Kiinteistömaailman vuosi 2018: Suomalaiskotien välitystä 2,5 miljardin euron arvosta – käynnistymässä ketjun historian mittavin valmentautumisoperaatio

erkki-heikkinen-3

Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Kiinteistömaailma-ketju teki vuonna 2018 yli 14 200 asuntokauppaa ja -vuokrausta. Välitettyjen asuntojen arvo on noin 2,5 miljardia euroa. Ketjun asuntokauppamäärä kehittyi samansuuntaisesti Suomen hienoisesti supistuvan kokonaisasuntomarkkinan kanssa; vuokrausliiketoiminta kasvoi selvästi edellisvuoteen verrattuna. Kokonaisuudessaan palkkiotuotoilla mitattuna vuosi oli Kiinteistömaailmalle toiseksi paras viimeiseen viiteen vuoteen. Alkaneena vuonna Kiinteistömaailma käynnistää historiansa mittavimman koulutus- ja valmentautumisoperaation, jolla tavoitellaan merkittävää lisävauhditusta myyntiin ja asiakaspalveluun.

Jatkuvasti 6000 – 7000 myynnissä olevan asunto- ja kiinteistökohteen valikoimallaan Kiinteistömaailma on Suomen suurin kiinteistönvälitysketju ja lisäksi merkittävä vuokravälittäjä isoimmissa kaupungeissa.

Kiinteistömaailman yli 100 asuntomyymälää vastaavat vajaasta viidenneksestä maan kaikista välittäjäkaupoista. Monilla paikkakunnilla – esimerkiksi Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä – Kiinteistömaailman markkinaosuus on valtakunnan keskiarvoa selkeästi suurempi. Helsingissä Kiinteistömaailman välittämänä tehtiin vuonna 2018 yli neljännes kaikista asuntokaupoista, joissa välittäjä oli mukana. Päättyneenä vuonna ketju vahvisti myymäläverkostoaan uutena paikkakuntana Sipoossa, ja useisiin pääkaupunkiseudun kaupunginosiin avattiin uusia asuntomyymälöitä.

Vuosi 2019 käynnistää ketjun historian mittavimman valmentautumisoperaation

Alkaneena vuonna Kiinteistömaailma käynnistää historiansa isoimman valmentautumisoperaation, johon osallistuvat lähes kaikki ketjun asuntomyymälät. Valmentautuminen koostuu lähipäivistä, verkko-opiskelusta ja henkilökohtaisesta valmennustuesta, jota asuntomyymälöiden asiantuntijoille tarjoaa uusi valmentajaverkosto.

”Kiinteistönvälitys on toimialana muutoksessa alkaen sähköistyvästä asuntokaupasta ja eriytyvästä asuntomarkkinasta maan sisällä. Lähes 30-vuotisen historiamme mittavimmalla valmentautumisoperaatiolla tavoittelemme selvää tehokkuuden parantamista ja tekemisemme kohdistamista sellaiseen palveluun, josta asiakkaat hyötyvät tässä ajassa eniten. Otamme hyödyn sähköisistä palvelukanavista mutta haluamme myös varmistaa, että kasvokkaiset kohtaamiset välittäjän kanssa ovat asiakkaille mahdollisimman hyödyllisiä”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

”Vuonna 2018 olimme tiiviisti mukana digitaalisen asunto-osakekaupan valmistelussa, jotta olemme parhaissa asemissa, kun asunto-osakkeiden kauppatapahtumat alkavat tästä vuodesta alkaen siirtyä vaihteittain sähköiseen ympäristöön”, Heikkinen lisää.

Yli kuusi kymmenestä valitsee ensiasunnoksi vähintään kolmion

Peräti 61 prosenttia vuosina 2014 – 2016 ensimmäisen oman kodin ostaneista Kiinteistömaailman asiakkaista on hankkinut ensiasunnokseen kolmion tai sitä suuremman asunnon. ”Omistusasumisen polku yksiön ja kaksion kautta isompaan omaan kotiin ei ole tätä päivää”, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Viime vuosina ensiasunnon ostajien osuus kaikista Kiinteistömaailma-ketjun ostaja-asiakkaista on asettunut noin 15 prosentin tuntumaan. Osuus on laskenut jo useiden vuosien ajan hienoisesti siten, että alkuvuoden 2016 ostaja-asiakkaista 14,3 prosenttia oli asialla ensimmäistä kertaa.

– Perinteinen käsitys omistusasumisen polusta yksiön ja kaksion kautta isompaan asuntoon ei tilastojenkaan valossa ole enää maan tapa. Ensiasunnon ostajista vain joka 14. (eli 7 prosenttia) hankkii ensiasunnokseen yhden huoneen kodin. Yksiö on suosittu sijoittajan valinta, ei ensimmäisen oman kodin ostajan, sanoo Erkki Heikkinen.

Osa nuorista hankkii kerralla ison asunnon – osalle ei kartu asuntovarallisuutta lainkaan

Se, että jopa kuusi kymmenestä ensiasunnon ostajasta hankkii ensimmäiseksi kodikseen vähintään kolmion, piirtää mielenkiintoista ja uudenlaistakin kuvaa nuorten suhteesta omistusasumiseen.

– Osa nuorista hakee jo ensiasuntokaupoilla pitkän tähtäimen ratkaisua: asuntoa jossa voi asua kasvavan perheen kanssa. Toisaalta ensiasunnon ostajien määrän lasku kielii siitä, että jatkuvasti isompi osa nuorista päätyy syystä tai toisesta vuokra-asumiseen. Heille ei kerry omaa asuntovarallisuutta lainkaan, sanoo Heikkinen.

– Syyt omistusasumisen suosion laskuun ovat luonnollisesti moninaiset, mutta vuokra-asunto ei läheskään aina ole pakon sanelema ratkaisu. Omistusasuntoa pidetään usein virheellisesti joustamattomana asumistapana, joka ei anna mahdollisuutta tarttua elämässä avautuviin tilaisuuksiin. Itse asiassa asia on usein päinvastoin. Lyhennysvapaat ja muut joustot mahdollistavat monenlaiset ratkaisut asuntolainavuosinakin, ja asunnon laittaminen vuokralle tai vaikka myyminenkin on aina mahdollista tilanteiden muuttuessa, Heikkinen muistuttaa.

Ensiasunnon ostajat asuntotyypeittäin vuosina 2014 – 2016 

1 h                      7 %
2 h                      32 %
3 h                      31 %
4 h                      20 %
Yli 4 h                  10 %
Lähde: Kiinteistömaailman asiakaskanta

Kiinteistömaailman 44. Kiinteistönvälittäjäbarometri: Odotettavissa vilkastuva kauppakesä – kerrostaloyksiöistä huutava pula

Yli 60 prosenttia kiinteistönvälittäjistä odottaa kerrostaloyksiöiden ja –kaksioiden kauppamäärien kasvavan vähintään 10 prosenttia seuraavien kuuden kuukauden aikana. Selvästi aiempaa isompi osa välittäjistä odottaa kauppamäärien reilua kasvua myös muun tyyppisissä asuntoissa. Odotukset asuntokaupan vilkastumisesta ovat nyt merkittävästi korkeammalla kahteen aiempaan eli viime syksyn ja kevään välittäjäbarometriin nähden.

Kiinteistömaailman puolivuosittaiseen Kiinteistönvälittäjäbarometriin vastasi maaliskuussa yhteensä 486 asuntokaupan ammattilaista, joista aiempaa useampi arvioi paitsi vilkastuvaa kauppakesää myös hintojen nousua.

– Tuloksista on luettavissa selvästi enemmän odotuksia kuin edellisillä barometrikerroilla. Välittäjiä, jotka odottavat kauppamäärien kasvavan, myyntiaikojen lyhenevän ja myös hintojen nousevan, on näkyvästi isompi määrä, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Erot Uudenmaan ja muun Suomen odotuksissa ovat monilta osin yllättävänkin pienet. Yksi asuntotyyppi on asuntomarkkinoilla alkavana kesäsesonkina erityisen kuuma kohde – ja se on kerrostaloyksiö.

– Uudellamaalla lähes 90 prosenttia välittäjistä sanoo, että tulevalla puolivuotiskaudella yksiöistä on pulaa ja muualla maassakin 75 prosenttia. Ero on huikea esimerkiksi omakotitaloihin verrattuna, joista pulaa valittaa alle 20 prosenttia välittäjistä niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin maassa. Asuntokaupan ammattilaisten viesti rakennuttajille on aivan helmenkirkas, Heikkinen sanoo.

Omakotitalokauppaan odotetaan piristysruisketta – yllättäen erityisesti ruuhka-Suomen ulkopuolella

Yksi merkittävimmistä muutoksista välittäjien odotuksissa kohdistuu omakotitalojen hintaan: hinnanlaskua odottavien välittäjien määrä on pienentynyt merkittävästi. Siinä missä viime keväänä reilusti yli puolet välittäjistä uskoi omakotitalojen hintojen laskuun, on heitä enää alle kolme kymmenestä. Valtaosa odottaa kauppojen syntyvän alkavalla kesäkaudella jokseenkin entisellä hintatasolla.

– Yllättäen muualla Suomessa on Uuttamaata positiivisemmat tunnelmat omakotitalojen kauppavilkkauden suhteen. Yli puolet välittäjistä odottaa siellä selvää (yli 10%) kauppamäärien kasvua omakotitaloissa alkavalla puolivuotiskaudella. Tunnelmat ovat omakotitalokaupan suhteen myönteisemmät kuin aikoihin, Heikkinen sanoo.

Kiinteistömaailman 44. Kiinteistönvälittäjäbarometri – liitteet

Kiinteistömaailman asuntovideoita katsottu miljoona kertaa

”Nopeasti huippusuosituiksi tulleet asuntovideot ovat viime vuosien merkittävin uusi apu asunnonostajille ja siten mitä oivallisin esimerkki arjen digitalisaatiosta”, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Kiinteistömaailma-ketjulla myynnissä olevien asuntojen esittelyvideoita on katsottu nyt yhteensä 1 000 000 kertaa. Videot tulivat säännönmukaisesti osaksi myynnissä olevien asuntojen esittelyjä Kiinteistömaailmassa viime vuonna, joten ne ovat löytäneet paikkansa uutta kotia etsivien keskuudessa vauhdikkaasti. Suosio kasvaa edelleen nopeasti kuukausittaisten katsojamäärien lähestyessä jo 200 000 kertaa.

”Viitisentoista vuotta sitten Kiinteistömaailma toi ensimmäisenä valokuvat asuntojen myynti-ilmoituksiin verkkosivuille. Ne olivat aikanaan iso juttu. Nyt videoiden avulla otetaan merkittävä uusi digiloikka asiakkaiden palvelussa: ne auttavat hahmottamaan erityisesti asunnon tilaratkaisuja valokuvaa paremmin”, Erkki Heikkinen sanoo.

Heikkinen toteaa, että asuntovideot ovat erinomainen esimerkki arjen digitalisaatiosta eli toimintatapojen uudistamisesta ja palveluiden sähköistämisestä. Nopea suosio kertoo, että palvelu vastaa aitoon tarpeeseen.

”Kotisohvalta käsin voi tehdä entistä perustellumpia päätöksiä, mitä asuntoja haluaa lähteä paikan päällekin katsomaan. Myös myyjälle videot ovat etu: asunnon esittely on koko ajan käynnissä”, Heikkinen sanoo.

Yhteensä asuntojen esittelyvideo on tehty jo lähes 7000 Kiinteistömaailmalla myynnissä olevasta kohteesta. Alkaneen vuoden aikana videoita tehdään yhä isommasta osasta Kiinteistömaailman kohteita.

http://www.kiinteistomaailma.fi/asuntojen-videoesittelyt

Kiinteistömaailma: Asuntokaupassa piilee kaksi sudenkuoppaa

Kiinteistömaailman 41. Kiinteistönvälittäjäbarometri:
Asuntomarkkinoilla vallitsee tilanne, jossa kaupantekoa hidastaa ostajien pelko sekä pitkät myyntiketjut. Kiinteistönvälittäjäbarometri puolestaan kertoo, että pienissä ja hyväkuntoisissa asunnoissa on meneillään myyjän markkinat.
 
Asuntomarkkina on ollut laskeva jo toista vuotta. Viime vuonna tehtiin 10 000 kauppaa vähemmän kuin vuonna 2012. Vuonna 2014 lasku on loiventunut, mutta laskee edelleen, eikä tuleva kvartaali tuo helpotusta. Hintaseurantapalvelu HSP:n tilastojen ja Kiinteistömaailman välittäjien tekemän ennusteen mukaan vuosina 2013 – 2014 jää tekemättä yhteensä 25 000 asuntokauppaa.
 
”Viimeisen kahden vuoden aikana on tullut 25 000 perhettä lisää, joiden koti ei vastaa tarpeita. Ja tilanne näyttäisi pahenevan. Tämä vaikuttaa ainakin näiden perheiden onnellisuuteen kaikilla tavoilla”, arvioi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.
 
Pienissä asunnoissa on myyjän markkinat
 
Laskeva markkina ja pidentyneet myyntiajat puoltavat paljon puhuttua ostajan markkinaa. Kiinteistömaailman tekemän selvityksen mukaan pienissä ja hyväkuntoisissa asunnoissa on kuitenkin meneillään myyjän markkinat. Kiinteistönvälittäjäbarometri kertoo, että tulevaisuudessa pienistä yksiöistä tulee olemaan jopa pulaa – läpi Suomen. Ostajan markkinat keskittyvät suuriin perheasuntoihin. Edelleen tilanteesta hyötyvät siis kasvavat lapsiperheet, joilla on tarve muuttaa pienemmästä asunnosta suurempaan.
 
Kaksi asuntokaupan sudenkuoppaa
 
Asuntomarkkinoita määrittävät tällä hetkellä pelko sekä pitkät myyntiketjut. Kiinteistönvälittäjäbarometrissä välittäjät arvioivat syitä, miksi ostajat lykkäävät tai hylkäävät ostopäätöksensä.  Välittäjien mukaan yleisin syy on pelko oman talouden heikkenemisestä tai se, että oma asunto ei mene kaupaksi.
 
Asuntokauppaan liittyvää riskiä voi pienentää. Kun omien tai perheen tarpeiden ja asunnon kunnon lisäksi otetaan selvää taloyhtiön teknisestä ja taloudellisesta kunnosta, voidaan välttyä turhilta yllätyksiltä. Ostajien keskuudessa taloyhtiöiden kuntoon liittyvä tieto on välittäjien mukaan kohtalaista. Hieman paremmin ostajat ovat perillä taloyhtiön tekniseen kuntoon liittyvistä asioista kuin taloudellisista asioista.
 
”Ihastumme asunnossa helposti pinnallisiin asioihin, kuten kylpyhuoneen kaakeleihin, ja suuret asumiseen vaikuttavat asiat, kuten taloyhtiön kunto, jäävät huomaamatta. Tämä sudenkuoppa vältetään käyttämällä osaavia ammattilaisia silloin, kun oma intohimo kohdistuu enemmän niihin kaakeleihin”, kertoo Hämäläinen.
 
Hinnoittele oikein
 
Toinen asuntokaupan sudenkuoppa liittyy hinnoitteluun. Pitkiä myyntiaikoja ja sen myötä syntynyttä ketjuuntumista voidaan välttää hinnoittelemalla asunto oikein. Kiinteistömaailman tekemän selvityksen mukaan markkinahinnasta poikkeava hinta pidentää myyntiaikaa huomattavasti: 10 prosentin lisähinta voi nostaa asunnon myyntiaikaa jopa 33 prosenttia ja samanaikaisesti myynnin todennäköisyys heikkenee.
 
”Asuntoa myydessä tärkeää on myyntihinta, myyntiaika ja myynnin todennäköisyys. Valitettavasti vain myyntihinta tuntuu kiinnostavan myyjiä. Näiden välinen korrelaatio on kuitenkin erittäin selvä”, Hämäläinen kertoo.

Kiinteistömaailman Asuntomarkkinakatsaus 7/2014: Kesällä asuntokauppa kävi tasaisesti

kiinteistomaailman-asuntomarkkinakatsaus-7_2014_-kokosuomi_-alueet_-kaupungit

Heinäkuussa asuntokauppaa tehtiin lähes viime vuoden vastaavien lukujen verran, ja paikoittain jopa viime vuotta enemmän. Luvassa ei kuitenkaan ole suurta nousua.

Heinäkuussa tehtiin koko maassa yhteensä 4845 kauppaa. Viime vuoden vastaava luku oli 5216. Isoissa kaupungeissa kuten Vantaalla, Espoossa, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Rovaniemellä päästiin jopa viime vuotta paremmalle tasolle. Asuntomarkkinoilla on viimeisen vuoden aikana eletty epävarmuudessa, mutta nyt lasku näyttäisi olevan taittumassa.

”Jos normaalimarkkinaan nähden viime vuonna jäi 10 000 kauppaa tekemättä, niin tänä vuonna sama määrä on jo tähän mennessä jäänyt tekemättä. Tämä johtaa siihen, että yhä useampi ihminen asuu itselleen tai perheelleen sopimattomalla tavalla”, arvelee Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

”Meillä tämä asunnon vaihtamisen tarve näkyy jo. Vaikeina aikoina ihmiset siirtyvät alan vahvojen brändien palveltavaksi. Suurilla välittäjillä on myös suurin asiakasvirta ja siten alan paras markkinatuntemus”, hän jatkaa.

Kuluttajien harkita näkyy edelleen myyntiajoissa. Kesällä myyntiajat pysyivät tasaisina, mutta viime vuoteen verrattuna myyntiajat ovat edelleen 10 päivää pidemmät – poikkeuksena kerrostaloyksiöt, joiden myyntiajat ovat viime vuoden tasolla.

Oikea hinta tärkeä

Hintakehitys asuntokaupassa on ollut maltillista. Hämäläinen painottaa, että tässä markkinatilanteessa on tärkeää, että kauppaa tehdään oikealla markkinahinnalla:

”Parhaiten markkinatilanteeseen reagoi Tarjouskappa-malli, jossa markkinahinta määräytyy sen mukaan, mitä kuluttajat ovat valmiita maksamaan”.

kiinteistomaailman-asuntomarkkinakatsaus-7_2014_-kokosuomi_-alueet_-kaupungit(pdf)