IMG_2719

Joulukuussa vanhoja asuntoja myytiin maanlaajuisesti 30,8 % enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Koko vuonna asuntoja myytiin 1,3 % enemmän kuin edeltävänä vuonna. Tuleva asuntokauppavuosi näyttää positiiviselta, sillä kodin merkitys on korostunut monelle koronan ja etätöiden myötä.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat joulukuussa 26,6 % edellisvuoteen verrattuna. Muualla Suomessa kauppamäärät nousivat vielä voimakkaammin: 32,3 %.

Joulukuussa Helsingissä tehtiin kauppoja 26,2 % enemmän kuin vuosi sitten. Espoossa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat edellisvuoden joulukuuhun verrattuna 32,5 % ja Vantaalla 22,5 %. Turussa kauppamäärät nousivat 30,8 % edellisvuoteen verrattuna.

”Vielä suurempia kasvulukuja nähtiin kuitenkin Tampereella. Siellä vanhoja asuntoja myytiin joulukuussa 58,8 % enemmän kuin vuosi sitten. Myös Lahdessa kauppamäärät nousivat huimasti: 56,6 % verrattuna viime vuoden joulukuuhun”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Myyntiajat selvästi lyhyempiä pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa

Vanhojen asuntojen myyntiajoissa ero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä kasvoi joulukuussa. Kun vanhan kerrostaloasunnon myyntiaika on pääkaupunkiseudulla 56 päivää, muualla Suomessa vastaava luku on 102 päivää.

”Pääkaupunkiseudulla on monilla alueilla kova kysyntä asunnoille, ja suosituimmissa kaupunginosissa, kuten Töölössä, Kallion ympäristössä ja Lauttasaaressa kysyntä ylittää selvästi tarjonnan”, Salenius sanoo.

”Koronan myötä oman kodin merkitys on kasvanut ja moni toivoo lisää neliöitä. Koteihin kaivataan tilaa etätöiden tekemiselle ja toisaalta etätyöt mahdollistavat asumisen hiukan kauempanakin työpaikalta. Moni on alkanut pohtia näitä vaihtoehtoja”, Marina Salenius jatkaa.

52,1 % Suomessa tehdyistä vanhojen asuntojen kaupoista tehtiin joulukuussa 10 asukasluvultaan suurimmassa kaupungissa.

Korona näkyy rakentamisessa viiveellä

Rakennusteollisuuden mukaan vuosi 2020 oli kokonaisuudessaan odotuksia parempi ja koronakriisin seuraukset näkyvät vasta viiveellä.

”Myönnettyjen rakennuslupien määrä on laskussa ja uudistuotannon määrä tulee laskemaan vuonna 2021. Rakennusteollisuuden mukaan asuntotuotanto vähenee etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella”, Salenius sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan rakentajilla on kuitenkin tällä hetkellä vireillä runsaasti rakennuskohteita, sillä aloitukset ovat laskeneet huomattavasti vähemmän kuin myönnetyt rakennusluvat.

”Uudiskohteiden kauppa on käynyt hyvin. Sijainnilla, hyvällä suunnittelulla ja valinnanmahdollisuuksilla on merkitystä ostajien päätöksenteossa. Uudisrakentaminen keskittyy erityisesti kerrostaloihin ja eniten hankkeita on Helsinki-Turku-Tampere-akselilla”, Salenius sanoo.

Joulukuussa vanhojen asuntojen neliöhinnat nousivat keskimäärin 5,5 %

Vuodessa vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat ovat nousseet eniten Tampereella (+8,8 %) sekä Helsingissä (+7,1 %) ja laskeneet Kuopiossa (-1,2 %).

Joulukuussa vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat keskimäärin 5,5 % vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 7,1 % (+375 €), Espoossa 4,9 % (+199 €), Vantaalla 3,8 % (113 €), Tampereella 8,8 % (+258 €), Turussa 5,7 % (+147 €), Kouvolassa 3,4 % (+37 €), Jyväskylässä 0,6 % (+12 €) ja Oulussa 1,2 % (+27 €).  Neliöhinnat laskivat marraskuussa vuoden takaisesta Kuopiossa 1,2 % (-28 €), ja pysyivät ennallaan Porissa.
Kotitaloudet nostivat lainoja enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan

Kotitaloudet nostivat marraskuussa 2020 uusia asuntolainoja noin 1,88 mrd. euron edestä, mikä on noin 150 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,70 %.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli marraskuun 2020 lopussa n. 103,3 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 3,0 %.
(Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Marraskuun kauppatiedot haettu 15.1.2021.