Miljoona-asunnot kiinnostavat – arvoasuntokaupat lisääntyneet lähes puolella viime vuodesta

S

Arvoasuntojen myynti on ollut kuluvana vuonna vilkasta, ja arvoasuntoja on tähän mennessä myyty yli 40 % enemmän verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Huoneistokeskuksen aluejohtaja Eija Miehola kertoo, mikä tekee asunnosta arvoasunnon ja miten arvoasuntokauppa eroaa muusta asuntokaupasta.

Arvoasunnoksi voidaan määritellä lähtökohtaisesti asunto, jonka velaton myyntihinta on yli miljoona euroa. Miljoona-asunnot ovat tänä vuonna vaihtaneet omistajaa aiempaa vilkkaammin: arvoasuntokauppoja on tehty lähes puolet enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

”Arvoasuntoja määriteltäessä tärkein kriteeri on kuitenkin sijainti. Tämän jälkeen tulevat asunnon ominaispiirteet kuten kohteen ainutlaatuisuus, laadukkuus, koko, kunto ja rakennustekniset asiat. Yksinomaan hinta ei siis kerro, että onko kyseessä arvoasunto”, Huoneistokeskuksen aluejohtaja Eija Miehola kertoo.

Arvoasunnot sijaitsevat lähes aina arvostetulla alueella.

”Hyvin pitkälle arvoasunnot ovat keskittyneet pääkaupunkiseudulle ja siellä erityisesti Kanta-Helsinkiin sekä meren rannoille. Uusina arvoasuntoalueiksi ovat nousemassa näiden lisäksi Tapiola laadukkaine uudiskohteineen sekä Kalasataman uusi asuinalue. Yksittäisiä arvoasuntoja löytyy toki ympäri Suomen, mutta alueellisia keskittymiä ei juuri pääkaupunkiseudun ulkopuolelta löydy”, Miehola kertoo.

Millaisista arvoasunnoista sitten on eniten kysyntää?

”Ostajalle tärkeintä on yleensä arvostettu alue, jolla on runsaasti muitakin arvoasuntoja. Myös asunnon ainutlaatuisuus voi olla ostajalle tärkeää: historiallisesti merkittävä rakennus, arkkitehtuuri ja asunnon sisustusmateriaalit laadukkaine kodinkoneineen ovat haluttuja ominaisuuksia. Asunnon koolla ja muunneltavuudella on myös merkityksensä. Esimerkiksi keskustan vanhoista toimistoista ja ullakoista on uudelleen rakennettu hyvinkin kysyttyjä arvoasuntoja”, Miehola kertoo.

Arvoasunnon hinta perustuu kysyntään – kohteet yleensä hiljaisessa myynnissä

Arvoasuntojen myynti poikkeaa monellakin tapaa tavanomaisesta asuntokaupasta. Arvoasunnon arvoa ei määritellä neliöhintaperusteisesti.

”Hinnoittelu perustuu kysyntään eikä perinteiseen neliöhintaan. Asuntojen ainutlaatuisuuden ja omistajien yksityisyydensuojan vuoksi useat arvoasunnot myydään niin sanotussa hiljaisessa myynnissä ilman julkista markkinointia tai yleisiä esittelyjä. Tämä toki edellyttää välittäjältä hyviä kontaktiverkostoja potentiaalisiin ostajiin. Myös Suomesta löytyy arvoasuntojen myyntiin erikoistuneita kiinteistövälittäjiä”, Miehola kertoo.

Kaikkiin asuntokauppoihin liittyy kiinteistönvälitysliikkeen ja kiinteistönvälittäjän puolelta salassapitovelvollisuus; tämä ei siis koske yksinomaan arvoasuntoja.