Osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat koko maassa laskivat 1,7 prosenttia lokakuusta marraskuuhun. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 1,6 prosenttia ja muualla Suomessa 1,8 prosenttia. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 2,6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 2,0 prosenttia edellisvuodesta ja muualla Suomessa 3,1 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain, indeksi 2010=100

ashi_2014_11_2014-12-29_tie_001_fi_001

Vuoden 2014 marraskuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 147 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 474 euroa ja muualla Suomessa 1 626 euroa.

Osakeasuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 40 prosenttia kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana siten, että vuoden lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä. Lisätietoja tietojen tarkentumisesta on löydettävissä erillisistä taulukoista.

Lähde: Osakeasuntojen hinnat, Tilastokeskus

Taaleritehdas myy yli 500 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla

  • Taaleritehdas myy asunnot LähiTapiolalle
  • Asunnot on kaikki rakennettu neljän vuoden sisällä ja ne ovat korkealaatuisia
  • Kohteet sijaitsevat pääosin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, yksi yhtiöistä sijaitsee Lahdessa

Taaleritehtaan Pääomarahastot Oy:n hallinnoimat Taaleritehtaan Asuntorahastot I Ky ja III Ky on myyty eilen 22.12.2014 allekirjoitetulla kaupalla LähiTapiola-ryhmän Vahinkovakuutukselle ja Henkiyhtiölle. Rahastot muodostuvat 10 kokonaisesta asuinkiinteistöstä, joissa on yhteensä 509 korkeatasoista vuokra-asuntoa. Kohteet sijaitsevat pääosin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla – yksi yhtiöistä sijaitsee Lahdessa.

”Taaleritehtaan ensimmäiset asuntorahastot perustettiin kehittämään uusia korkeatasoisia vuokra-asuntoja pääkaupunkiseudun kasvavaan vuokra-asuntotarpeeseen. Kohteet on toteutettu ja vuokrattu yhdessä Asuntoverstas Oy:n kanssa ja niiden toiminta on vakiintunut pitkäaikaiseen vuokra-asunto omistukseen sopivaksi. Taaleritehtaan rahastojen missio on näin ollen täytetty ja kohteet soveltuvat erinomaisesti pidempiaikaisen sijoittajan portfolioon. Olemme iloisia löydettyämme LähiTapiolan jatkamaan kohteiden vuokrauskäyttöä”, kertoo Taaleritehtaan Pääomarahastot Oy:n toimitusjohtaja Karri Haaparinne.

Taaleritehtaalla on kaupan jälkeen yhteensä kolme asuntorahastoa, joiden kehittämiseen keskitymme edelleen. Rakennutamme viimeisimmän Taaleritehtaan Asuntorahasto VI:n nimissä parhaillaan yli 500 asuntoa pääkaupunkiseudulle. Näkemyksemme mukaan kiinnostavia kohteita löytyy edelleen ja jatkamme kiinteistöihin sijoittamista myös tulevaisuudessa.

Taaleritehdas panostaa Suomeen

Yksi yrityksemme peruskivistä on alusta saakka ollut suomalaisuus. Haluamme tukea Suomen kasvua ja edistää suomalaista yritystoimintaa ja yrittäjyyttä. Emmekä ole yksin – suurin osa asiakkaistamme haluaa sijoittaa Suomeen, koska meillä on toimivat pääomamarkkinat ja tutut sijoituskohteet. Ymmärrys Suomen markkinoista ja halu toimia Suomessa ovat sijoittajille tärkeitä asioita. Yrittäjyyden tukemisen lisäksi Taaleritehdas haluaa tarjota sijoittajille mahdollisuuden olla mukana uusissa hankkeissa ja liiketoiminta-alueilla, joilla tuetaan Suomen kasvua.

Sanoma myy kiinteistöjä Kaakkois-Suomessa

Sanoma on sopinut myyvänsä kaksi Kouvolassa ja Lappeenrannassa sijaitsevaa paino- ja toimistokiinteistöään Länsi-Savo Oy:lle. Kiinteistöjä käyttävät tällä hetkellä Sanoma Lehtimedia, Saimaan Lehtipaino ja Lehtikanta.

Sitova sopimus astuu voimaan välittömästi, mutta kauppahinta maksetaan vuonna 2017, jolloin myös omistusoikeus siirtyy Länsi-Savolle. Kaakon Viestintä jatkaa toimintaansa kiinteistöissä pitkäaikaisena vuokralaisena.

Kuten aiemmin on tiedotettu, Sanoma Lehtimedia painoyhtiöineen tulee fuusioitumaan Länsi-Savon omistaman Etelä-Savon Viestinnän kanssa uudeksi yhtiöksi, jonka nimeksi tulee Kaakon Viestintä. Fuusio astuu voimaan 1.1.2015.

YIT myy Ålandsbankenin asuntorahastolle asuntoja noin 25 miljoonan euron arvosta

YIT on allekirjoittanut sopimuksen 122 asunnon myynnistä Ålandsbankenin asuntorahastolle. Sopimuksen kokonaisarvo on noin 25 miljoonaa euroa.

Vuokrakäyttöön tulevat asunnot sijaitsevat pääkaupunkiseudulla ja muissa Suomen kasvukeskuksissa.

Nyt sovituista kaupoista 60 asunnon myynti kirjataan neljännelle kvartaalille ja ne ovat rakenteilla olevia tai valmiita asuntoja. Loput kaupat toteutetaan vuoden 2015 ensimmäisellä kvartaalilla.

Hypo: Ostajan markkinat vahvistuvat asuntokaupassa

2014-12-22 12_08_48-20141222_Hypo_Q4_analyysi_lopullinen.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Vuosi 2014 jää historiankirjoihin yhtenä 2000-luvun heikoimmista asuntomarkkina- ja asuntolainavuosista. Kaikki asuntokaupan osalliset ovat joutuneet kiristämään vöitään vähenevien volyymien ja laskevien hintojen keskellä.

Vain maksukykyiset asunnonostajat hyvillä vakuusratkaisuilla voivat hengittää vapautuneesti. Heillä on nyt sitä ostajan voimaa, jolla tehdä kannattavia kauppoja joko oman kodin tai sijoitusasunnon hankkimiseksi. Rahoituksen saatavuudesta tai ehdoista kauppa ei jää kiinni.

Enemmänkin kyse on siitä antavatko asuntojen myyjät periksi hintapyynnöistään. Ostajat tekevät nyt hyvin aggressiivisia tarjouksia, joten monella myyjällä on mietinnän paikka. Signaalit ovat voimistuneet siihen suuntaan, että monet myyjä voivat pärjätä vielä yhden talven, mutta sitten on pakko saada liian kallis tai velkainen asunto myydyksi.

Hypon analyysi vallitsevasta kotimaisesta tilanteesta loppuvuoden asuntomarkkinoilla kasvukeskuksissa kohenee, mutta jää kuitenkin edelleen miinukselle -75,0 pisteeseen (-7,5 %), koska suomalaista kansantaloutta koskevat suuret konkreettiset päätökset antavat edelleen odottaa itseään. Luottamuksen koheneminen on edelleen se avainsana, joka avaisi monta lukkoa.

Ensin tuli asuntomarkkinoiden isojako – nyt tulee pankkikato 

Suomi keskittyy ja kaupungistuu kovaa vauhtia, mikä johtaa väistämättä siihen, että lähes 300 suomalaisen pankin joukko harvenee merkittävästi. Yli 250 pankin keskimääräinen tase on vain 0,5 miljardissa ja liikevoittokin vain 1–2 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä ei millään vastaa uudistuvien sääntely- ja kannattavuusvaatimusten eikä tiukentuneiden hallinnointivaatimusten tasoa aidosti itsenäisenä pankkina toimimisen näkökulmasta.

Ainoa tie on fuusioitua tai hyödyntää yhteenliittymälainsäädäntöä, jolla pienistä pankeista tulee ryhmänä tarpeeksi isoja. Pankkifuusiot ja yhteenliittymien määrä lisääntyvät, ja päätöksenteko ja valta valuvat käytännössä pääkaupunkiseudulle. Säästöt haetaan konttoreita ja hallintoa karsimalla. Samalla aidosti itsenäisten pankkien määrä vähenee. Jatkossa näemme myös yhteenliittymien yhteenliittymisiä, tai ainakin niiden spekulaatioita.

Iso ja kansainvälinen on kaunista, jos toimii yleispankkina. Vain erikoistunut voi toimia pienempänäkin tulevilla pankkimarkkinoilla.

Asuntolainojen riskipainot ylös ja nopeasti

EKP huomasi pankkien stressitesteissä seikan, joka on puhututtanut jo pitkään muun muassa Pohjoismaissa. Euroajan alkuhuumassa rakennetut pankkikohtaiset sisäisten luottoluokitusten mallit (IRBA) poikkeavat toisistaan kovastikin. Erityisen ajankohtainen asia on asuntolainojen erittäin alhaiset riskipainot.

Ei voi olla tervettä, että Suomessakin käytännössä samanlaisten ja samalla seudulla toimivien pankkien asuntolainojen riskipainot vaihtelevat luvanvaraisesta noin 1 prosentista lakisääteiseen 35 prosenttiin. Alhaisia riskipainoja käyttäen saavutetut ydinvakavaraisuustasot voivat hämätä valveutumattomia.

Ammattimaisesti toimivat pankkien rahoittajat oivalsivat tämän kriisin keskellä. Olisi hyvä, jos tallettajatkin ymmärtäisivät. Korkeita riskipainoja käyttävä pankki 15 prosentin ydinvakavaraisuudella on merkittävästi vahvempi kuin hyvin matalia riskipainoja käyttävä, mutta samaan ydinvakavaraisuuteen yltävä pankki. Toinen on luomuomena, toinen taas geenimuunneltu keittoperuna.

Alaraja suomalaisten asuntolainojen riskipainoille sisäisten luottoluokitusten malleissa tulisi olla 15–25 prosenttia riippuen asuntolainojen lyhentyvyysasteesta ja vakuuksien tulevasta arvonkehityksestä. Yhdenmukaistetut mallit ja riittävän korkeat alarajat riskipainoille pitävät asuntolainajärjestelmän vakaana ja kilpailun terveenä. Samalla jalalla voisi vihdoin rakentaa positiivisen luottorekisterinkin tähän maahan.

Hypon Asuntomarkkina-analyysi Q4/2014 on kokonaisuudessaan nähtävissä internet-sivuillamme:

https://www.manpost.fi/linkme.aspx?id=MTg3NA2&c=Mjk3NTA00&linkki=http%3a%2f%2fwww.hypo.fi%2fhypon-asuntomarkkinoiden-tilanneanalyysi-q42014

Asuntojen hintatiedot -palvelun kehittäminen jatkuu

Asuntojenhintatiedot_palvelu

http://asuntojen.hintatiedot.fi/

Uusi yhteistyösopimus Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) kanssa varmistaa asuntokauppojen hintojen saatavuuden palveluun myös vuosina 2015 ja 2016. Palveluun toimittavat tietoja Aktia Kiinteistönvälitys, Huoneistokeskus, Kiinteistömaailma, OP-Kiinteistökeskus ja SKV Kiinteistönvälitys.

ARAn ja ympäristöministeriön ylläpitämä Asuntojen.hintatiedot.fi -palvelu sisältää kerros-, rivi- ja omakotitalojen kauppahintatietoja viimeisen 12 kuukauden ajalta. Suosittuun palveluun on vuoden 2014 aikana tehty keskimäärin 40 000 käyntiä kuukaudessa.

Asunnon hankkiminen ulkomailta kiinnostaa suomalaisia – Habita avaa oman toimipisteen Viroon

Habitan kiitettyä ammattimaista kiinteistövälityspalvelua tarjotaan nyt myös Virosta hankittaville asunnoille ja lomakodeille. Habita Viron taustalla toimivat vahvat paikalliset tekijät, joilla on 15-vuoden kokemus kiinteistövälityksestä koko Virossa. Habitan mukaan läsnäolo kohdemaassa on tae siitä, että asiakkaita palvellaan luotettavasti ja ammattimaisesti. ”Paikallinen asiantuntemus ja suomalaisen kiinteistövälittäjän ammattitaito varmistavat onnistuneen kaupan”, sanoo konsernijohtaja Jari Gardziella.

Habita laajentaa kansainvälistä toimintaansa Viron Tallinnan toimipisteellä. Viron toimisto tulee Turkin, Espanjan sekä Portugalin rinnalle tukemaan Habitan kasvavia ulkomaan toimintoja. ”Ulkomaankohteidemme kysyntä on kasvussa, joten vahvistamme palveluverkostoamme suosituimmilla markkinoilla. Kiinteistökaupoissa suomalaiset arvostavat luotettavaa, ammattitaitoista välittäjää, joka on kotimaassa tunnettu”, sanoo Jari Gardziella. Viron toimipiste toimii franchise periaatteella.

Kohdemaiden vastuuhenkilöt ovat suomenkielentaitoisia. Suomalaisilla on käytettävissään koko Habitan maanlaajuinen verkosto, joten kaupat kohdemaan asunnoista voi tehdä missä konttorissa tahansa. ”Kaupat voidaan tehdä joko kohdemaassa tai Suomesta käsin niin pitkälle kuin se kunkin maan lakien kannalta on mahdollista”, Gardziella kuvaa.

Asuntomarkkinoilla kiinnostus ulkomaisia kiinteistöjä kohtaan kulkee käsi kädessä matkailun kanssa. Pidempiaikainen oleskelu lomakohteissa on yhä suositumpaa, mutta asunto ulkomailla on myös kiinnostava sijoitus. Kohdemaista Viro vetää suomalaisia yrityksiä sekä yksityishenkilöitä niin työskentelemään kuin lomailemaan.

Markkinoiden tuntemus, ammatillinen kokemus ja kielitaito ovat ensiarvoisen tärkeitä ostettaessa kiinteistöä tai asuntoa ulkomailta. Kaupan järjestelyt ja asiointi viranomaisten kanssa voivat yllättää kokemattoman. ”Habitan tavoitteena on, että asiakas voi hankkia kiinteistön ulkomailta yhtä vaivattomasti kuin kotimaasta. Läsnäolomme ulkomaisissa kohteissa varmistaa onnistuneet kaupat”, Gardziella toteaa.

Kotitalousvähennys junnaa paikallaan

Hallitus ei vuoden 2015 budjettia ja verotusta käsitellessään puuttunut kotitalousvähennykseen, joten se säilyy entisellään eli 2 400 eurossa. Kuitenkin Suomen asuntokanta ikääntyy ja kotitalousvähennystä tarvittaisiin entistä enemmän yksittäisten asuntojen korjauksiin.

Suomalaisissa kodeissa tuntuu olevan jatkuva remontoinnin tarve, sillä viime vuosina reilu 80 prosenttia vähennyksestä on kohdistunut asunnon kunnossapitoon ja perusparannukseen, vajaa 20 prosenttia kotitaloustyöhön ja loput pari prosenttia hoiva- ja hoitotyöhön.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten samassa taloudessa asuva pariskunta voi saada yhteensä 4 800 euron vähennykset. Kotitalousvähennyksen nostaminen edes muutaman vuoden takaiselle tasolle lisäisi kipeästi tarvittavia korjaus- ja huoltotöitä.

Lisää asumismukavuutta

Kotitalousvähennystä saa muun muassa kodin taloteknisiin korjaus- ja huoltotöihin niin kotona kuin vapaa-ajanasunnoillakin.

– Kotitalousvähennystä voi hyödyntää kaikkiin asumismukavuutta ja asukkaan kustannuksia säästäviin toimenpiteisin kuten vesijohtokalusteiden vaihtamiseen uusiin vettä säästäviin malleihin, WC-tilojen uusimiseen, ilmanvaihtokanavien puhdistukseen ja termostaattisten patteriventtiiliventtiilien uusimiseen, lakimies Pia Kilpeläinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo.

Energiatehokkuus kannattaa

Viime vuonna voimaan tulleet korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset edellyttävät energiatehokkuuden parantamista luvanvaraisten korjaushankkeiden yhteydessä.

Mikäli suunnitelmissa on ollut kodin lämmitystavan muutos, nyt on hyvä aika aloittaa projektisuunnittelu ja työt, sillä työn osuuteen on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Koska vähennys myönnetään sinä vuonna, jona työkorvaus on maksettu, voi projektin kuluja jakaa useammalle vuodelle.

– Rakennusten energiatehokkuutta parantavat työt kuten esimerkiksi lämmitystapamuutokset, joilla lisätään uusiutuvan energian kuten aurinko- ja maalämmön käyttöä, uudenaikaistetaan ilmanvaihtojärjestelmää ja tiivistetään rakennuksen ulkovaippaa, ovat kaikki sellaisia töitä, joihin on mahdollista hakea kotitalousvähennystä, Kilpeläinen vinkkaa.

Lahden Talojen kaikki huoneistot muuttuvat savuttomiksi

Lahden Talojen asuinhuoneistojen savuttomuus saa lopullisen vahvistuksen, sillä asuinhuoneistoissa tupakoiminen kielletään myös yhtiön järjestysmääräyksissä. Järjestysmääräysten muuttamisesta on päättänyt Lahden Talojen asukashallitus.

Lahden Talojen huoneistoissa tupakoiminen on ollut kielletty vuokrasopimukseen sisältyvällä ehdolla jo vuodesta 2008 lähtien. Tupakoiminen parvekkeella ja talon piha-alueella on sallittu.

Uudet järjestysmääräykset koskevat myös niitä Lahden Talojen asukkaita, joiden vuokrasopimus on vuotta 2008 edeltävältä ajalta ja josta tupakoinnin kieltävä ehto puuttuu.

– Jos asukkaiden kokous haluaa talosta kokonaan savuttoman, se voi tehdä parveketupakoinnin kieltämistä koskevan aloitteen Lahden Taloille, sanoo Lahden Talojen isännöintipäällikkö Matti Koskinen.

Ehdotus Lahden Talojen kiinteistötarkastajalta
Ehdotuksen tupakointikiellon sisällyttämisestä järjestysmääräyksiin teki Lahden Talojen kiinteistötarkastaja Satu Airos.
Lahden Talot lukeutuu niihin harvoihin suuriin vuokrataloyhtiöihin, joissa tupakointi huoneistoissa on kategorisesti kielletty kaikilta. Yhtiö haluaa tarjota terveellistä ja turvallista asumista ja se vie omalta osaltaan käytäntöön valtakunnallisia ja eurooppalaisia tavoitteita tupakoinnin haittojen ennaltaehkäisemiseksi.

Valtakunnallisen Savuton Suomi 2040 -hankkeen tavoitteena on, että vuonna 2040 Suomessa enintään kaksi ihmistä sadasta käyttäisi tupakkatuotteita. Hanketta hallinnoi Suomen ASH ry (Action on Smoking and Health). Hankkeen verkostoon kuuluu lähes 20 eri tahoa, muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos.

Asumisoikeusasunnon hakeminen helpottuu pääkaupunkiseudulla

Asumisoikeusasunnon hakeminen helpottuu vuoden 2015 alusta alkaen. Vuoden vaihteen jälkeen Helsinki, Espoo ja Vantaa sekä KUUMA-kunnat eli Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Pornainen ja Vihti muodostavat yhden asumisoikeusasuntojen markkina-alueen. Myös Kerava on tulossa mukaan yhteiseen markkina-alueeseen vuoden 2016 alusta alkaen.

Muutoksen myötä uusilla järjestysnumeroilla voi hakea asumisoikeutta mistä tahansa uuden markkina-alueen kunnasta. Kunnista aiemmin haetuilla numeroilla on kuitenkin etusija siinä kunnassa, josta se on haettu. Vanhat numerot pysyivät siis voimassa uudistusta edeltävillä, vanhoilla markkina-alueilla.

Tällä hetkellä Helsinki, Espoo ja Vantaa muodostavat yhteisen markkina-alueen ja järjestysnumerorekisterin, mutta jokaisella KUUMA-kunnalla on oma hakualue ja järjestysnumerorekisteri, ja jokainen niistä hoitaa viranomaistehtäviä itsenäisesti. Vuoden vaihteen jälkeen asumisoikeusasumisen viranomaistehtävät keskitetään Helsinkiin.

– Muutos on oikeansuuntainen, mutta riittämätön. Kaikkien kannalta olisi parasta, että koko jonosta voitaisiin luopua. Se on kallis ylläpitää, aiheuttaa turhaa työtä ja hidastaa asuntojen saamista. Jonottamisen sijaan asumisoikeusasuntoja omistavat yhtiöt voisivat välittää vapaita asuntoja niitä tarvitseville varallisuusrajojen puitteissa, arvioi Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen .

Asumisoikeusasunto on valtion tuella rakennettu asunto, johon pääsee asukkaaksi maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on noin 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Sen lisäksi asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta.

Suomessa on noin 40 500 asumisoikeusasuntoa, joista puolet sijaitsee pääkaupunkiseudulla tai sen kehyskunnissa. Tuoreen ARA:n tilaston mukaan asumisoikeus on pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Helsingissä edullinen asumismuoto.