2015-08-12 12_46_49-Asuntomarkkinakatsaus_elokuu2015.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Uusi Hypon Asuntoindeksi osoittaa, että pääkaupunkiseudun ja Tampereen asuntomarkkinat askeltavat vakaasti heikosta talouskehityksestä ja suuresta epävarmuudesta huolimatta. Asuntojen kysyntä on piristynyt ja syväjää sulaa, vaikkakin hitaasti.

Alkuvuonna nähty käänne on myönteisin kolmeen vuoteen, mikä kielii suuresta tarpeesta. Asuntomarkkinoiden kannalta elvyttävät toimet ovat tarpeen. Taloudellinen tilanne on otollinen suurille liikennehankkeille, kaavoituksen ja uudisrakentamista rajoittavan sääntelyn purkua on odotettu pitkään.

Hypon Asuntoindeksiä lasketaan pääkaupunkiseudun ja Tampereen asuntomarkkinoille. Indeksi yhdistää asuntojen hinnat ja kauppamäärät yhteen arvoon kuvaamaan asuntomarkkinoiden kehitystä toteutuneita hintatietoja kattavammin. Alkuvuonna asuntomarkkinoita veivät eteenpäin yksiöiden kysyntä pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa. Tampereella piristyminen kohdistui isojen asuntojen kauppaan.

Katsauksen keskeiset nostot

– Asuntokaupan syväjää sulaa reunoilta, kestävä nousu yhä kaukana
– Asuntojen hinnat pysyvät kohmeessa 2015-2016
– Muuttoliike ja riittämätön uudistuotanto tuovat nostetta kasvukeskuksien hintoihin
– Pitkään matalana pysyvä korkotaso pehmentää kasvavan työttömyyden oireita
– Asuntojen hinnoissa tinkimisvaraa, muttei kuplaa – pätee myös pääkaupunkiseutuun

Uudistettu Hypon Asuntomarkkinakatsaus Q3/2015 on kokonaisuudessaan nähtävillä Hypon internetsivuillawww.hypo.fi.