Taloyhtiölle maksettavat kiinteistön hoitokulut vievät keskimäärin noin kolmanneksen vuokratulosta. Isännöitsijän ja hallituksen taito suunnitella taloyhtiön ylläpitoa ja taloutta heijastuu suoraan hoitovastikkeen suuruuteen ja sitä kautta myös vuokriin. Lämmin ja vähäluminen talvi on tuonut merkittäviä säästöjä monille taloyhtiöille. Osakkaan kannattaakin penätä tarkka peruste vastikkeen nostamiselle.

-Sen sijaan, että kokouksessa nyökytellään hallituksen ja isännöitsijän vastikkeennostoesitykselle, keskustelun pitäisi käydä kiivaana siitä, miten vastike voitaisiin pitää ennallaan tai jopa laskea. Nousua ei saa niellä pureskelematta, peräänkuuluttaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Vastikenousun hillitseminen ei tarkoita korjauksien tekemättä jättämistä, vaan niiden ja muiden kulujen entistä tarkempaa suunnittelua. Suunnitelmallisuus ottaa löysät pois vastikkeista ja toisaalta estää ylimääräisten vastikkeiden perimiset loppuvuodesta. Tämän toteutuminen nojaa pitkälti isännöitsijän ammattitaitoon.

-Isännöitsijän palkkio voisi olla tulosperusteinen sen mukaan, kuinka hyvin hän onnistuu tuomaan pitkäjänteisiä säästöjä kiinteistön ylläpitoon, ehdottaa Koro-Kanerva.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin asioihin, kun yhtiökokouksessa keskustellaan vastikkeista:

  1. Pienistäkin korjauksista on oltava kunnon kustannusarviot. Budjetin vuosikorjaustili ei saa olla tili, johon vain mätetään epämääräinen summa euroja ilman tarkempia selityksiä.
  2. Ellei suunniteltuja korjauksia ole, kassassa kannattaa pitää rahaa kahden-kolmen kuukauden vastikekertymän verran.
  3. Edellisen vuoden ylijäämän pitää siirtyä tämän vuoden budjettiin.
  4. Energia muodostaa hoitokuluista yli kolmanneksen. Käytönseurantaan ja tehostamiseen kannattaa investoida.
  5. Ylläpitokorjaukset, huolto, vakuutukset ja isännöintikin kannattaa kilpailuttaa säännönmukaisesti.