rxrt1asebpa1amr5xusa

Kiinteistön omistajan tulee seurata lumitilannetta ja poistaa lumikuorma katolta ajoissa, mieluiten jo ennen kuin se yltää kiinteistön peruslumikuorman tasolle. Näin varmistetaan, että lumi ei aiheuta tippuessaan vahinkoja ja kuormita suotta katon rakenteita painollaan. Lumikuorman osalta erittäin riskialttiita rakennuksia ovat erilaiset suuret hallit. Niiden lumikuorman ja lumenpudottamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Kun sää lauhtuu, tulee lumesta reippaasti painavampaa. Vastasatanut, kuiva pakkaslumi on kevyttä. Kymmenen sentin kerros lunta painaa noin saman verran kuin viiden millimetrin vesikerros. Mutta kun sää lauhtuu ja lumi muuttuu kosteaksi, sen paino ja tiheys myös muuttuvat. Kymmenen senttiä märkää lunta voikin painaakin jo 6-8 kertaa enemmän kuin kuiva pakkaslumi.

Myös jääpuikkoja alkaa muodostumaan räystäille. Jääpuikot voivat olla hengenvaarallisia tippuessaan. Kun lunta ja jäätä pudotetaan, tulee huolehtia, ettei se aiheuta vaaraa sivullisille ja toki myös huolehtia lumenpudottajien työturvallisuudesta. Alue tulee rajata selkeäsi ja maan tasalle hoidetaan turvamies, joka varmistaa turvajärjestelyjen toimivuuden. Jos turvamies joutuu olemaan liikenneväylillä tai -alueilla, on huolehdittava, että hänellä on heijastava varoitusvaatetus yllään.

Nyt kun sään on luvattu lauhtuvan voimakkaasti koko Suomessa, kannattaa taloyhtiöiden ja muiden kiinteistönomistajien tarkkailla kattojen lumikuormaa entistä tarkemmin. Muistutamme myös, että jalankulkijoiden pitäisi olla erityisen valppaita sään lauhtuessa sekä noudattaa lumenpudottajien ja kiinteistöjen varoitusmerkintöjä.

Resurssilinkit