalvelut yhdistyvät syyskuun alusta alkaen toiminnallisesti yhtenäiseksi Aalto University Campus & Real Estate (Aalto CRE) -yksiköksi. Aiemmin yksiköt ovat tehneet paljon yhteistyötä, mutta ovat olleet toiminnallisesti erillään.

Suomen Valtion omistaman Senaatti-kiinteistöjen ja Aalto-korkeakoulusäätiön välisen toteutuneen kaupan myötä Aalto-yliopistokiinteistöt Oy on ollut 25.8.2015 alkaen kokonaan Aalto-korkeakoulusäätiön omistama tytäryhtiö. Samassa yhteydessä Aalto CRE saa visuaalisen ilmeen, joka on linjassa Aalto-yliopiston muiden tytäryhtiöiden ilmeiden kanssa (Aalto EE, Aalto ENT ja Aalto PRO).

Uusi Aalto University Campus & Real Estate -nimi ja logo kuvastavat uusiutuvaa ja kansainvälistä yksikköä, jonka tavoitteena on palvella Aalto-yliopistoa ja sen kumppaneita yliopiston kampuksilla. Aalto CRE -palveluyksikkö mahdollistaa aiempaa paremmin yliopiston strategian mukaisen tehokkaan ja joustavan tilojen käytön, jossa korostuu vuorovaikutus ja inspiroiva tutkimus- ja oppimisympäristö.

”Kyseessä ei ole vain visuaalisen ilmeen muutos, vaan haluamme kehittää koko yksikön ajattelu- ja toimintatapaa asiakaslähtöisemmäksi. Tavoitteenamme on luoda kansainvälisesti tunnettu interaktiivinen ja eläväinen kampus, joka tukee yhteistyötä ympäröivien yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Brändiuudistuksen avulla pyritään myös tuomaan esille Aalto-yliopiston kampuksien globaalisti ainutlaatuisia kohtaamispaikkoja ja yhteisöllisiä tiloja”, toteaa Aalto-yliopistokiinteistöjen toimitusjohtaja Antti Tuomela.

Uusi ilme tulee konkreettisesti näkymään vähitellen Aalto-yliopistokiinteistöjen sekä yliopiston kampuspalveluiden viestinnässä. Myös koko henkilöstön sähköpostiosoitteet tullaan yhdenmukaistamaan.

 

Asuntojen hinnat loivassa nousussa

xtxuydmhslrn3nwyogd8

 

Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivanen

Asuntojen hinnat olivat hivenen laskussa alkuvuonna, mutta nyt hintakehitys näyttää kääntyneen loivaan nousuun. Nousu on kuitenkin paikallista ja aluekohtaiset erot ovat isoja.

– Kasvukeskustojen ydinalueilla hinnat ovat pienessä nousussa, kun taas niiden lähialueilla hinnat ovat pysyneet suurin piirtein paikallaan. Muuttotappiopaikkakunnilla ja rakennemuutosalueilla hinnat ovat olleet pienessä laskussa, Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivanen sanoo.

Hintojen paikallaan junnaaminen on herättänyt keskustelun asuntojen hintojen romahtamisesta. Toivasen mukaan huoli on kuitenkin turha.

– Vaikka Suomessa eletään nyt pitkää taantumaa ja irtisanomisuutiset ovat arkipäivää, matala korkotaso pitää huolen, että ihmiset pystyvät huolehtimaan asunnoistaan. Pakkomyyntejä ei tule samalla tavalla kuin aikaisemmissa kriiseissä.

Kova vuokra-asuntojen kysyntä ja korkea vuokrataso ovat omiaan pitämään asuntojen hinnat vakaana.

– Asunnon omistaminen Suomessa on ollut lähestulkoon aina pitkällä aikavälillä kannattavaa. Pieni hintojen vaihtelu kuuluu markkinatalouteen, eikä sitä kannata säikähtää. 

SATOlta 760 vuokra-asuntoa Y-Säätiölle

SATO Oyj on tänään myynyt 760 aravavuokra-asuntoa Kiinteistö Oy Y-asunnoille (Y-Säätiö). Asunnot sijaitsevat pääasiassa Jyväskylässä, Lahden seudulla sekä pääkaupunkiseudun kehyskunnissa.

Liiketoimintajohtaja Tuula Entelä SATOsta:

– SATO jakaa vuokra-asunto-tarjontansa painottumista pääkaupunkiseudulle, johon pääosa muuttoliikkeestä kohdistuu ja vuokra-asuntojen kysyntä on voimakkainta. Toiminta-alueillamme keskitymme sijainteihin, joissa on hyvät liikenneyhteydet ja toimiva palveluverkosto välittömässä läheisyydessä.

– Vähennämme asunto-omistustamme alueilla, joilla vuokra-asuntokysynnän kasvu on pitkällä tähtäimellä hitaampaa. Nyt tehdyllä kaupalla halusimme siirtää asunnot toimijalle, jolla on vahvaa osaamista vuokra-asuntojen tarjoamisesta. Y-Säätiön pitkä historia kohtuuhintaisten kotien tarjoamisessa takaa asukkaille tulevaisuudessakin hyvän vuokranantajan.

Kotilinkki mullistaa kiinteistönvälityksen

11899918_1633675680250973_2028942262990552271_n

Kotilinkki Oy on tänään julkaissut uuden verkkopalvelun, joka muuttaa kiinteistönvälitystoiminnan. Asunnon myyjä voi nyt laittaa asunnon myyntiin Kotilinkki.fi –palvelun kautta helposti ja nopeasti. Tämä mahdollistaa edullisen välityspalkkion ja myyjä saa samalla käyttöönsä kaikki kiinteistönvälityksen ammattilaiset.

Digitaalinen toimeksiantosopimus

Asunnon myyjä kirjaa palveluun omat tietonsa sekä kohteen osoitteen ja tekee samalla toimeksiantosopimuksen. Toimeksianto vahvistetaan pankkitunnuksilla, jonka jälkeen tieto uudesta kohteesta lähtee välitysliikkeelle. Välitysliikkeestä otetaan yhteyttä valokuvien ottamista sekä tarkempien tietojen kirjaamista varten.

“Haluamme tarjota uudenlaisen, helpon ja edullisen tavan myydä asunto. Kotilinkki.fi –palvelussa voi laittaa asunnon myyntiin milloin vain ja mistä vain. Välittäjä hoitaa koko myyntiprosessin,  jolloin myyjän ei tarvitse huolehtia näytöistä tai paperitöistä. ” Kertoo Kotilinkki Oy:n toimitusjohtaja Antti Myllymäki.

Kuka tahansa kiinteistönvälittäjä voi myydä asunnon

Tavallisesti asunnon myynnin käynnistää arviokäynnit, jolloin eri välitysliikkeiden välittäjät käyvät arvioimassa asunnon. Samalla myyjä yrittää valita heistä sopivimman välittäjän.

“Kotilinkki helpottaa tätä vaihetta. Arviokäyntejä ei enää tarvita ja aikaa säästyy huomattavasti. Lisäksi päätöstä parhaasta välittäjästä ei tarvitse tehdä. Kun kohde tulee myyntiin Kotilinkin kautta, voi esittelyn ja myynnin hoitaa kuka tahansa kiinteistönvälittäjä.” Sanoo Antti.

Myös asunnon ostajalle tämä tuo uuden ulottuvuuden. Kun myynti-ilmoitus on Kotilinkin kohde, voi hän pyytää vaikka tuttua kiinteistönvälittäjää esittelemään ja myymään kohteen. Antti kertoo, että tällä tavalla annetaan myös kiinteistönvälittäjille mahdollisuus myydä muita kuin oman välitysliikkeen kohteita.

Vaikka digitaalisuus tuo kiinteistönvälitykseen uuden ulottuvuuden, tehdään varsinainen myyntiprosessi perinteisellä tavalla. Kohteet ovat esillä perinteisissä johtavissa myyntikanavissa, kuten Etuovi.com ja oikotie.fi.  Välittäjä hoitaa kaikki tarvittavat asiakirjat sekä huolehtii asunnon esittelyistä ja kaupanteosta loppuun saakka, mikä tuo monelle turvallisuutta asuntokauppaan.

Katso lisätietoja palvelusta osoitteessa kotilinkki.fi

REMAXin elokuun markkinakatsaus: Kesä on ollut hyvää kauppa-aikaa kiinteistövälitykselle – REMAXilla vahva osuus erityisesti pääkaupunkiseudulla

Suomen suurimpiin kiinteistönvälitysketjuihin lukeutuva REMAX on julkaissut elokuun markkinakatsauksensa. Kaikkien asuntojen kokonaiskauppamäärät ovat nousseet Suomessa vajaat 5 % verrattuna viime vuoden heinäkuuhun. Tämän vuoden heinäkuussa koko maassa tehtiin yhteensä 4 637 asuntokauppaa. REMAX myi peräti 17 %:a kaikista alan asuntokaupoista heinäkuussa pääkaupunkiseudulla.

”REMAXin kauppakehitys on ollut erittäin positiivista koko alkuvuoden. Olemme kasvattaneet kaikkien kauppojemme määrää koko alkuvuoden keskimäärin 24 %:lla joka kuukausi. Ketjumme välittäjät ovat osoittaneet poikkeuksellista aktiivisuutta koko vuoden, mikä selittää markkinasta poikkeavan tuloksen. Kesä on ollut meille vilkasta kauppa-aikaa ja sitä on varmasti auttaneet viileähköt säät”, kertoo REMAX-ketjun toimitusjohtaja Pasi Aalto.

remax_mark.kats.graafi_tammi-heina-

 

remax_mark_kats_graafi_2012-2015

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton mukaan erityisesti vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet tammi-heinäkuussa. Esimerkiksi vanhojen omakotitalojen osalta kauppojen määrät ovat nousseet lähes 9 %:a viime vuoden heinäkuuhun nähden koko Suomessa. Keskimääräinen neliöhinta vanhassa omakotitalossa oli Tampereella 2 101 €/m² kun se Helsingissä oli 3 211 €/m².

Myyntiajat ovat edelleen pidentyneet kokonaismarkkinoilla

Myyntiajat ovat yleisesti pidentyneet markkinoilla. Viimevuoden heinäkuuhun nähden niihin on tullut vajaan 6 % korotus, ja nyt myyntiajat ovat keskimäärin 90 päivää kokonaismarkkinoilla.

”REMAXilla keskimääräinen myyntiaika oli heinäkuussa 76 päivää eli reilut 15 % lyhempi kuin keskimäärin alalla. Viime kuukaudet ovat luoneet kiinteistöalalle positiivista virettä ja vahvistaneet uskoa myös paremmasta. Tällä hetkellä suuntaamme vahvasti välittäjiemme ammattitaidon kehittämiseen ja koulutukseen, koska ensi vuonna alalle tulee lakimuutos, joka vaatii, että puolella välitysliikkeen henkilöstöstä tulee olla LKV-pätevyys”, muistuttaa Aalto.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu /TUTKA-palvelu / REMAX Suomi

Asumismenot kasvavat voimakkaammin kuin nettotulot

2015-08-19 12_41_26-9ff2ad1f-4a65-4576-87c3-1b74dcc80917.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Kotitalouksien asumismenot nousevat keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa vuoteen 2019 mennessä. Asumismenojen kasvun ennakoidaan jatkuvat voimakkaampana kuin nettotulojen kasvun vuosina 2015–2019. Vuokra-asujien asumismenot kasvavat noin 3 prosenttia vuodessa, omistusasujien keskimäärin 3,8 prosenttia ja lapsiperheiden noin 3,4 prosenttia. Velattomien eläkeläistalouksien asumismenot kasvavat peräti 4,0 prosenttia vuodessa.

Palkansaajien nettotulot kasvavat keskimäärin noin 2 prosenttia vuodessa ja eläkeläisten 1,6 prosenttia. Asumismenojen nousupaine johtuu pääosin kiinteistö- ja energiaverotuksen korotuksista. Ennustettu korkojen nousu kasvattaa omistusasujien asumismenoja. Vuokrien kasvun ennustetaan jatkuvan voimakkaana. Eläkeläisten asumismenojen kehitystä hallitsee kiinteistöveron nousu. Hoitokulut kasvavat keskimäärin 4,5 prosenttia vuodessa.

Lapsiperheen kuukausikohtaisissa asumismenoissa yli 1000 euron ero eri kaupunkien välillä

Pääkaupunkiseudulla asumismenot ovat selvästi suuremmat kuin muualla Suomessa. Helsingissä lapsiperhe maksaa omasta kerrostaloasunnosta 2100 euroa kuukaudessa, kun Raumalla vastaavan asunnon kustannukset ovat 1040 euroa kuukaudessa. Suurimman eron asumismenoihin tekee lainanlyhennyksen määrän voimakas vaihtelu kaupungeittain. Asumismenot ilman lainanlyhennystä vaihtelevat 400:stä 600:een euroon kaupungista toiseen.

Pääkaupunkiseudulla sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan lapsiperheen asumismenot ovat keskimäärin yli 1900 euroa kuukaudessa. Kouvolassa vastaavan perheen asumismenot ovat miltei 900 euroa edullisemmat (830 euroa/kk). Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan velattoman eläkeläispariskunnan kuukausittaiset asumismenot vaihtelevat vuonna 2015 Helsingin 480 euron ja Oulun 370 euron välillä. Luvut eivät sisällä mm. piha-, puutarha- ja lumitöitä.

2015-08-19 12_40_01-3045a853-50df-4f5c-81b5-600230f510f7.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Hallitusohjelmassa esitetyillä toimenpiteillä merkittäviä vaikutuksia asumismenoihin

Hallitusohjelmassa mainittujen toimien ennustetaan nostavan sekä kerrostaloasunnon (60 m2) että öljylämmitteisen omakotitalon asumismenoja noin 1,5 prosenttia. Sähkölämmitteisen omakotitalon asumismenojen ennustetaan nousevan noin 3 prosenttia. Jos yhteiskuntasopimusta ei saada tehtyä, asumismenojen korotus voi olla jopa 8,5 prosenttia.

Asuntolainan korkovähennysoikeuden leikkaustahdin nopeuttaminen nostaa vuosittaisia efektiivisiä korkokustannuksia noin 20–30 euroa nykyisellä korkotasolla. Jos korkovähennysoikeus poistetaan kokonaan, vuosittaiset efektiiviset korkokustannukset nousevat 250–350 euroa.

Kiinteistöveron ala- ja ylärajojen korotus nostaa sekä kerros- että omakotitaloasukkaiden kiinteistöveromenoja hieman yli 3 prosenttia vuodessa, mikä tekee 60 m2 kerrostaloasunnossa noin 10 euroa vuodessa ja omakotitalossa noin 23 euroa vuodessa.

Energiaverotuksen kiristyksen vaikutukset voivat olla kerrostaloasunnossa (60 m2) 50–80 euroa vuodessa. Sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikustannusten lisäys on 130 euroa ja öljylämmitteisen 75 euroa.

Asumismenot–tutkimuksen toteutti Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tilauksesta Pellervon taloustutkimus PTT. Tutkimuksessa asumismenoja tarkasteltiin edustavien esimerkkikotitalouksien näkökulmasta 21 suurimmassa kaupungissa sekä vuokra- että omistusasumisen osalta. Kokonaiskustannukset laskettiin huomioimalla sekä pääoma- että hoitokustannusten alaerät. Laskelmat osoittavat konkreettisesti sen, kuinka paljon eri kotitaloustyypeiltä kuluu keskimäärin rahaa asumiseen.

Laskelmien lisäksi tutkimuksessa nostetaan esille ajankohtaisia asioita, jotka vaikuttavat asumiseen keskipitkällä aikavälillä.

Tutkimusaineistosta on tarvittaessa mahdollisuus tuottaa tiedotusvälineiden käyttöön laskelmia asumismenoista huoneistokoon, perhetyypin ja tuloluokan mukaan sekä alueittain.

 

Suomen suurin isännöintialan yritys Realia Isännöinti laajenee pääkaupunkiseudulla ostamalla Realcon

Pohjoismaiden suurimman asunto-, kiinteistö- ja toimitilaomaisuuden hallintaan ja välitykseen erikoistuneen Realia Group -konsernin tytäryhtiö Realia Isännöinti Oy on ostanut pääkaupunkiseutulaisen kiinteistöalan toimija Realco Oy:n. Yrityskauppa on osa Realia Groupin ja sen tytäryhtiö Realia Isännöinnin kasvustrategiaa ja tukee tavoitetta toimia isännöintialan suunnannäyttäjänä erityisesti asiakaskokemuksen kehittämisessä. Toimintojen integraatio alkaa virallisesti 17.8.2015 ja tavoitteena on saattaa yhdistyminen loppuun vuoden vaihteeseen mennessä.

Realcon toimintojen integraatio Realia Isännöintiin käynnistyy virallisesti 17.8.2015, mikä pohjaa aiemmin kesäkuussa allekirjoitettuun sopimukseen Realco Oy:n ja sen tytäryhtiöiden koko osakekannan myynnistä Realia Isännöinnille. Realco on alun perin vuonna 1984 perustettu isännöintiyritys, jonka toiminta on vuosien aikana laajentunut isännöinnin lisäksi kiinteistönvälitykseen ja kiinteistöjohtamiseen kattaen lähes 300 kiinteistön hallinnan ja kehittämisen. Realcon liikevaihto vuonna 2014 oli noin 5 miljoonaa euroa, ja yritys työllistää neljässä toimipisteessä noin 50 henkilöä Helsingissä ja Vantaalla. Realcon johto ja työntekijät jatkavat nykyisissä työtehtävissään ja siirtyvät integraation edetessä yrityskaupan myötä Realia Isännöintiin, Realia Managementiin tai Huoneistokeskukseen vanhoina työntekijöinä.

Tavoitteena isännöintialan paras asiakaskokemus ja rooli koko toimialan suunnannäyttäjänä

”Isännöintialalla on menossa suuri muutos, jossa todellinen asiantuntijapalvelu korostuu entisestään. Totesimme viimeisen vuoden aikana käydyissä keskusteluissa, että yhteistyössä alan suurimman toimijan kanssa voimme tarjota asiakkaille monipuolisemman asiantuntijaverkoston taloyhtiön koko elinkaaren ajalle, kattavamman palvelutarjooman sekä laajemman toimipisteverkoston”, kertoo Realcon hallituksen puheenjohtaja Jari Porthén.

Voimien yhdistäminen tukee Realia Isännöinnin kasvustrategiaa sekä tavoitetta kehittää koko isännöintialaa yhä asiakaskeskeisemmäksi asiantuntijapalveluksi. ”Realia Isännöinnillä ja Realcolla on hyvin samanlaiset tavoitteet isännöinnin toimialan kehittämisen suhteen. Tahdomme vastata muuttuneisiin asiakastarpeisiin ja -odotuksiin ja tarjota asiakkaillemme alan parhaan asiakaskokemuksen. Suurena toimijana Realia Isännöinti haluaa toimia suunnannäyttäjänä koko toimialan kehityksessä. Kasvustrategiamme tukee tätä tavoitetta ja yhtiöiden voimien yhdistämisen myötä pystymme myös pääkaupunkiseudulla palvelemaan asiakkaitamme entistäkin paremmin”, sanoo Realia Isännöinnin liiketoimintajohtaja Timo Aarvala.

Realia Isännöinnin ja Realcon välinen sopimus on merkittävä myös koko Realia Group -konsernille. Realia Group on Pohjoismaiden suurin kiinteistöjohtamisen ja -välityksen palveluyritys, ja sen tavoitteena on kasvaa merkittävästi seuraavien vuosien aikana. ”Realia Isännöinnin yritysostot ovat merkittävä osa konsernimme kasvustrategiaa. Tämän yritysoston myötä saamme myös osaamista konsernin muihin tytäryrityksiin kuten kiinteistöjohtamisen asiantuntijoita Realia Managementille ja laadukkaita kiinteistönvälittäjiä Huoneistokeskukselle. Myös maantieteellisesti pääkaupunkiseutu on meille strategisesti erittäin merkittävä ja haluamme varmistaa, että kilpailukykymme tällä alueella vahvistuu entisestään tämän yritysoston myötä”, toteaa koko Realia Group -konsernin toimitusjohtaja Matti Bergendahl.

 

ARA:n tilasto: Asumisoikeusasuminen on edelleen kohtuuhintaista

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tuoreen tilaston mukaan asumisoikeusasuminen on edelleen kohtuuhintainen asumismuoto. ARA:n tilaston mukaan asumisoikeusasuminen on edullista sekä vapaarahoitteisten asuntojen että ARA-asuntojen vuokriin verrattuna.

Tilaston mukaan asumisoikeudesta maksettava käyttövastike on Helsingissä 48 prosenttia, Vantaalla 25 prosenttia ja Espoossa 19 prosenttia markkinavuokria edullisempi. Koko maan osalta asumisoikeusasunnosta maksettava käyttövastike on noin 18 prosenttia markkinavuokria edullisempi.

Asumisoikeusasumisen käyttövastikkeet ovat ARA-vuokria edullisempia keskimäärin kaksi prosenttia koko maassa. Suurin ero käyttövastikkeen ja ARA-vuokran välillä on Tampereella, jossa ARA-vuokra on 16 prosenttia käyttövastiketta kalliimpi. Tilastossa mukana olleista kaupungeista ainoastaan Kuopiossa ARA-vuokra on käyttövastiketta edullisempi.

-Asumisoikeusjärjestelmä on vuokra- ja omistusasumista täydentävä kohtuuhintainen vaihtoehto. Asumismuodossa yhdistyvät vuokra-asumisen joustavuus ja omistamisen vakaus, mikä sopii hyvin nykyisen yhteiskunnan tarpeisiin, arvioi Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen .

Asumisoikeusasuntojen rakentaminen vilkastunut

Vuoden 2015 aikana aloitetaan runsaan 1500 asumisoikeusasunnon rakentaminen, mikä on noin 100 asuntoa enemmän vuotta kohden kuin 2000-luvulla keskimäärin. Uusia asumisoikeusasuntoja rakennetaan eniten Helsinkiin, Vantaalle ja Espooseen. Lisäksi uusia asumisoikeusasuntoja nousee ainakin Tampereelle, Kuopioon, Jyväskylään, Tuusulaan, Porvooseen, Nurmijärvelle, Lahteen, Kirkkonummelle, Turkuun, Järvenpäähän, Keravalle ja Vihtiin.

ARA:n tilaston mukaan asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on pysynyt pienenä. Pienintä vaihtuvuus on Helsingissä, jossa vaihtuvuus on noin 10 prosenttia. Myös muun muassa Mikkelissä, Laukaalla ja Sipoossa asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on pientä. Asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on suurinta paikkakunnilla, joissa on suhteellisesti runsaasti vuokra-asuntoja. Tällaisia paikkakuntia ovat muun muassa Kempele, Hamina ja Oulu.

Vuoden 2015 alussa Suomessa oli 41500 asumisoikeusasuntoja 47 kunnassa. Pääkaupunkiseudulla on 43 prosenttia, Tampereen seudulla 12 prosenttia ja Turun seudulla 9 prosenttia kaikista asumisoikeusasunnoista.

Asumisoikeusasuminen saa sijoittamalla noin 15 prosenttia asunnon hinnasta, jonka jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisen päätyttyä asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.