rsz_tieteiden_talo_ala-aula

kuvaaja Arno de la Chapelle

Senaatti-kiinteistöt aloittaa Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan Tieteiden talon peruskorjauksen, joka kestää kesään 2022 saakka.

Kirkkokatu 6:ssa sijaitseva rakennus on valmistunut 1920-luvulla alun perin koulurakennukseksi. Viisikerroksisen päärakennuksen lisäksi pihalla on matalampi salisiipi. Rakennuksen erikoisuutena ovat n. 70 Emil Cedercreutzin kipsireliefiä, jotka hän lahjoitti koulun koristukseksi. Vuonna 1996 talosta kunnostettiin koti tieteellisille seuroille arkkitehti Vilhelm Helanderin suunnitelmien mukaan. Tämä restaurointivaihe on nyt tehtävän kunnostuksen lähtökohtana.

Rakennus on tähän saakka ollut pääasiassa Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) jäsenyhdistysten kokouspaikkana. Nyt tehtävässä peruskorjauksessa osa kokoushuoneista muutetaan nykyaikaiseksi työympäristöksi TSV:n työntekijöille. Lisäksi muutama jäsenseura muuttaa salisiiven päädyn entiseen asuntoon. Näin koko rakennus saadaan tieteen palvelukseen tehokkaasti. Peruskorjauksessa rakennuksen talotekniikka ja ravintolan keittiö uusitaan nykypäivän vaatimusten mukaisiksi. Työtilojen ja salien akustiikkaa sekä teknistä varustusta parannetaan.

Rakennuksen historiallisen ilmeen ja hengen varjelu on tärkeä osa peruskorjausta. Julkisivut ja alkuperäiset ikkunat kunnostetaan huolellisesti. Rakennuksen sisäpintojen koristemaalaukset, alkuperäiset sisäovet ja reliefit konservoidaan.

Työmaan pystytys on käynnistynyt 10.5.2021 ja rakennus huputetaan julkisivujen ja vesikaton korjaustöiden ajaksi.

Peruskorjauksen kustannukset ovat 8 milj. euroa ja niistä vastaa kiinteistön omistajana ja peruskorjauksen rakennuttajana Senaatti-kiinteistöt.  Pääurakoitsijana toimii Rakennus Finrem Oy, joka on erikoistunut vaativaan korjausrakentamiseen. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin ja arkkitehdit Helander-Leiviskän muodostama työyhteenliittymä, pääsuunnittelijana Minna Lukander.