11060032_886866488003273_1944042154417955346_n
Ensi elokuussa pääkaupunkiseudulla olevassa lähiössä yksi asukkaista tyhjentynyt elementtitalo kokee muodonmuutoksen. Se muuttuu uuden lähiöfestivaalin pääpaikaksi, ”Our House”-taloksi, joka tuo yhteen luovan alan ammattilaisia, yrityksiä, tutkimusyhteisöjä ja asukkaita runsaan viikon ajaksi.

Miksi festivaali lähiöille? Lähiöissä asuu 1,5 miljoonaa suomalaista. Seuraavat vuodet ratkaisevat käytännössä, millaista suomalainen asuminen tulee olemaan. Yli 70 prosenttia Suomen asuntokannasta on rakennettu sotien jälkeen, ja suuri osa niistä on juuri tulossa korjausikään. Valtavien korjausten yhteydessä on mahdollisuuksia myös merkittäviin muutoksiin. Mutta millaisiin? Onko maamme lähiöille visiota?

”Idea festivaalista sai alkunsa yhdellä lähiöpihalla tv-ohjelmakuvausten aikana. Pohdin, mitä tapahtuisi, jos joskus saisi tehtyä kokonaisesta elementtikerrostalosta ’hubin’, jossa paitsi keskusteltaisiin myös kokeiltaisiin käytännössä, millainen huomisen lähiö voisi olla” festivaalin tuottaja Katja Lindroos kertoo.

Pitkään mahdottomalta tuntunut idea sai tuulta alleen, kun sopiva talo löytyi. Lindroosin johtama yritys lähti rakentamaan festivaalia ilman ulkopuolista toimeksiantajaa käytännössä nollasta.

Ensimmäisen lähiöfestivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat Lähi-Tapiola, Tikkurila ja Tekes – lisäksi mukana ovat muun muassa Kekkilä,Puustelli ja Sokos Hotels.

”Lähiöfestivaalin yhteistyökumppaneilla on poikkeuksellinen ymmärrys suomalaisesta asumisesta ja halu kehittää sitä paremmaksi. On etuoikeus päästä tekemään uutta tämän kaliiberin yritysten ja toimijoiden kanssa”, Lindroos sanoo.

Yritysten lisäksi viikon aikana tehdään projekteja myös akateemisten yhteisöjen ja julkisen sektorin toimijoiden kanssa.

Lähiöfestivaalin eli Festival for Suburbian ohjelma julkistetaan sekä kotimaiselle että kansainväliselle medialle ja yleisölle huhtikuun puolivälissä. Siinä yhteydessä paljastetaan Our House -talon osoite, kaikki yritysyhteistyökumppanit ja mediakumppanit, tilojen ja tapahtumien tekijät sekä avataan festivaalin oma verkkosivusto. Our House aukeaa yleisölle lauantaina 8. elokuuta.

Tekijöistä

Lähiöfestivaalin taustalla on Momoliving-projekti. MOMO-lyhenne tulee sanoista ”modest & modern” – vaatimaton ja moderni (Kotimaisten kielten keskuksen v. 2013 hyväksymä uudissana). Momokoti/Momoliving on 50-, 60- ja 70-luvun asunnoille ja lähiöille omistautunut liike, jonka tavoitteena on tarjota tietoa ja inspiraatiota jälleenrakennusajan kerros- ja rivitalojen asukkaille sekä herättää keskustelua, tuottaa tutkimustietoa ja käynnistää kokeiluja lähiöiden tulevaisuuden hyväksi.

Momokoti/Momoliving-projektin on perustanut mm. YleTV1- ja Teema-kanavilla nähdyn 10-osaisen tv-sarjan ’Tehtävä lähiössä’ tuottanut Egnahem Media Oy. Omien tuotantojen lisäksi yhtiö konsultoi markkinointi- ja viestintäkysymyksissä yrityksiä ja kaupunkeja sekä yhteiskunnallisia toimijoita.

Tekesillä on talossa oma huoneisto. Haemme nyt mukaan Tekesin rahoittamia yritysten ratkaisuja ja tutkimushankkeita. Festivaaliin sopivat erityisen hyvin mm. energian, liikkumisen, kodintekniikan ja turvallisuuden alueelta tehdyt hankkeet. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä maaliskuun loppuun mennessä Virpi Mikkoseen tai Eero Lukiniin Tekesissä.

Seuraa festivaalin valmistelua:
Facebook.com/Momoliving