Keskuskauppakamarin välittäjäkokeet kasvattivat jälleen suosiotaan. Syksyn 2014 kokeessa ennätyksiä rikottiin niin kokeeseen osallistuneiden kuin läpi päässeiden määrässä. LKV-pätevyyden sai 205 välittäjää ja LVV-pätevyyden 19 välittäjää.

Keskuskauppakamarin järjestämät kiinteistönvälitysalan kokeet vetivät marraskuussa yhteensä 570 kokelasta. LKV eli laillistettu kiinteistönvälittäjä -kokeen suoritti 537 kokelasta, joista 38 prosenttia eli 205 kokelasta läpäisi kokeen hyväksytysti. LVV- eli laillistetun vuokrahuoneiston välittäjän pätevyyden sai 19 kokelasta eli 58 prosenttia osallistujista. Luvut ovat ennätyksiä osallistujamäärän osalta. LKV-kokeen hyväksyttyjen määrässä tehtiin myös ennätys.

“Vain Keskuskauppakamarin välittäjäkokeen hyväksytysti suorittaneet henkilöt saavat käyttää LKV- ja LVV-nimikkeitä. Kokeiden suosio onkin kasvanut viime vuosina. Yhtenä syynä on välitystoimintaa koskeva lainmuutos, joka on jo johtanut siihen, että yhä useammat välittäjät suorittavat ammattipätevyyttä osoittavan välittäjäkokeen”, kertoo Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen .

Vuonna 2016 voimaan astuva lainmuutos edellyttää, että jokaisen välitysliikkeen välittäjistä vähintään puolella on oltava välittäjäkokeessa osoitettu ammatillinen pätevyys.

“Aiemmin on riittänyt, että LKV-pätevyys on vähintään yhdellä välittäjäliikkeessä toimivalla  välittäjällä”, sanoo Turunen. “Lainmuutoksen tavoitteena on parantaa välityspalveluiden laatua ja lisätä asiakkaiden luottamusta välittäjiä kohtaan.”

Koska kiinnostus välittäjäkokeita kohtaan on selvästi lisääntynyt, Keskuskauppakamari on päättänyt järjestää vuonna 2015 poikkeuksellisesti kolme koetilaisuutta, kukin kolmella eri paikkakunnalla (Helsinki, Tampere ja Oulu). Ylimääräisellä koekierroksella halutaan lisätä uusien tutkintokokelaiden mahdollisuuksia suorittaa koe hyväksytysti ennen vuoden 2016 alusta voimaan astuvaa lainmuutosta.

Välittäjäkokeita järjestettiin tänä vuonna kolmella paikkakunnalla. Helsingissä LKV- eli kiinteistönvälittäjäkokeeseen osallistui 340 kokelasta ja LVV- eli vuokrahuoneiston välittäjä -kokeeseen 23 kokelasta. Tampereella LKV-kokeeseen osallistui 119 kokelasta ja LVV-kokeeseen 11. Oulussa LKV-kokelaita oli 80 ja LVV-kokelaita 2.