asuntokauppojenmaara_elokuu2014

REALISTI SAA ASUNTONSA KAUPAKSI

”Markkinoilla on tällä hetkellä ostajien ja myyjien välillä kenties suurempi hintanäkemysero kuin koskaan”, sanoo Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki. Näkemysero näkyy voimakkaimmin suurempien ja arvokkaampien asuntojen hinnoittelussa. Kauppaa kyllä tehdään, mutta mikäli haluaa saada asuntonsa kaupaksi, on kohteen hinnoittelussa syytä olla realistinen. Ylihinnoittelulla voi pahimmillaan jopa vaarantaa koko myynnin.

Paikoin asuntokauppa käy jopa vilkkaasti, mutta markkinoilla on myös kohteita, joiden ympärillä ei tapahdu juuri mitään. “Tämä ei tarkoita sitä, että kokonaismarkkina olisi jäässä, vaan kohteen ympärille rakennettu mikromarkkina on saatettu tukahduttaa epärealistisella hinnoittelulla”, perustelee Asteljoki. Hän kehottaakin jokaista asunnon myyjää käymään huolellisen ja analyyttisen keskustelun välittäjänsä kanssa asunnon myyntihinnan markkinaehtoisuudesta. ”On välittäjän velvollisuus kertoa rehellisesti toimeksiantajalleen mikäli kohteen hinnoittelu ei vastaa tämänhetkistä markkinahintatasoa. Tässä myös punnitaan välittäjän ammattitaito”, muistuttaa Asteljoki.

NELIÖHINNOISSA EDELLEEN NOUSUA USEILLA PAIKKAKUNNILLA

Asuntojen keskineliöhinnoissa oli eroavaisuuksia heinäkuussa ympäri Suomen. Hintojen nousua nähtiin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa, Vaasassa, Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Lahdessa. Pääkaupunkiseudulla neliöhinnat ovat edelleen selkeästi muuta Suomea korkeammat. Helsingissä käytettyjen kaksioiden keskineliöhinta oli heinäkuussa 4 295 euroa, Espoossa 3 441 euroa, Vantaalla 2 739 euroa, Tampereella 2 589 euroa, Turussa 1 978 euroa, Oulussa 1 793 euroa, Kuopiossa 2 123 euroa, Vaasassa 2 246 euroa, Lahdessa 1 840 euroa, Kouvolassa 1 226 euroa ja Porissa 1 634 euroa.

KESÄLOMAT NÄKYIVÄT ASUNTOJEN MYYNTIAJOISSA

myyntiaika_elokuu2014

Asuntojen myyntiajat pitenivät heinäkuussa sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa alkukesään verrattuna. Pääkaupunkiseudulla asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli heinäkuussa 61 vuorokautta kun se toukokuussa oli 56 vuorokautta. Muualla Suomessa keskimääräiset myyntiajat olivat 75 vuorokautta niiden ollessa toukokuussa 71 vuorokautta.

ASUNTOLAINOJEN KOROT LASKENEET ALKUKESÄÄN VERRATTUNA

Kotitaloudet nostivat kesäkuussa 2014 uusia asuntolainoja 1,4 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,92 % eli 0,08 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin toukokuussa. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli kesäkuun lopussa 89,0 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 1,8 %. Kotitalouslainoista oli kesäkuun lopussa kulutusluottoja 13,4 mrd. euroa ja muita lainoja 15,3 mrd. euroa.