130598

SATOn toimitusjohtaja Saku Sipola

Vuokrakoteja tarjoavan SATOn toimitusjohtaja Saku Sipola haastoi tänään Jätkäsaaren Kaupunkielämää-tapahtuman avajaistilaisuudessa puolueita ottamaan asumisen hinnan yhdeksi seuraavien eduskuntavaalien teemoista. Sipolan mukaan kaupungistuminen on Suomen talouden ja kehityksen kannalta juuri nyt ratkaisevassa roolissa, mutta samalla kaupunkien uudet alueet ovat kalliita. “Seurauksia on ainakin yksi, pienenevät asunnot.”

Suomalaiset kaupunkiseudut ovat jatkuvasti kasvavan muuttovirran kohteina, sillä suurin osa uusista työpaikoista syntyy kaupunkialueilla. Talouskasvu, työllisyyden positiivinen kehitys ja ihmisten hyvinvointi vaativat moottoreikseen vetovoimaisia kaupunkiseutuja. Etenkin pääkaupungin metropolialueen uusien kaupunginosien kallis kaavoitus ja tonttimaa johtavat korkeisiin asuntohintoihin.

Sipolan mukaan ainakin vuokramarkkinoilla yksiöt ja napakat kolmiot ovat tällä hetkellä suosituimpia.

-Uusien kaupunkialueiden kalleudesta seuraa se, että asuntojen koot pienenevät vastaamaan paremmin kaupunkilaisten maksuvalmiutta, Sipola toteaa. 

-Puolueiden tulisi ottaa hallitusohjelmaa silmällä pitäen yhteinen tavoite: asuminen ei saa kallistua. Tavoitteen toteutumiseen tulee tietenkin sitoutua päätöksenteon eri tasoilla. Kestävää kaupungistumista ei ole mahdollista rakentaa ilman riittävää, eri tulotasoille soveltuvaa asuntotarjontaa, eikä riittävää asuntokantaa synny ilman pitkäjänteistä, kestävää kaupunkisuunnittelua ja asuntopolitiikkaa.

Sipola näkee haasteena sen, että monet käynnissä olevat lakiuudistukset ja muut hankkeet kasvattavat edelleen asumisen hintaa. Kiinteistöveron uudistus tulee nostamaan kasvukaupunkien kiinteistöverorasitusta, korkovähennysoikeuden leikkaus taas nostaa suurimpien vuokra-asuntotarjoajien vuokria. Samalla ARA-asuntojen kustannukset ovat kasvamassa, jos suunniteltu 1,39 prosentin vähimmäiskorko kohdistuisi lainoihin joista perittävä korko on tällä hetkellä tätä alempi. Sipola nostaa esiin lisäksi kaava- ja tonttitarjonnan tarjonnan niukkuuden, joka edelleen kasvattaa asuntojen hintoja.

– Isossa kuvassa yhteiskunnan päätösten rooli on kaikkinensa merkittävä: verojen ja muiden veroluontoisten maksujen osuus uuden kerrostaloasunnon hinnasta on yli 40 prosenttia.

-Ongelma on todellinen, tunnistettu ja yhteinen. Siksi niin rakennuttajien kuin viranomaisten ja päättäjien on kannettava vastuuta ratkaisujen löytämiseksi. Tavoitteena tulisi olla: kaupunkielämää entistä useammalle.”