Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n hallituksen puheenjohtajaksi Tero Tahkola

8aedd568-b0eb-4e87-b9d2-70c43ecd8062-main_image

Tero Tahkola

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto SKVL ry:n puheenjohtajana aloittaa yrittäjä, kiinteistönvälittäjä Tero Tahkola Oulusta. Varapuheenjohtajana jatkaa yrittäjä, kiinteistönvälittäjä Katja Määttälä Kuopiosta. Hallituksen kokoonpanosta päätti 20.11.2015 kokoontunut SKVL:n liittokokous.

Hallituksen varsinaisina jäseninä vuonna 2015 toimivat Juha P. Järvinen Tampereelta, Tomi Keto-Tokoi Lahdesta, Tuula Lindström Turusta, Markku Rautanen Vantaalta, Ingemar Tåg Vaasasta ja Marko Perälä Jyväskylästä.

Hallituksen varajäseniksi valittiin Anne Hietala Tampereelta ja Jouni Paasio Turusta.
Alueneuvoston kokoonpano

Syyskokouksessa vahvistettiin myös hallituksen apuna ja sen valvonnan alaisena toimivan alueneuvoston kokoonpano kaudelle 2016. Puheenjohtajana toimii liiton varapuheenjohtaja Katja Määttälä Kuopiosta. Jäseninä ovat Sari Harilainen Espoosta, , Reija Kaskimäki Ähtäristä, Saara Keihäs Orivedeltä, Kristen Kunnas Porista, Jouni Paasio Turusta, Marko Palhomaa Mikkelistä, Sanna-Mari Poutiainen Kuopiosta, Mikko Savolainen Jyväskylästä, Toini-Maria Uhlbäck Lahdesta ja Risto Volanen Porvoosta.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto: Paraskaan tilasto ei kerro koko totuutta

1a31044a-1b7e-4a14-80db-fce12324a047

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:ssä (SKVL) ollaan samaa mieltä Nordean Jussi Mekkosen kanssa omakotitalojen tilastojen epäluotettavuudesta. ”Alueilla, joissa kauppamäärät ovat luonnostaankin pienet, voi asiaa tuntemattomalle syntyä erittäin vääristynyt kuva alueen hintatasosta ja sen muutoksista”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas. Pienillä markkina-alueilla tämä ongelma on ollut olemassa jo ennen tämän hetkistä markkinatilannetta.

Tämä on aikainsaatossa johtanut erikoisiin ja yliampuviin uutisointeihin pienempien paikkakuntien hurjista hintojen nousuista tai laskuista. ”Jos tietyllä alueella, vaikkapa pienellä eteläpohjalaisella paikkakunnalla, on myyty vuoden aikana kaksi omakotitaloa, joista toinen hintaan 130 000 euroa ja toinen hintaan 450 000 euroa niin tilastojen mukaan keskiarvo hinta on ollut 290 000 euroa. Jos seuraavana vuonna myydään vain yksi omakotitalo hintaan 200 000 euroa, niin alueen kauppamäärissä ja keskiarvohinnoissa on tilastojen mukaan tapahtunut valtava romahdus”, kuvaa Anttila-Kangas, ja jatkaa: ”Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos tilasto näyttää yllättävältä ja hurjalta, kellojen pitää soida”. Näin ollen esimerkiksi asuntojen vakuusarvoja määrittäessä on tärkeää hakea asiantuntijan arvio kiinteistön arvosta, eikä luottaa vain tilastollisiin keskiarvoihin. Ammattilainen osaa lukea tilastoja ja huomioida muun muassa millaiseen aineistoon tilasto perustuu.

SKVL on huolissaan nähtävillä olevasta kehityksestä, miten tilastoihin nojataan lähes sokeasti. Muuttaakseen tällaista kehitystä SKVL on julkaissut Asunnon ostajan ja myyjän oppaan, josta niin ostaja, myyjä kuin pankin toimihenkilötkin saavat käytännön tietoa erilaisista välittäjän tehtävistä. Opas taustoittaa muun muassa sitä, miksi asuntojen vakuusarvioiden yhteydessä on syytä käyttää kiinteistönvälitysalan ammattilaisia eikä luottaa pelkästään pankkitoimihenkilön tilastojen perusteella muodostamaan käsitykseen asunnon arvosta.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto SKVL ry: Tolkkua asuntojen hintatilastojen vertailuun

SKVL_opas
”Tämän hetkinen tilastointi- ja uutisointitapa paloittelee asuntojen hinnoissa tapahtuvat muutokset niin lyhyisiin aikajaksoihin, että niiden perusteella ei saa oikeaa kuvaa, mitä muutokset tarkoittavat käytännössä asunnon myyjien ja ostajien kannalta”, toteaa Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n (SKVL) toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas ja painottaa pitkäjänteisyyden merkitystä asuntojen hintojen vertailussa.

Vuoden 2014 loppua koskevassa Tilastokeskuksen julkaisussa todettiin että viimeisellä neljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maan tasolla 0,4 % edellisestä neljänneksestä ja pääkaupunkiseudulla 0,2 %. Tavallisen ihmisen kannalta tämä siis tarkoittaa että, jos ostit asuntosi elokuussa 250 000 eurolla ja olisit halunnut myydä asuntosi joulukuussa, olisit tilastollisen keskiarvon mukaan saanut siitä 1 000 euroa vähemmän (pääkaupunkiseudulla 500 euroa vähemmän), ottamatta huomioon verotuksellisia kysymyksiä.

”Harvempi kuitenkaan ostaa asuntoa myydäkseen sen kolmen kuukauden, tai vuodenkaan kuluttua, sillä Suomessa asuntoa vaihdetaan keskimäärin seitsemän vuoden välein”, Anttila-Kangas muistuttaa. Asunnon arvon kehitystä miettiessä on siis parempi katsoa vähän pidemmällä jänteellä, kuin tarkkailla montako prosentinkymmenystä keskineliöhinnat ovat muuttuneet viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tilastokeskuksen julkaisuista löytyy myös heidän laskemansa indeksit eri alueille joilla voi helposti katsoa hinnan muutoksia viiden tai kymmenen vuoden aikavälillä. Indeksin mukaan, koko Suomen tasolla, vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet 4 % vuodesta 2010 ja pääkaupunkiseudulla vajaat 8 %. Kun otetaan vielä pitempi aikajakso, niin vuodesta 2005 vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet lähes 30 % ja pääkaupunkiseudulla 40 %.

Oikea aika kaupantekoon

”Kun asunnon vaihtaminen on mielessä, asunnon myyjän on hyvä miettiä välirahaa, jonka hän maksaa myymänsä asunnon ja ostamansa uuden asunnon välillä”, toteaa Anttila-Kangas. Nyt voi tuntua siltä, että asuntoa ei kannata myydä tässä markkinatilanteessa, koska tänä keväänä ei välttämättä saisi vuosikymmenen kovinta hintaa. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että uudesta asunnosta ei myöskään makseta vuosikymmenen kovinta hintaa. Eli jos odottaa myyjän markkinoita, pitää ottaa huomioon että silloin lähdet ostamaan myös seuraavaa kotiasi myyjän markkinoilta”, muistuttaa Anttila-Kangas.

Apua asuntokauppaan ja oikean välittäjän valintaan

Koska asuntokauppoihin liittyy yleensä monimutkaisia kysymyksiä, tarvitaan niiden selvittämiseen ammattilaisen apua. Kiinteistönvälittäjä on mukana lähes 80 %:ssa tehdyistä asuntokaupoista. He ovat auttamassa, kun elämäntilanne muuttuu ja syntyy tarve löytää isompi tai pienempi asunto. Kyse on myös suurista taloudellisista asioista. ”Näistä syistä ei ole yhdentekevää millainen kiinteistönvälittäjä asumisasioita valitaan hoitamaan”, sanoo Anttila-Kangas.

SKVL on jo vuodesta 1946 lähtien ollut onnistuneiden asuntokauppojen puolella. Liitto toimii kiinteistönvälitysalan yrittäjien edunvalvonta- ja palvelujärjestönä ja samalla on mukana turvaamassa sitä, että jokaisella asuntokaupassa mukana olevalla olisi aina vapaus valita, mitä ammattilaista käyttää. ”Kiinteistönvälitysalalla toimii monenlaisilla taustoilla ja osaamisella varustettuja ihmisiä, toteaa Anttila-kangas ja kysyy: ”Miten näiden yli 4.300 välitystyötä tekevän joukosta sitten pystyy löytämään sen oikean ja ammattitaitoisen välittäjän?”

SKVL haluaa auttaa asuntokaupan ostajia ja myyjiä ja on julkaissut uudenlaisen oppaan, joka kokoaa yhteen asioita, joiden perusteella asuntokaupan tekeminen onnistuu paremmin. Uunituoreen Asunnon ostajan ja myyjän oppaan tarkoituksena on kuvata kiinteistönvälittäjän laajaa tehtävien kirjoa. Näin jokainen voi itse muodostaa käsityksen, mitä ammattimaisesti ja aina asiakkaidensa parasta ajatteleva välittäjä tekee onnistuneen asuntokaupan toteutumiseksi. ”Kun osaa esittää välittäjälle oikeat kysymykset ja selvittää välittäjän ammattitaidon, saa oikean kuvan välittäjän osaamisesta. Tämä opas auttaa tekemään päätöksen välittäjän valinnasta”, lupaa Anttila-Kangas, ja jatkaa: ”Opas antaa myös pankeille käytännön tietoa siitä, miksi asuntojen vakuusarvioiden yhteydessä on syytä käyttää kiinteistönvälitysalan ammattilaisia eikä luottaa pelkästään rivipankkivirkailijan käsitykseen asunnon arvosta.”

Linkit

SUOMEN KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄLIITTO PALKITSI ANSIOITUNEITA KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN AMMATTILAISIA

Kunniamerkit

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry on myöntänyt Turussa 14.11.2014 pitämässään liittokokouksessa kunniamerkin seuraaville ansioituneille kiinteistönvälitysalan ammattilaisille:

Raija Järvi Raija Järvi Oy LKV Helsinki
Ilkka Vuoksenturja Kiinteistötoimisto Ilkka Vuoksenturja Oy Helsinki
Eija Lempinen Kouvolan Kotikeskus Oy Kouvola
Maarit Lähteenmäki Kiinteistömeklarit Vaasa Oy LKV Vaasa
Ingemar Tåg Förmedlingsbyrå – Välitystoimisto Ingemar Tåg Ab/Oy Vaasa
Ilkka Luukkala Turun Kiinteistöpointti Turku

Kunniamerkin myöntämisen kriteerinä on ansiokas ja vähintään 15 vuotta jatkunut toiminta alalla. Edellytyksenä on myös se, että henkilö on arvostettu kiinteistönvälitysalalla ja hän on hoitanut liiketoimintaansa ja välitystehtäviä kunniakkaasti sekä ansioitunut oman alueen lisäksi myös valtakunnallisesti. Lisäksi ansiomerkin myöntämisen kriteerinä on Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n jäsenyys.

Ansiomerkit

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry on myöntänyt Turussa 14.11.2014 pitämässään liittokokouksessa ansiomerkin seuraaville ansioituneille kiinteistönvälitysalan ammattilaisille:

Tero Ahtinen Kiinteistö & Notariaatti Ahtinen Ky Masku
Päivi Ampuja Kiinteistövälitys Kotikolme Oy LKV Kotka
Liisa Einovaara-Kuparinen Kiinteistönvälitysliike Asuntotuomarit Oy Helsinki
Arto Koski Turun Huoneistomarkkinat Oy Turku
Ari Leinonen Asuntokauppa Ari Leinonen Raisio
Timo Nybom Turun Asuntomyynti Turku
Jouni Paasio Kiinteistönvälitys Näytönpaikka Turku
Marko Palhomaa Aitoasunnot Mikkeli
Juha-Pekka Penttilä Turun Asuntomyynti Turku
Sanna-Mari Poutiainen Tanskasen Kiinteistönvälitys Oy Kuopio
Pauli Puisto Härkätien Kiinteistökeskus (Liedon Laskenta Oy) Lieto
Marjo Stenfors Huittisten Koti-ikkuna Huittinen
Päivi Toivonen Kiinteistömeklarit Vaasa Oy LKV Vaasa
Oskari Tuominen LKV Tuomiset Oy Naantali

Ansiomerkin myöntämisen kriteerinä on ansiokas ja vähintään 10 vuotta jatkunut toiminta alalla. Edellytyksenä on myös se, että henkilö on arvostettu kiinteistönvälitysalalla ja hän on hoitanut liiketoimintaansa ja välitystehtäviä kunniakkaasti. Lisäksi ansiomerkin myöntämisen kriteerinä on Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n jäsenyys.