Hartela myi puolet Kauppakeskus Ristikosta Eteralle

kauppakeskus-ristikko

Eläkevakuutusyhtiö Etera on ostanut Rakennusosakeyhtiö Hartelalta puolet Helsingin Konalassa sijaitsevasta Kauppakeskus Ristikosta.

Ristikon pitkään jatkunut kehitystyö on nyt saatu päätökseen, ja uudet tilat avautuivat asiakkaille lokakuun alkupuolella. Ristikko on toteutettu Hartwallin entiseen logistiikkakeskukseen, jonka korkeavarasto on muodostunut Konalan maamerkiksi. Ristikko käsittää yhteensä n. 13 500 m2 vuokrattavaa pinta-alaa ja noin 340 autopaikkaa.  Ristikon tilat on nyt lähes täyteen vuokrattu. Ristikon edelliset vaiheet avautuivat vuosina 2008 ja 2009.

”Kauppakeskus Ristikko on alueellisesti merkittävä kauppakeskus, ja uudet palvelut ja toimijat lisäävät sen vetovoimaa entisestään. Sijoittajana olemme erittäin tyytyväisiä kohteen ankkureiden pitkiin sopimuksiin”, sanoo Eteran kiinteistöjohtaja Timo Sotavalta.

”Olemme saaneet talon täyteen hyviä vuokralaisia, hyvän sijoittajakumppanin ja luotua vanhalle pullovarastolle uuden elämän, joten voimme olla ylpeitä Ristikosta”, kommentoi Rakennusosakeyhtiö Hartelan Kiinteistöliiketoiminnan johtaja Tapio Rantanen.

Kauppakeskus Ristikon ensimmäisestä kerroksesta löytyvät palvelut päivittäiseen asiointiin ankkureinaan mm. K-Supermarket Konala ja Pitäjänmäen Apteekki. Toinen kerros täydentää oivallisesti Konalan palvelutarjontaa, ja sieltä löytyy mm. Luhta Outlet. Ristikon kolmanteen ja neljänteen kerrokseen muutti Reippailuhalli Huimala. Huimala hyödyntää erinomaisesti Konalan ns. Sinisen kuution mahdollisuudet ja tarjoaa huimat elämykset nuorille ja varttuneemmillekin asiakkaille.

Finnish Property Partners Oy (FPP) toimi kaupassa myyjän neuvonantajana.

Tutkimus: Kiinteistö- ja toimitilapalveluiden keskittämistrendi kiihtyy

2015-10-26 12_32_49-ISS Palvelut Keskittämistutkimus yhteenveto 2015-10-22.pdf - Nitro Pro 9 (Expir
Yli puolet kiinteistö- ja toimitilapalveluja hankkivista päättäjistä uskoo, että palveluiden keskittäminen yhdelle tai kahdelle palveluntarjoajalle yleistyy
tulevaisuudessa. ISS Palvelut teetti Taloustutkimuksella selvityksen palveluiden keskittämisestä, ja siihen vastasi yli 300 päättäjää.

Tällä hetkellä reilu neljännes organisaatioista on keskittänyt kiinteistö- ja toimitilapalvelunsa. Yritykset keskittävät julkista sektoria useammin palvelunsa yhdelle toimijalle. Kiinteistö- ja toimitilapalvelualan markkinan arvo on yhteensä yli kymmenen miljardia euroa*.

Vastaajista 60 prosenttia on sitä mieltä, että taloudellinen tilanne vaikuttaa keskittämishalukkuuteen. Julkisen sektorin päättäjistä 70 prosenttia on tätä mieltä.

-On selvää, että heikossa taloustilanteessa säästöjä haetaan entistä kiivaammin, ISS Palveluiden toimitusjohtaja Jukka Jäämaa sanoo.-Suorien säästöjen hakemisen lisäksi palveluiden keskittämiseen vaikuttaa usein myös palveluiden ostajien henkilöresurssien supistuminen, jolloin haetaan toiminnallista tehokkuutta yhden luukun periaatteen kautta. Kolmanneksi hankinta keskittyy etenkin suurissa yrityksissä.

Yli 90 prosenttia tyytyväisiä keskittämiseen

Kiinteistö- ja toimitilapalvelunsa keskittäneistä 92 prosenttia on tyytyväisiä keskittämiseen toimintamallina.

Vastaajista 69 prosenttia on sitä mieltä, että palveluntarjoaja on onnistunut usean palvelun johtamisessa.

– Palveluiden johtaminen ja tuottaminen kokonaisuuksina on tärkein asia, jotta keskittäminen toimii ja tuottaa arvoa palveluiden ostajalle, Jäämaa painottaa.

-Esimerkiksi neljän irrallisen palvelun johtaminen ei riitä, vaan meidän palveluntarjoajien pitää johtaa aidosti yrityskohtaista palveluratkaisua, joka on eri palveluista koostuva yksi kokonaisuus. Nämä ovat aivan eri asioita, Jäämaa toteaa. -Silloin kun räätälöinti tehdään tiiviissä yhteistyössä ostajan ja tarjoajan kanssa, johtaminen toimii arjessa parhaiten.

Etuina kustannustehokkuus ja helppous

Keskittämisen suurimpana etuna nähdään kustannustehokkuus, helppous ja yhden yhteyshenkilön kanssa toimiminen. Helppous näkyy sopimuksen hallinnan helppoutena ja asioinnin helppoutena, joka syntyy pitkälti juuri yhden yhteyshenkilön kanssa toimimisesta. Yksi yhteyshenkilö tuo mukanaan myös viestinnällisiä etuja, kuten paremman tiedonkulun ja asioiden ymmärtämisen.

Keskittämisen suurimmat haasteet liittyvät epävarmuuteen palveluntarjoajan osaamistasosta. Tutkimukseen osallistuneet päättäjät epäilevät, riittääkö yhden palveluntarjoajan osaaminen usealle eri toimialalle ja palvelulle.

– Tässä on pitkälti kysymys ostajan ja palveluntarjoajan luottamuksellisesta suhteesta. Olemme tunnistaneet, että jotkut asiakkaat hankkivat meiltä ehkä ensin yhden tai kaksi palvelua. Eri palveluiden tunnettuuden ja luottamuksen kasvaessa päästään rakentamaan keskitettyjä kokonaispalveluratkaisuja ja kumppanuutta.

*Kiinteistötyönantajat ry:n mukaan kiinteistöpalveluiden arvo liikevaihdolla mitattuna on noin 8,47 miljardia euroa. Tutkimuksessa oli myös mukana turvallisuusala, ja Finnsecurity ry:n mukaan turvallisuusalan yritysten tarjonnan arvioitu kokonaisarvo on noin kaksi miljardia euroa. Tutkimuksessa oli lisäksi mukana myös ravintolapalvelut.

http://www.fi.issworld.com/fi-FI/keskittamistutkimus

AVAIN Palvelukodit Oy kasvaa vauhdilla

ydbbyan0oegsvvjrqb5a

AVAIN Yhtiöt – konserniin kuuluva AVAIN Palvelukodit Oy perustettiin syksyllä 2011. Yhtiön on jo seitsemän erilaista hoiva- ja palvelutaloa mm. Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Raumalla, Vantaalla, Lahdessa, Liperissä ja Joensuussa. AVAIN Palvelukodit Oy:n kiinteistöissä hoivaa tarjotaan jo nyt yli 300 asuvalle asukkaalle ja tämän lisäksi muita päiväpalveluita muille asiakkaille.

AVAIN Palvelukotien toiminta perustuu erilaisten vanhus-, hoiva- ja vammaispalveluja tuottavien kiinteistöjen omistamiseen ja rakennuttamiseen.Usein kiinteistön rakennuttaminen lähteekin kunnan tai yhteistyökumppanin antaman aloitteen tai tilauksen perusteella. Yhtiön omistamissa kiinteistöissä palvelut loppukäyttäjille tarjoaa aina yhteistyökumppani tai kunta.Yhteistyökumppaneina ovat mm. Attendo ja Esperi sekä useat kunnat kuten Janakkala, Joensuu, Sysmä, Asikkala ja Lieksa.

Kaikki yhtiön kiinteistöt ovat uusia, nykyaikaisia ja yhtiön rakennuttamia. Jo valmiina olevien kiinteistöjen lisäksi yhtiölle valmistuu useita palvelutaloja vielä vuoden 2015 lopulla ja 2016 aikana. Uudet kiinteistöt valmistuvat mm. Seinäjoelle, Janakkalaan ja Kouvolaan. Lisäksi suunnitteilla ja neuvotteluvaiheessa on lähes 10 palvelutaloa. ”Sijoittamalla palvelu- tai hoivaa tarjoavat talot kunnassa tavanomaisen asuntoalueen keskelle ne rikastuttavat aluetta toiminnallisesti ja taajamakuvallisesti sekä tarjoavat mm. lähiympäristössä asuville työpaikkoja ja ikääntyvälle väestölle tukipalveluita jolloin se tukee myös lähialueen ikääntyvien kotona asumista.” Toteaa Perttu Liukku AVAIN Yhtiöt – konsernin toimitusjohtaja.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat alkuvuonna. Kiinnostus omakotitaloihin vahvistunut edelleen syksyllä.

Käytettyjen kerros-, rivi- ja omakotitalojen kauppa jatkoi vahvistumistaan alkuvuonna Suomessa: kauppamäärä kasvoi tammi-syyskuussa 2015 yhteensä noin 5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Käytettyjen omakotitaloasuntojen kauppa on kasvanut tammi-syyskuussa yhteensä noin 8,7 prosenttia ja vanhojen rivitaloasuntojen kauppa noin 8 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.  Vanhoissa kerrostaloasunnoissa kasvun arvioidaan tammi-syyskuussa olleen reilu 3 prosenttia. Tänä vuonna edellisvuoden kauppakuukaudet on ylitetty maalis-, kesä- , heinä- ja elo- ja syyskuussa.  

Syyskuussa edellisvuoden tason ylitys on ollut niukin, mutta silloinkin käytettyjen asuntojen yhteiskauppamäärässä päästiin reilu puoli prosenttia edellisvuotta parempaan kauppamäärään. ”Viime vuoteen verrattuna kehitys on viime aikoina ollut oikeansuuntainen, mutta toki olemme koko ajan jäljessä muutaman vuoden takaisesta tasosta. Tilanne heijastaa maan talouden yleistilannetta: kuluttajien luottamus omaan talouteen on alamaissa eikä edes poikkeuksellisen alhainen korkotaso ole saanut asuntokauppaa nousemaan takavuosien tasolle”, kuvailee KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

”Kaupanteon tahti on tänä vuonna ylittänyt viimevuotisen tason maalis-, kesä-, heinä- elokuussa sekä nyt niukahkosti myös syyskuussa. Esimerkiksi kesäkuussa vanhoja asuntoja myytiin lähes 12 prosenttia, heinäkuussa noin 4 prosenttia ja elokuussa lähes 10 prosenttia viimevuotista enemmän. Vuoden muina kuukausina kauppaa on tehty pitkälti samaan tahtiin kuin edellisvuoden vastaavina kuukausina”, tiivistää Malila alkuvuoden tilanteen.

KVKL:n hintaseurantapalvelun asiakkaana olevat yritykset välittivät syyskuussa vanhoja kerrostaloasuntoja yhteensä noin 2130, vanhoja rivitaloasuntoja noin 715 ja vanhoja omakotitaloja noin 925 kappaletta.  Syyskuun luvuissa suurin ilonaihe oli vanhojen omakotitalojen kauppa, joka kasvoi edellisvuoden tasosta 10 prosenttia. Sen sijaan vanhoissa kerrostaloissa otettiin viime vuoden syyskuuhun nähden takapakkia – 3,3 prosenttia ja vanhoissa rivitaloasunnoissa – 2,5 prosenttia.

Viime vuoteen verrattuna hieman parempi kauppavire on myönteinen asia asuntokaupan hiljaisemmasta vaiheesta kärsiville kiinteistönvälitysalan yrityksille. Kuluvan vuoden kevään loppu, kesä sekä myös alkusyksy ovat tuoneet tullessaan vaihteeksi aiempaa parempia tuloksia monelle kiinteistönvälitysyritykselle. Tilastokeskus raportoi KVKL:lle kiinteistönvälitysalan yritysten kokonaisliikevaihdon nousseen vuoden 2015 alkupuoliskolla yhteensä 7,8 prosenttia vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Alan tilanne on kehittynyt tänä vuonna parempaan suuntaan: esimerkiksi vielä vuonna 2014 kiinteistönvälitysalan liikevaihto laski noin 4,2 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna. Tilastokeskuksen antamien tietojen mukaan vuoden 2015 toisella vuosineljänneksellä kiinteistönvälityksen henkilöstömäärä kasvoi 1,3 prosenttia vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kokonaisuutena kiinteistönvälitysalan henkilöstömäärä oli alkuvuonna koko lailla staattinen ja kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhteensä vain 0,1 prosenttia.

”Alan eteenpäin katsovat yritykset suuntautuvat juuri tällä hetkellä vahvasti henkilöstön ammattitaidon kehittämiseen ja koulutukseen. Esimerkiksi kuluvalla viikolla Helsingissä järjestettävässä KVKL:n LKV-valmennustilaisuudessa on tupa täynnä innokkaita oppilaita”, kertoo Malila.  Oppilaat tähtäävät menestymiseen Keskuskauppakamarin LKV-kokeessa ja samalla vuoden 2016 alkuun, jolloin jokaisessa kiinteistönvälitysyrityksen toimipisteessä toimivista henkilöistä vähintään puolella tulee olla LKV-pätevyys.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden ja Salpausselän syyttäjänviraston Lahden palvelupisteen toimitilojen vuokrasopimukset on solmittu

paijat_hameen_karajaoikeus_askonalue

Senaatti-kiinteistöt järjesti julkisen hankinnan kautta tilahaun ja vuokrakilpailutuksen Päijät-Hämeen käräjäoikeuden ja Salpausselän syyttäjänviraston Lahden palvelupisteen uusista toimitiloista. Tilahaku toteutettiin Senaatti-kiinteistöjen asiantuntijapalveluna vuoden 2014 aikana, ja kilpailutuksen voitti Renor Oy.  Uudet tilat löytyivät Lahden Askonalueelta aiemmin tehdaskäytössä olleesta kiinteistöstä osoitteesta Askonkatu 9.  Kilpailutuksen jälkeen on laadittu hankesuunnitelma, jonka pohjalta hanketta viedään eteenpäin.

Vuokrasopimukset on nyt solmittu ja tilojen tarkempi toteutussuunnittelu aloitetaan välittömästi.

Tilakilpailutuksen voittanut Renor Oy on yhdessä oikeusministeriön ja tilojen tulevien käyttäjien kanssa laatinut pohjaratkaisun ja tilaohjelman. Tilaratkaisussa hyödynnetään aiemmin tehdaskäytössä olleita halleja ja työskentelytiloja. Niihin rakennetaan toimisto-, asiakas- ja oikeussalitiloja. Tilojen koko on yhteensä noin 3800 m² ja niitä tulee käyttämään 100 työntekijää sekä laaja asiakaskunta. Toteutussuunnittelussa huomioidaan valtion toimitilastrategian ja oikeusministeriön valtakunnallisen toimitila- ja työympäristökonseptin vaatimukset.

Hankkeelle on saatu Senaatti-kiinteistöjen hallituksen päätös 16.9.2015 ja valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan puolto 17.9.2015. Vuokrasopimukset allekirjoitettiin 9.10.2015.  Tilat voidaan ottaa käyttöön 1.12.2016.

Ilmarisen tyhjiin kiinteistöihin vastaanottokeskuksia

Ilmarinen vuokraa Luona Oy:lle kaksi kiinteistöä, jotka toimivat turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksina. Vastaanottokeskusten toiminnasta vastaa Luona Oy.

Toinen tiloista sijaitsee Helsingin Pitäjänmäessä, entisissä Sibelius-Akatemian tiloissa, ja toinen Espoon Siikajärvellä.

‒ Olemme tyytyväisiä, että kiinteistöt vaikuttavat olevan muunnettavissa vastaanottokeskustoimintaan sopiviksi, sanoo Ilmarisen listaamattomista sijoituksista vastaava johtaja Esko Torsti.

Ilmarinen ja Luona Oy ovat sopineet, että Luona Oy vastaa kokonaisuudessaan tilojen sopivuudesta, kehittämisestä ja kunnostamisesta vastaanottokeskustoiminnalle sopivaksi.

Tyhjien tilojen kartoitus jatkuu

Ilmarinen on kartoittanut tyhjillään olevia kiinteistöjään sen jälkeen, kun Suomessa ilmeni tarve löytää pikaisesti tiloja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksille.

‒ Koska pakolaistilanne Suomessa on poikkeuksellinen, pidämme erittäin tärkeänä selvittää koko kiinteistökantamme tilanteen. Jatkammekin kiinteistökantamme tarkempaa läpikäymistä ja tutkimme, onko joukossa muita sopivia tyhjillään olevia kohteita, Torsti sanoo.

Ilmarinen on yksi Suomen suurimpia kiinteistösijoittajia.

Ilmarinen sijoitti toimistokiinteistöön Washington D.C:n suurkaupunkialueella

fd4dfa2a-e168-4806-bc2a-feae042c12e4-main_image

Kuva: CBRE

Ilmarinen on toteuttanut yhteissijoituksen Yhdysvalloissa Washington D.C:n alueella sijaitsevaan toimistokiinteistöön.

Vuonna 2001 valmistunut toimistokiinteistö sijaitsee Fairfax Countyssa, Virginian osavaltiossa, noin 20 kilometrin päässä pääkaupungista Washington D.C:stä Tysons Corner -nimisellä alueella. Alue on tunnettu merkittävien amerikkalaisyritysten keskittymänä.

Kyseessä on yhteissijoitus Tamares-nimisen yhtiön kanssa, joka on toiminut pitkään Yhdysvaltojen ja Fairfax Countyn kiinteistömarkkinoilla. Kiinteistö on ostettu Gannet Companylta, joka omistaa mm. uutismedia USA Todayn. USA Today jää myös kiinteistöön merkittäväksi vuokralaiseksi pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

‒ Toimistokiinteistö laajoine maa-alueineen on erittäin laadukas ja korkeatasoinen, ja Ilmarisella on mahdollisuus saada yhteistyössä paikallisesti kokeneen ja osaavan kumppanin kanssa strategian mukaista hajautusta kiinteistösalkkuun, sanoo kansainvälisistä kiinteistösijoituksista vastaava salkunhoitaja Mikko Antila.

Rakennuksessa on noin 70 000 neliötä vuokrattavaa pinta-alaa.

Aiemmin tänä vuonna Ilmarinen kertoi sijoittaneensa yhdysvaltalaisille asuntomarkkinoille.