Käytettyjen kerros-, rivi- ja omakotitalojen kauppa jatkoi vahvistumistaan alkuvuonna Suomessa: kauppamäärä kasvoi tammi-syyskuussa 2015 yhteensä noin 5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Käytettyjen omakotitaloasuntojen kauppa on kasvanut tammi-syyskuussa yhteensä noin 8,7 prosenttia ja vanhojen rivitaloasuntojen kauppa noin 8 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.  Vanhoissa kerrostaloasunnoissa kasvun arvioidaan tammi-syyskuussa olleen reilu 3 prosenttia. Tänä vuonna edellisvuoden kauppakuukaudet on ylitetty maalis-, kesä- , heinä- ja elo- ja syyskuussa.  

Syyskuussa edellisvuoden tason ylitys on ollut niukin, mutta silloinkin käytettyjen asuntojen yhteiskauppamäärässä päästiin reilu puoli prosenttia edellisvuotta parempaan kauppamäärään. ”Viime vuoteen verrattuna kehitys on viime aikoina ollut oikeansuuntainen, mutta toki olemme koko ajan jäljessä muutaman vuoden takaisesta tasosta. Tilanne heijastaa maan talouden yleistilannetta: kuluttajien luottamus omaan talouteen on alamaissa eikä edes poikkeuksellisen alhainen korkotaso ole saanut asuntokauppaa nousemaan takavuosien tasolle”, kuvailee KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

”Kaupanteon tahti on tänä vuonna ylittänyt viimevuotisen tason maalis-, kesä-, heinä- elokuussa sekä nyt niukahkosti myös syyskuussa. Esimerkiksi kesäkuussa vanhoja asuntoja myytiin lähes 12 prosenttia, heinäkuussa noin 4 prosenttia ja elokuussa lähes 10 prosenttia viimevuotista enemmän. Vuoden muina kuukausina kauppaa on tehty pitkälti samaan tahtiin kuin edellisvuoden vastaavina kuukausina”, tiivistää Malila alkuvuoden tilanteen.

KVKL:n hintaseurantapalvelun asiakkaana olevat yritykset välittivät syyskuussa vanhoja kerrostaloasuntoja yhteensä noin 2130, vanhoja rivitaloasuntoja noin 715 ja vanhoja omakotitaloja noin 925 kappaletta.  Syyskuun luvuissa suurin ilonaihe oli vanhojen omakotitalojen kauppa, joka kasvoi edellisvuoden tasosta 10 prosenttia. Sen sijaan vanhoissa kerrostaloissa otettiin viime vuoden syyskuuhun nähden takapakkia – 3,3 prosenttia ja vanhoissa rivitaloasunnoissa – 2,5 prosenttia.

Viime vuoteen verrattuna hieman parempi kauppavire on myönteinen asia asuntokaupan hiljaisemmasta vaiheesta kärsiville kiinteistönvälitysalan yrityksille. Kuluvan vuoden kevään loppu, kesä sekä myös alkusyksy ovat tuoneet tullessaan vaihteeksi aiempaa parempia tuloksia monelle kiinteistönvälitysyritykselle. Tilastokeskus raportoi KVKL:lle kiinteistönvälitysalan yritysten kokonaisliikevaihdon nousseen vuoden 2015 alkupuoliskolla yhteensä 7,8 prosenttia vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Alan tilanne on kehittynyt tänä vuonna parempaan suuntaan: esimerkiksi vielä vuonna 2014 kiinteistönvälitysalan liikevaihto laski noin 4,2 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna. Tilastokeskuksen antamien tietojen mukaan vuoden 2015 toisella vuosineljänneksellä kiinteistönvälityksen henkilöstömäärä kasvoi 1,3 prosenttia vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kokonaisuutena kiinteistönvälitysalan henkilöstömäärä oli alkuvuonna koko lailla staattinen ja kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhteensä vain 0,1 prosenttia.

”Alan eteenpäin katsovat yritykset suuntautuvat juuri tällä hetkellä vahvasti henkilöstön ammattitaidon kehittämiseen ja koulutukseen. Esimerkiksi kuluvalla viikolla Helsingissä järjestettävässä KVKL:n LKV-valmennustilaisuudessa on tupa täynnä innokkaita oppilaita”, kertoo Malila.  Oppilaat tähtäävät menestymiseen Keskuskauppakamarin LKV-kokeessa ja samalla vuoden 2016 alkuun, jolloin jokaisessa kiinteistönvälitysyrityksen toimipisteessä toimivista henkilöistä vähintään puolella tulee olla LKV-pätevyys.