CapMan Real Estate myy viiden tähden hotellikiinteistön Helsingin keskustassa Deka Immobilienille

CapMan Nordic Real Estate -rahasto on sopinut myyvänsä Helsingin ydinkeskustassa osoitteessa Yrjönkatu 13 sijaitsevan hotellikiinteistön saksalaisen Deka Immobilienin hallinnoimalle rahastolle. CapMan Real Estate muuntaa kiinteistön Hotel St. George -nimiseksi 153 huoneen luksushotelliksi, jota operoi Kämp Collection Hotels. Muutostyöt ovat vielä kesken ja kaupan odotetaan toteutuvan kesällä 2017 hotellin valmistuttua ja sen avattua ovensa yleisölle.

“Olemme erittäin iloisia, että olemme löytäneet pitkäaikaisen omistajan tälle Helsingin keskustassa sijaitsevalle arvokiinteistölle jo kehitysvaiheessa. Hankkeessa toteuttamamme lisäarvo on nimenomaan rakennuksen muutosprojektissa, jota teemme yhteistyössä Kämp Collection Hotelsin kanssa. Projekti on hyvässä vaiheessa ja saatamme sen loppuun kesällä 2017, jolloin Hotel St. George, Helsingin uusin luksushotelli, avaa ovensa”, kommentoi CapMan Real Estaten partneri Juhani Erke.   

Perusteellisen muutostyön jälkeen Hotel St. Georgessa tulee olemaan 153 huonetta, uima-altaallinen spa, ravintola, cocktail-baari sekä sisäpihan talvipuutarha. Hotelli on erityisesti suunnattu liikematkustajille sekä Helsingin kasvavalle turistimäärälle.

Yrjönkatu 13 on CapMan Nordic Real Estate -rahaston kolmas irtautuminen. Vuonna 2013 perustettu 273 milj. euron suuruinen rahasto sijoittaa pohjoismaisissa kasvukeskuksissa sijaitseviin toimisto-, liike- ja asuinkiinteistöihin.

Investors House ostaa 40 huoneistoa Porvoosta

Investors House Oyj on 17.6.2016 tehnyt sopimuksen kaupasta, jolla se ostaa 40 huoneistoa Porvoossa sijaitsevasta As Oy Porvoon Rinnetiestä. Oston kohteena olevista huoneistoista 31 on yksiöitä ja yhdeksän kaksioita. Hankittavien asuntojen kokonaispinta-ala on 1.535 m2 ja keskipinta-ala 38,4 m2. Velaton kauppahinta on 1.700 t€. Kauppahinta maksetaan käteisenä ja rahoitetaan pankkilainalla. Kauppa saatetaan loppuun kesäkuun 2016 aikana.

Kauppa on lähipiirikauppa kun myyjänä on Investors Housen merkittävän osakkeenomistajan Maakunnan Asunnot Oy:n tytäryhtiö Sijoitustalo IVH Oy. Ulkopuolisen auktorisoidun arvioijan mukaan kohteen käypä arvo on 2.150 t€. Arviokirja on 17.6.2016 yhtiön kotisivullawww.investorshouse.fi.

Investors House kirjaa kaupasta toiselle kvartaalille varainsiirtovero huomioon ottaen 416 t€ suuruisen arvonnousun ennen veroja. Vuokrausmielessä lähes puolet vuokrasopimuksista on uusittu 2014-2016. Vuokrausaste on kaupantekohetkellä on 97 %. Ostettavien huoneistojen nettotuotto velattomalle kauppahinnalle on  9,0 %. Kohteen kattoremontti valmistuu kesäkuussa 2016 minkä kustannuksista vastaa myyjä.

Toimitusjohtaja Petri Roininen:

”Arvoimme investointeja suhteessa siihen millainen vaikutus niillä on operatiiviseen tulokseen ja osakekohtaiseen nettovarallisuuteen. Nyt hankittu kohde parantaa operatiivista tulosta samoin kuin sijoitusten keskimääräistä tuottoa. Osakekohtainen nettovarallisuus kasvaa kaupan myötä noin 0,10 €/osake.”

Yli kuusi kymmenestä valitsee ensiasunnoksi vähintään kolmion

Peräti 61 prosenttia vuosina 2014 – 2016 ensimmäisen oman kodin ostaneista Kiinteistömaailman asiakkaista on hankkinut ensiasunnokseen kolmion tai sitä suuremman asunnon. ”Omistusasumisen polku yksiön ja kaksion kautta isompaan omaan kotiin ei ole tätä päivää”, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Viime vuosina ensiasunnon ostajien osuus kaikista Kiinteistömaailma-ketjun ostaja-asiakkaista on asettunut noin 15 prosentin tuntumaan. Osuus on laskenut jo useiden vuosien ajan hienoisesti siten, että alkuvuoden 2016 ostaja-asiakkaista 14,3 prosenttia oli asialla ensimmäistä kertaa.

– Perinteinen käsitys omistusasumisen polusta yksiön ja kaksion kautta isompaan asuntoon ei tilastojenkaan valossa ole enää maan tapa. Ensiasunnon ostajista vain joka 14. (eli 7 prosenttia) hankkii ensiasunnokseen yhden huoneen kodin. Yksiö on suosittu sijoittajan valinta, ei ensimmäisen oman kodin ostajan, sanoo Erkki Heikkinen.

Osa nuorista hankkii kerralla ison asunnon – osalle ei kartu asuntovarallisuutta lainkaan

Se, että jopa kuusi kymmenestä ensiasunnon ostajasta hankkii ensimmäiseksi kodikseen vähintään kolmion, piirtää mielenkiintoista ja uudenlaistakin kuvaa nuorten suhteesta omistusasumiseen.

– Osa nuorista hakee jo ensiasuntokaupoilla pitkän tähtäimen ratkaisua: asuntoa jossa voi asua kasvavan perheen kanssa. Toisaalta ensiasunnon ostajien määrän lasku kielii siitä, että jatkuvasti isompi osa nuorista päätyy syystä tai toisesta vuokra-asumiseen. Heille ei kerry omaa asuntovarallisuutta lainkaan, sanoo Heikkinen.

– Syyt omistusasumisen suosion laskuun ovat luonnollisesti moninaiset, mutta vuokra-asunto ei läheskään aina ole pakon sanelema ratkaisu. Omistusasuntoa pidetään usein virheellisesti joustamattomana asumistapana, joka ei anna mahdollisuutta tarttua elämässä avautuviin tilaisuuksiin. Itse asiassa asia on usein päinvastoin. Lyhennysvapaat ja muut joustot mahdollistavat monenlaiset ratkaisut asuntolainavuosinakin, ja asunnon laittaminen vuokralle tai vaikka myyminenkin on aina mahdollista tilanteiden muuttuessa, Heikkinen muistuttaa.

Ensiasunnon ostajat asuntotyypeittäin vuosina 2014 – 2016 

1 h                      7 %
2 h                      32 %
3 h                      31 %
4 h                      20 %
Yli 4 h                  10 %
Lähde: Kiinteistömaailman asiakaskanta

Peab on myynyt Turussa sijaitsevan Nereis Business Garden –toimistorakennuksen

a78bc5ce4b8a7fd6_800x800ar

Nereis Business Garden on Turun Pitkämäessä sijaitseva kahdeksankerroksinen korkeatasoinen toimistorakennus. Vuonna 2014 valmistuneessa kiinteistössä on 7 500 m2 vuokrattavaa tilaa. Toimistorakennus sijaitsee Naantalintien varrella n. 2 km Turun keskustasta.

Nereis Business Garden on toteutettu Peabin kehittämän Business Garden –konseptin mukaisesti. Konsepti tarjoaa modernit ja joustavasti muunneltavat tilat sekä kattavat ja monipuoliset palvelut vuokralaisille, kuten lounasravintolan, aulapalvelut ja neuvottelutilat. Peabin oma Turun yksikön konttori sijaitsee kiinteistössä ja kohteen päävuokralaisena toimii Deltamarin.

Vastuullisesti toteutettu Nereis Business Garden on LEED Gold -sertifioitu rakennus.

Kaikki Peabin kehittämät toimitilahankkeet suunnitellaan ja toteutetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

-Panostamme toimitiloissamme ympäristöarvojen lisäksi hyvinvointiin, muuntojoustavuuteen ja tilatehokkuuteen. Olemme Nereiksen kohdalla onnistuneet erinomaisesti, kertoo Peabin toimitilapuolen johtaja Peter Lindeberg .

Kiinteistön osti yksityinen kiinteistösijoittaja. Kauppahinta ei ole julkinen.

Turun Teknologiakiinteistöt osti PharmaCityn

ttk-pharmacity-001

Turun Teknologiakiinteistöt kasvatti kiinteistöomistustaan Turku Science Parkin alueella, kun yhtiö osti osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 4 sijaitsevan Kiinteistö Oy PharmaCityn Keskinäiseltä työeläkeyhtiö Varmalta.

Hyvässä kunnossa oleva PharmaCity on valmistunut vuonna 2001 ja sen on suunnitellut Katri Pulli Arkkitehtitoimisto Meri Oy:stä. Kiinteistön pinta-ala 17.758 neliömetriä. PharmaCityssä on toimisto- ja opetustilojen lisäksi runsaasti laboratorio- ja tutkimustiloja.

PharmaCityn suurin käyttäjä on Turun yliopisto. Muita merkittäviä toimijoita ovat Turku Science Park Oy, Unica Oy, Pharmatest Services Oy ja mainostoimisto SST Oy.

– PharmaCityn saaminen osaksi Turun Teknologiakiinteistöjen portfoliota on meille erittäin merkittävä asia. Kiinteistö tukee sitä vastapäätä sijaitsevaa BioCityä, sillä PharmaCityn laboratorio- ja tutkimustilat täydentävät BioCityn tiloja ja mahdollistavat niin nykyisten kuin uusienkin bio-alalla toimivien asiakkaidemme yhä paremman ja joustavamman palvelemisen, kertoo Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.

– Aiomme myös laajentaa Werstas-konseptiamme PharmaCityyn. ElectroCityssä toimiva Werstas tarjoaa yhteisöllisiä työtiloja pienille ja keskisuurille yrityksille toimialasta riippumatta, kun taas PharmaCityssä Werstas tulee tarjoamaan tiloja erityisesti clean tech -alan toimijoille, Lehtinen jatkaa.

1.6. toteutetun kaupan myötä Turun Teknologiakiinteistöille siirtyi PharmaCityn lisäksi Lemminkäisenkadun ja Tahkonkujan kulmassa sijaitseva kaksikerroksinen pysäköintilaitos, jossa on 216 autopaikkaa.

Suomen Pankki: Asuntolainanostoja huhtikuussa suurin määrä yli kolmeen vuoteen

2016M4_FI

Sekä asuntolainojen että vapaa-ajanasuntolainojen nostot vilkastuvat tyypillisesti alkukesän aikana. Uusia asuntolainoja nostettiin 1,6 mrd. euroa huhtikuussa 2016, mikä on suurin kuukausittainen määrä yli kolmeen vuoteen. Vapaa-ajanasuntolainojen(1 kuukausittaiset nostot ovat tyypilliseen tapaansa kasvaneet koko alkuvuoden, mikä käänsi lainakannan jälleen kasvuun huhtikuussa. Yleensä vapaa-ajanasuntolainojen kysyntä on suurinta kesäkuussa.

Asuntolainojen ja vapaa-ajanasuntolainojen lainaehdoissa on eroja. Vapaa-ajanasuntolainat ovat yleensä lyhyempiaikaisia, ja niiden hinta on tavanomaisesti hieman kalliimpi kuin asuntolainojen. Huhtikuussa 2016 uusien vapaa-ajanasuntolainojen korko oli keskimäärin 1,43 %, kun vastaavasti uusien asuntolainojen korko oli 1,22 %. Keskimääräinen takaisinmaksuaika oli vapaa-ajanasuntolainoissa 15 vuotta 5 kuukautta, kun puolestaan asuntolainoissa se oli 19 vuotta. Vakuuksiltaan lainamuodot eivät juuri eroa toisistaan: valtaosa lainoista on katettu kiinteistövakuudella.

Lainat

Kotitaloudet nostivat huhtikuussa 2016 uusia asuntolainoja 1,6 mrd. euron edestä, mikä on reilu 0,1 mrd. euroa enemmän kuin vuotta aiemmin huhtikuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen laskennallinen marginaali oli 1,20 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli huhtikuun lopussa 92,5 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,7 %. Kotitalouslainoista oli huhtikuun lopussa kulutusluottoja 14,1 mrd. euroa ja muita lainoja 16,1 mrd. euroa.

Uusia yrityslainoja (pl. tili- ja korttiluotot) nostettiin huhtikuussa 2,0 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski maaliskuusta ja oli 1,76 %. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli huhtikuun lopussa 73,6 mrd. euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 23,9 mrd. euroa.

Talletukset

Kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli huhtikuun lopussa 83,7 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,24 %. Talletuskannasta oli yön yli ‑talletuksia 58,8 mrd. euroa ja määräaikaistalletuksia 10,5 mrd. euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia kotitaloudet solmivat huhtikuussa 1,1 mrd. euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli huhtikuussa 0,51 %.

1) Vapaa-ajanasuntolainat luetaan rahalaitostilastoissa luokkaan ”muut lainat”.
HUOM!
Rahalaitokset kattavat kaikki Suomessa toimivat rahalaitokset.
Lainat ja talletukset kattavat kaikki euromääräiset lainat ja talletukset koko euroalueelle, mutta muiden maiden kuin Suomen osuus luvuissa on erittäin vähäinen.
Keskeisiä Suomen rahalaitosten laina- ja talletustietoja, ennakkotietoja

Helmikuu, milj. euroa Maaliskuu, milj. euroa Huhtikuu, milj. euroa Huhtikuu, 12 kk:n muutos1, % Keskikorko, %
Lainat kotitalouksille2, kanta 122 109 122 319 122 718 2,9 1,65
    – niistä asuntolainat 92 027 92 162 92 471 2,7 1,16
Lainat yrityksille2, kanta 73 543 73 281 73 551 5,0 1,56
Kotitalouksien2 talletukset, kanta 81 401 81 933 83 664 2,6 0,24
Kotitalouksien uudet nostetut asuntolainat 1 262 1 402 1 623 1,22

1 Muutos on laskettu kantojen kuukausimuutoksista, jotka on puhdistettu arvostus- ja luokitusmuutoksista.
2 Kotitaloudet sisältävät myös kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt; yritykset sisältävät myös asuntoyhteisöt.