chair-in-an-empty-room

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tuoreen tilaston mukaan asumisoikeusasuminen on erityisesti pääkaupunkiseudulla selvästi edullisempaa kuin asunnon vuokraaminen vapailta vuokramarkkinoilta. Vapaarahoitteiset vuokrat olivat koko maassa 16 % ja pääkaupunkiseudulla 43 % asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeita kalliimpia. Lähes kaikissa suurissa kaupungeissa myös ARA-vuokrat ovat käyttövastikkeita korkeampia.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n 30.10.2020 julkaiseman tilaston mukaan vapaarahoitteiset vuokrat ovat erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös suurissa kaupungeissa selvästi asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeita kalliimpia. Vapaarahoitteiset vuokrat olivat Helsingissä 52 %, Vantaalla 31 %, Espoossa 30 %, Tampereella, Oulussa ja Turussa 23 %, Kuopiossa 19 %, Jyväskylässä 18 %, ja Lahdessa 14 % asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeita kalliimpia. Eroa koko maassa oli keskimäärin 16 %. Lähes kaikissa suurissa kaupungeissa käyttövastikkeet ovat keskimäärin myös ARA-vuokria edullisempia. Oulussa eroa on jopa yhdeksän prosenttia asumisoikeusasumisen eduksi.

– Omistus- ja vuokra-asumisen väliin asettuvalla asumisoikeusasumisella on erittäin suuri kysyntä kasvukeskuksissa. Kohtuuhintainen asumisoikeusasuminen mahdollistaa kasvukeskusten tarvitsemien palvelualan pieni- ja keskituloisten työntekijöiden asumisen lähellä työpaikkojaan. Asumisoikeusasunnot monipuolistavat asuntotarjontaa ja ehkäisevät tehokkaasti segregaatiota. Niiden rakennuttamista tulisikin ripeästi vauhdittaa, jotta näitä laadukkaita asukkaille ja yhteiskunnalle hyödyllisiä asuntoja olisi enemmän, arvioi Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Jari Riskilä.

Asumisoikeusasuntoja on jo yli 50 000

ARAn tilaston mukaan Suomessa oli elokuun loppuun mennessä 50 600 asumisoikeusasuntoa. Asuntojen määrä on lisääntynyt 1 600 asunnolla vuoden takaiseen verrattuna. Asumisoikeusasuntojen osuus Suomen koko asuntokannasta on 1,5 %.

Asumisoikeusasuntoja on 48 kunnassa. Ne keskittyvät suuriin, kasvaviin kaupunkeihin ja niiden kehyskuntiin. Pääkaupunkiseudulla sijaitsee 46 %, Tampereen seudulla 11 % ja Turun seudulla 8 % Suomen asumisoikeusasunnoista.

Asumisoikeusasuntojen rakentaminen on kasvussa

Vuonna 2020 ARA myöntää lainoituksen arviolta noin 2000 uuden asumisoikeusasunnon rakentamiseen ja noin 1000 perusparantamiseen. Sekä uudistuotanto että perusparannus lisääntyvät noin 500 asunnolla vuoteen 2019 verrattuna. Asuntomäärän kasvu on mahdollista, koska valtioneuvoston korotti heinäkuussa 2020 kuluvan vuoden korkotukivaltuutta 340 miljoonalla eurolla 1750 miljoonaan euroon.

Asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on pientä ja se on pienentynyt yhtäjaksoisesti jo kuusi vuotta peräkkäin. Pieni vaihtuvuus kertoo asumismuodon suosiosta muihin asumismuotoihin verrattuna.