d45df259-ae61-4762-acb3-06fc1ea01e61-main_image

Ilmarinen jatkaa kiinteistösijoitusten tekoa Saksaan investoimalla Berliinissä sijaitsevaan toimistokiinteistöön. Sijoitus toteutetaan yhteissijoituksena Schrodersin hallinnoiman Immobilien Europa Direkt -kiinteistörahaston kanssa, jonka taustalla on sveitsiläisiä instituutioita. Ilmarisen omistusosuus on noin puolet.

Sijoituksen kohteena oleva Victoriastadt Lofts -toimistokiinteistö sijaitsee suositulla ja edelleen kehittyvällä Berliinin Friedrichshainin alueella. Alueella on hyvät liikenneyhteydet, ja toimistokiinteistö sijaitsee Ostkreuzin aseman välittömässä läheisyydessä.

Punatiilinen toimistokiinteistö käsittää kokonaisen korttelialueen. Kiinteistö valmistui vuonna 1927. Se toimi tuotannollisessa käytössä 1990-luvulle saakka, jolloin se konvertoitiin toimistokiinteistöksi. Kohteessa suoritettiin laaja peruskorjaus vuonna 2014.

Kiinteistö on lähes täyteen vuokrattu. Vuokralaisista merkittävimmät ovat Saksan Eläkerahasto ja Saksan Posti, jotka vuokraavat yhdessä lähes 65 prosenttia toimistokiinteistön tiloista. Kohteeseen on lisäksi muuttanut joukko nuoria innovatiivisia yrityksiä, kuten mm. verkkopohjaisiin kasvuyrityksiin sijoittava Rocket Internet.

‒Kiinteistöllä on tunnetut ja vakavaraiset ankkurivuokralaiset. Turvaavan sijoituskohteen siitä tekevät lisäksi kiinteistön moninaiset kehitysmahdollisuudet pidemmällä aikajänteellä, sanoo salkunhoitaja Mikko Antila.

Toimistorakennus muodostuu kuudesta maanpäällisestä kerroksesta ja kellarikerroksesta. Vuokrattavaa pinta-alaa on yhteensä noin 68 000 neliötä.

Ilmarinen hajauttaa kiinteistösalkkuaan

Victoriastadt Lofts -toimistokiinteistö on Ilmarisen kolmas Saksaan tekemä kiinteistösijoitus. Ilmarinen sijoitti loppuvuodesta 2015 berliiniläiseen toimisto- ja hotellikiinteistö Königstadt Carree’hen ja helmikuussa 2016 Frankfurtissa sijaitsevaan Theodor Heuss Allee 50 -toimistokiinteistöön.

Ilmarisen strategiana on hajauttaa kiinteistösalkkuaan myös ulkomaisiin kohteisiin. Mikko Antilan mukaan Berliinin kiinteistömarkkina on tällä hetkellä yksi Euroopan kiinnostavimmista.

‒ Berliini on vahvistanut entisestään asemaansa Euroopan vahvimpien kiinteistömarkkinoiden joukossa. Se näkyy suuren sijoittajakiinnostuksen lisäksi myös toimitilojen vuokrakysynnässä: toimistotilojen vajaakäyttöasteet ovat laskeneet ennätysalhaiselle tasolle, mikä on alkanut heijastua selvänä nousupaineena vuokratasoihin, Antila sanoo.

‒ Kaiken kaikkiaan Berliini on tällä hetkellä houkutteleva sijoituskohde pitkäaikaista tuottoa ja turvaavuutta sijoituskohteiltaan etsivälle Ilmariselle. Emme sulje pois vaihtoehtoa, etteikö Berliiniin tehtäisi myös lisää kiinteistösijoituksia lähiaikoina, Antila sanoo.

Neuvonantajana Ilmarisen kiinteistösijoituksissa Berliiniin on toiminut Schroder Real Estate, joka tulee myös vastaamaan kohteiden hallinnoinnista.