Hyvä syksy piristää tasaista asuntokauppavuotta

Alkanut syksy on ollut piristys asuntokaupalle. Syys-lokakuussa asuntokauppa on käynyt erityisesti pienissä kerrostaloasunnoissa. SKV Kiinteistönvälityksen mukaan myös perheasuntojen patoutunut kysyntä on hiljalleen alkanut purkautua. 

Vanhojen asuntojen kauppa on piristynyt viimeisen kahden kuukauden aikana. Syys- ja lokakuussa tehtiin molempina kuukausina vajaa 5 500 asuntokauppaa kiinteistövälittäjien kautta, kun aiemmin tänä vuonna kerros-, rivitalo- ja omakotitalokauppaa on käyty kuukausitasolla noin 4 500–5 000.

– Asuntokauppa on syys- ja lokakuussa ollut tasaista ja sitä on leimannut erityisesti pienten kerrostaloasuntojen kysyntä, arvioi SKV Kiinteistönvälityksen kenttäjohtaja Marko Vierto.

Asuntokauppavuosi on ollut kaiken kaikkiaan selvästi tasaisempi kuin viime vuonna. Viime vuonna kauppojen määrä heittelehti voimakkaasti varsinkin alkuvuodesta, mutta tänä vuonna vastaavaa ei nähty. 

Kaiken kaikkiaan asuntokauppa on vielä hieman viime vuoden vastaavaa ajankohtaa jäljessä. 

– Vanhojen asuntojen kokonaiskauppamäärä koko Suomessa on ensimmäisen kymmenen kuukauden aikana tippunut noin seitsemän prosenttia. Se on kuitenkin pieni torjuntavoitto alkuvuoden näkymiin verrattuna, kommentoi SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Timo Kaisla.

Vuonna 2013 vanhojen asuntojen kauppaa tehtiin yhteensä noin 62 000 kauppaa. Timo Kaisla arvioi, että tänä vuonna koko vuoden luku on noin 57 000 kauppaa. 

Perheasuntojen kysyntä kasvussa

Lokakuussa kauppa kävi pienien kerrostaloasuntojen lisäksi hyvin kohtuuhintaisissa omakotitaloissa sekä lapsiperheille sopivissa rivitalokodeissa. 

– Perheasunnoissa on huomattu, että patoutunut kysyntä alkaa pikku hiljaa purkautua, kenttäjohtaja Marko Vierto sanoo. 

Tämä on näkynyt erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella. 

– Esimerkiksi Jyväskylässä rivitalohuoneistoja myytiin noin 60 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden lokakuussa ja omakotitaloja lähes tuplamäärä. Jyväskylän omakotitalokaupoissa suurin kysyntä kohdistui hintaluokkaan 200 000 – 250 000 euroa, Vierto sanoo. 

Myös Turussa lokakuu oli pirteä kauppakuukausi. SKV Kiinteistönvälityksen aluejohtaja Pirkko Paatelon mukaan kauppaa tehtiin lähes 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Turussa kasvoi erityisesti vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa, jota tehtiin lähes 
20 prosenttia enemmän kuin viime lokakuussa. 

Oikein hinnoiteltu myy

Hinnat ovat pysyneet kohtuullisen tasaisena tämän vuoden ajan. Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä 0,7 prosenttia verrattuna edelliseen vuosineljännekseen. 

SKV Kiinteistönvälityksen kenttäjohtaja Marko Vierto ei usko hintojen merkittävään laskuun. Hän muistuttaa, että asuntokauppa kyllä käy, kun asunnot ovat oikein hinnoiteltuja. 

– Nyt on hyvä vaihtaa asuntoa tai ostaa ensiasunto, tällä hetkellä on selvästi ostajan markkinat. Odotammekin ihmisiltä rohkeutta tehdä ostopäätöksiä, sillä korkotaso on todella alhainen, mikä osaltaan vauhdittaa asuntokauppaa, Vierto sanoo. 

SRV myi logistiikkakiinteistön Keravalta Julius Tallberg-Kiinteistöille

”Kiinteistön erityisominaisuutena ovat erityisesti huolto- ja korjausliiketoiminnalle suunnitellut tehokkaat työtilat, niihin liitetyt modernit toimisto- ja asiakaspalvelutilat sekä riittävät piha- ja paikoitusalueet, jotka tukevat liiketoiminnan erityisvaatimuksia. Kiinteistön suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu huomioon myös rakennuksen jatkokäyttö tuleville vuosille. Se muuntuu helposti myös perinteisempään logistiikkaan tai vaikkapa tuotannollisiin toimintoihin”, kertoo asiakkuusjohtaja Jenita KokkoniemiSRV:stä.

”Kohde on valmistunut vuonna 2014 ja se on täyteen vuokrattu pitkäaikaisin vuokrasopimuksin, joten se täyttää hyvin keskeiset sijoituskriteerimme”, Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj:n toimitusjohtaja Hannu Vuorela sanoo. Tehdyn kaupan jälkeen Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj: n vuokrasopimuskannan arvo nousee noin 68 miljoonaan euroon, mikä on yhtiön historian korkein luku.

Kiinteistö sijaitsee Keravalla Kercan logistiikka-alueella Keravan ja Vantaan rajalla kohdassa, josta pääradasta erkanee ratayhteys Vuosaaren satamaan. Alueella sijaitsee myös Anttilan logistiikkakeskus, jonka SRV rakensi vuonna 2010. Lisäksi SRV:llä on nyt myydyn kiinteistön naapurissa kaksi tulevaa logistiikkahanketta, joiden markkinointi ja käyttäjäneuvottelut ovat käynnissä.

SKV Kiinteistönvälitys Oy: Asunnon remontti – kulu vai sijoitus?

Suunniteltu putki- tai julkisivuremontti on vihdoin nuijittu taloyhtiökokouksessa alkavaksi. Moni asuntoa myyvä miettii, kannattaako asunto myydä ennen remonttia vai saako kodistaan lainaosuuden tai enemmänkin remontin valmistuttua. Maksaako remontti siis myyntihetkellä itsensä takaisin?

Taloyhtiön lähestyvä remontti asettaa koetukselle niin asujan kärsivällisyyden kuin osakkaiden kukkaronnyörit. Esimerkiksi LVIS -saneeraus perinteisellä menetelmällä kaikkine herkkuineen eli sähköineen, käyttövesineen ja kylpyhuoneremontteineen maksaa keskimäärin noin tuhat euroa neliöltä.

Hyvällä tuurilla asukas selviää suuresta remontista raivaamalla osan asunnosta remonttimiesten vapaaksi temmellyskentäksi, käyttämällä taloyhtiön yhteissuihkuja tai elämällä huputetussa kodissa vailla tietoa siitä onko yö vai päivä. Pahimmissa tapauksissa asukas joutuu etsimään väistökodin useaksi kuukaudeksi.

Aina remontin alta ei kuitenkaan kannata muuttaa pois.

– Remontin kustannukset on syytä kuitenkin laskea huolellisesti, toteaa SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Timo Kaisla.

Jos taloyhtiön remontista selvitään pelkällä putkien pinnoituksella, kustannukset jäävät 600–800 euroon per neliö. Myös talon tai asunnon ikä, sijainti, koko ja runkomateriaalit, väliseinärakenteet sekä lämmitysjärjestelmä vaikuttavat esimerkiksi putkiremontin hintaan.

Remonteissa täytyy myös muistaa, että makuja on yhtä monta kuin asujia, ja perusteellisissa remonteissa on siksi aina riskinsä. Kaislan mukaan esimerkiksi keittiön remontoiminen on tällainen herkkä kohde.

Usein ei haluta tehdä tai teettää remonttia myytävään asuntoon. Jos remontti kuitenkin tehdään, se tulisi tehdä trendikkäästi ja hyvin. Kylpyhuone on mieltymysten suhteen riskittömämpi remontointikohde kuin keittiö.

– Kuitenkin ennen myyntiä tehdystä kevyestäkin remontista saa lähes poikkeuksetta omansa pois, ellei sitten tee sitä liian kalliilla materiaalivalinnoilla suhteessa asunnon muuhun arvoon, Kaisla sanoo.

Remontoitu on helpompi myydä

Asunnon ostaja punnitsee ostopäätöstä tehdessään asunnon hintaa suhteessa tehtyihin tai suunniteltuihin taloyhtiön remontteihin ja arvioi talon kuntoa vertaamalla jo tehtyjä remontteja saman ikäisten taloyhtiöiden remonttitilanteeseen.

– Kyselyiden mukaan ostajat arvostavat remontoitua taloyhtiötä, jossa remontit on tehty ajallaan ja tulevat remontointitarpeet on kirjattu täsmällisesti taloyhtiön PTS:ään eli pitkän tähtäimen suunnitelmaan, toimitusjohtaja Kaisla sanoo.

Ajantasaiseen, hyvään PTS:ään on kirjattu remonttien kustannukset, niihin liittyvät selvitykset ja se antaa parhaassa tapauksessa hyvän kuvan taloyhtiön kunnosta.

– Hyvä PTS helpottaa ostajan päätöksentekoa ja nostaa asunnon hintaa, Kaisla toteaa.

Putkiremontin lisäksi merkittävimpiä taloyhtiön remontteja ovat julkisivu-, katto- sekä ikkuna- ja parvekeremontit. Kustannusten lisäksi ostopäätökseen vaikuttaa mahdollinen remontista johtuva asuntohaitta, kun esimerkiksi perinteisellä tavalla toteutetuksi suunniteltu putkiremontti ajanee uuden asukkaan kuukausiksi evakkoon.

Mikäli yhtiöllä on paljon omaisuutta ja vastike on alhainen, se auttaa suurien remonttien rahoituksessa. Tällöin omaisuutta voidaan myydä remonttien rahoittamiseksi, ja lainaosuus jää pienemmäksi.

– Jos vaakakupissa ovat taloyhtiön hyvä tilanne ja yhtiön tehdyt remontit, ostajat arvostavat SKV Kiinteistönvälityksen kokemusten mukaan pääsääntöisesti enemmän remontoitua taloyhtiötä kuin sitä, että yhtiö on varakas, Kaisla kiteyttää. 

SKV Kiinteistönvälitys on yksi Suomen suurimmista asunnonvälittäjistä noin 8 % markkinaosuudella.
Yritys toimii 38 paikkakunnalla 200 ammattilaisen voimin. Toiminta perustuu kokonaisvaltaiseen palveluun
ja vahvaan aluetuntemukseen. Yritys on perustettu vuonna 1964. SKV on osa Realia –konsernia.