Kauppamäärässä edelleen yli 4 prosentin kasvu edellisvuoteen

Käytettyjen kerros-, rivi- ja omakotitalojen kauppa on käynyt alkuvuonna Suomessa edellisvuotta paremmin: kauppamäärä on kasvanut tammi-lokakuussa 2015 yhteensä noin 4,2 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Käytettyjen omakotitaloasuntojen kauppa on kasvanut tammi-lokakuussa yhteensä 7,7 prosenttia ja vanhojen rivitaloasuntojen kauppa 7,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.  Vanhoissa kerrostaloasunnoissa kasvun arvioidaan olleen yhteensä 2,4 prosenttia.

Edellisvuotta paremmat kauppamäärät on saavutettu maalis-, kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa. Tuoreimman tarkastelukuukauden eli lokakuun osalta edellisvuoden tasosta kuitenkin jäätiin 5 prosentilla.Vuoden kaupan kokonaissaldo jää silti tässä vaiheessa reilusti plussan puolelle, koska vuoden muina kuukausina kauppaa on tehty pitkälti samaan tahtiin kuin edellisvuoden vastaavina kuukausina.

“Kauppojen kertymisen isoon kuvaan yksittäinen kuukausi ei oleellisesti vaikuta. Tältä pohjalta tämän vuoden kauppojen kokonaissaldo on lokakuukin huomioiden edelleen tuon reilut 4 prosenttia plussalla”, tiivistää KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila alkuvuoden tilanteen.

KVKL:n hintaseurantapalvelun asiakkaana olevat yritykset välittivät lokakuussa vanhoja kerrostaloasuntoja yhteensä noin 2190, vanhoja rivitaloasuntoja noin 750 ja vanhoja omakotitaloja noin 915 kappaletta.  Lokakuun luvuissa ilonaihe oli rivitalokauppa, joka muiden pääasuntotyyppien kauppamäärien laskiessa kuitenkin samaan aikaan kasvoi edellisvuoden tasosta + 5,3 prosenttia.

”Viime vuoteen verrattuna kehitys on viime aikoina ollut kokonaisuutena varovaisen positiivinen. Silti täytyy muistaa, että olemme vanhojen asuntojen kaupassa koko ajan selkeästi jäljessä muutaman vuoden takaisesta tasosta”, suhteuttaa tilannetta Malila.

“Kuluttajan luottamusta kuvaavat tilastoluvut ovat viime aikoina olleet laskusuunnassa. Koska asuntokauppa perustuu ihmisten päätöksiin, kauppa ei ole koskaan täysin immuuni niille muutoksille, joita ostavien asiakkaiden käyttäytymisessä ilmenee. Tästä on lokakuu esimerkkinä”.

Asuntokaupan yleistilanne on ollut kauppatahdin osalta loppuvuonna alkuvuoden 2015 tilannetta myötäilevä. “Isossa kuvassa edetään pitkälti samaa latua kuin alkuvuonna eikä esimerkiksi markkinoilla tarjolla olevien myytävien asuntojen määrissä ole lokakuun osalta ollut havaittavissa merkittäviä tasomuutoksia”.

Alan tilanne: nousussa ammattitaidon kehittäminen

Viime vuoteen verrattuna hieman parempi kauppavire on myönteinen asia asuntokaupan hiljaisemmasta vaiheesta kärsiville kiinteistönvälitysalan yrityksille. Kuluvan vuoden kevään loppu, kesä sekä myös alkusyksy ovat tuoneet tullessaan vaihteeksi aiempaa parempia tuloksia monelle alan yritykselle.  Tilastokeskus raportoi KVKL:lle jonkin aikaa sitten kiinteistönvälitysalan yritysten kokonaisliikevaihdon nousseen vuoden 2015 alkupuoliskolla yhteensä 7,8 prosenttia vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kiinteistönvälitysalan henkilöstömäärä oli alkuvuonna 2015 melko staattinen eli keskimäärin noin 4150 henkilöä. Määrä on pudonnut parhaimmista vuosista noin 700 henkilöllä.

Kiinteistönvälitysalan yritykset suuntautuvat juuri tällä hetkellä vahvasti henkilöstön ammattitaidon kehittämiseen ja koulutukseen.  Marraskuussa järjestettävään vuoden viimeiseen LKV-kokeeseen on osanottajia tulossa runsaasti. Kokelaat tähtäävät menestymiseen ja samalla vuoden 2016 alkuun, jolloin aiempaan verrattuna muuttuneessa tilanteessa jokaisessa kiinteistönvälitysyrityksen toimipisteessä toimivista henkilöistä vähintään puolella tulee olla LKV-pätevyys.