46498f1b-bd47-442e-b341-7081ad00e0bf

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n (SKVL) jäsenyritykset ympäri Suomea viestivät asuntomarkkinoiden tunnelmien parantumisesta. Myös hintavammat kohteet vaihtavat omistajaa, mutta kehityksessä on vielä suuria alueellisia eroja. Esimerkiksi Lahden seudulla on sulateltu syntyneitä myyntivarastoja ja kaupanteko on ollut verkkaista, kun taas Tampereen seudulla asuntokauppoja on tehty vilkkaammin.

”SKVL:n jäsenten vuosi on ollut kiireinen ja töitä on saanut tehdä aivan kuin ennen vanhaan”, iloitsee SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas kertoessaan, miten SKVL:n jäsenyrittäjät ovat kuvailleet markkinoiden tunnelmia. ”Kysyntä on patoutunut pari vuoden ajan, mutta nyt pato osoittaa murtumisen merkkejä”, Anttila-Kangas jatkaa. Välittäjät ovat viestineet, että ihmisten usko on palautunut osin oman työtilanteen varmistumisen, pankkien lainoituspolitiikan muuttumisen ja Suomen uuden hallituksen syntymisen myötä. Kehitys ei kuitenkaan ole kaikkialla samanaikaista, sillä paikallisilla markkinoilla on aina omat vaikuttavat tekijänsä. Turun asuntomarkkinat esimerkiksi piristyivät laivatilausten myötä.

Vaikka lainan saaminen on helpottunut, asuntolainojen jatkuvasti pidentyneet käsittelyajat hidastavat asuntojen myyntiä. ”Välittäjämme tuskailevat paikkakunnilta pakenevia konttoreita, maksullisten palvelunumeroiden taakse häviäviä lähipankin puhelinnumeroita ja palvelun katoamista”, kuvailee Anttila-Kangas ja jatkaa: ”Välittäjät ovat viestineet, että pankkien pitkään jatkunut työntekijöiden vähentäminen näkyy palvelujen huonontumisena ja hidastumisena. Lisäksi antolainausta hidastaa lisääntynyt pankin oheistuotteiden, esimerkiksi erilaisten vakuutusten, myynti.” Ennen viikossa hoidetut lainaneuvottelut saattavat nykyään viedä jopa neljä viikkoa.

Markkinoiden herättyä uudenlaisia ongelmia

Kun talvella oli ongelmana, etteivät ostajaehdokkaat olleet liikkeellä, kaupankäynnin vilkastuttua alkukesän myötä on tullut luonteeltaan toisenlaisia ongelmia. Puheenaiheeksi on noussut lisääntyneiden stailausohjelmien mukanaan tuoma epärealistinen käsitys, mitä pienellä budjetilla voidaan toteuttaa. Myyjät kokevat, että ohjelmat antavat vääristävän kuvan. ”Maalaamalla tai tapetoimalla voidaan toteuttaa kustannustehokasta ehostusta, mutta tätä ei kuitenkaan pidä sekoittaa laajamittaisempiin keittiö- tai kylpyhuoneremontteihin. Eräskin myyjä oli tuohtunut, kun hän oli teettänyt kymmenien tuhansien kokonaisvaltaisen remontin ja ostajaehdokas epäili, että hän on tehnyt parilla tonnilla pientä stailausta”, kuvaa Anttila-Kangas. Lisäksi Anttila-Kangas painottaa, että tällaisessa tilanteessa välittäjän ammattitaito nousee esiin: ”Välittäjän tulee antaa ostajalle kaikki tiedot myytävästä kohteesta, myös kohteessa tehdyistä remonteista.”

Sekä markkinat että välittäjien viestit osoittavat, että ihmisten usko on selvästi alkanut palautua. Pitkään jatkuneen epävarmuuden aikana ostajat ovat siirtäneet asunnon hankintaa, mutta nyt tilanne on normalisoitumassa. ”Lapsia syntyy ja työpaikkoja vaihdetaan. Jonkun aikaa ihmiset sinnittelevät pieneksi käyvässä asunnossa tai pidemmän työmatkan päässä, mutta ihmisten muuttotarpeet eivät muutu. Nämä asuntojen kysyntää ylläpitävä voimat eivät ole kadonneet minnekään”, muistuttaa Anttila-Kangas.

Linkit

SKVL opas asunnon ostajalle ja myyjälle pdf-tiedostona

SKVL opas asunnon ostajalle ja myyjälle sähköisenä linkkinä

http://www.skvl.fi