Kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille lisää tontteja, peruskorjauksiin lisää tukea ja rahoitukseen ennustettavuutta

Vuokra-asuntojen tuotannon ehdot on saatava pysyvästi kuntoon, vaatii Kohtuuhintaisen vuokra‐asumisen edistäjät ry (KOVA). Suurimpien suomalaisten kaupunkien vuokrataloyhtiöiden

perustama yhdistys julkisti tiistaina kolme teesiä, joiden kautta kaupunkien asuntopulaa pitäisi ratkoa ja jotka tukevat Suomen talouskasvua.

”KOVA haluaa herättää keskustelua ja nostaa vuokra-asumisen kunniaan. Kohtuuhintaisia asuntoja tarvitsevat tavalliset, työssäkäyvät ihmiset, joiden ulottumattomiin asumisen hinta on monin paikoin jo karannut. Asuntopolitiikka on koko Suomen asia, sillä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute hidastaa työvoiman liikkuvuutta ja sitä kautta talouskasvua”, KOVAn hallituksen puheenjohtaja ja Helsingin kaupungin asunnot Oy:n toimitusjohtaja Jaana Närö sanoi KOVAn tilaisuudessa Kuntatalolla aiemmin tänään.

Tilaisuuden avanneen asuntoministeri Pia Viitasen mukaan valtiovallalla ja KOVAlla on yhteinen tavoite: tehdä asumisesta entistä kohtuuhintaisempaa.

”Kohtuuhintainen vuokra-asuminen ja sen eteen tehtävät toimet ovat keskiössä ratkaistaessa ihmisten asunto-ongelmaa kasvukeskuksissa ja etenkin Helsingin seudulla. Valtiovallalla ja KOVAlla on yhteinen agenda, kun yritämme tehdä asumisesta entistä kohtuuhintaisempaa”, ministeri totesi.

KOVAn teesit:

1. Vuokra-asuntotuotannon ehdot pysyvästi kuntoon

Oikeudenmukaisuus edellyttää, että pysyvästi kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen osoitetaan pysyvästi kohtuulliset tukiehdot. KOVA haluaa käynnistysavustuksiin ja korkotukeen ennustettavuutta ja pitkäjänteisyyttä.

2. Asuntokanta ajan tasalle korjausrakentamisella

Korjausrakentamisen rahoitus- ja tukiehdot pitää tuoda samalla viivalle uudistuotannon kanssa. Suomessa on paljon rakennuskantaa, joka alkaa kipeästi kaivata peruskorjauksia. Asuinalueita ei saa päästää rapistumaan.

3. Lisää tontteja kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille

Suomi tarvitsee kunnianhimoisempaa asuntopolitiikkaa. KOVA haluaa työskennellä yhdessä kuntien kanssa kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseksi ja tonttien tarjonnan lisäämiseksi. Nykyiset tavoitteet kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisäämiselle eivät riitä.