Maksuhäiriöisiä asunto-osakeyhtiöitä on Suomessa lähes kahdeksansataa, joissa asuu toistakymmentä tuhatta henkilöä. Maantieteellisesti suurin osa taloutensa rempalleen päästäneistä yhtiöistä sijaitsee Etelä-Suomessa, mutta myös länsisuomalaisista huomattava osa asuu maksuhäiriöyhtiöissä. Asukkaan elämä voi vaikeutua monella tavalla, mikäli taloyhtiöllä ei ole talousmielessä puhtaat paperit taskussa – erityisesti kun ilmenee remonttitarpeita tai kotia kohtaa tapaturma.

Luottotietoyhtiö Bisnoden selvityksen mukaan maksuhäiriöt koskevat reilua 10 000 huoneistoa ja noin 15 000 asukasta. Reilu kolmannes maksuhäiriöisistä asunto-osakeyhtiöistä on pieniä, alle kymmenen huoneiston yhtiöitä.

– Asunto-osakeyhtiöitä on perinteisesti pidetty vähäriskisinä kohteita, joita on myös mielellään luototettu. Pidän maksuhäiriöisten yhtiöiden suurta määrää huolestuttavana ilmiönä. Kaikista yhtiöistä huoneisto- ja asukastietoa ei ollut saatavilla, joten todellisuudessa maksuhäiriöyhtiöissä asuvien suomalaisten määrä on todennäköisesti vieläkin suurempi, Bisnoden toimitusjohtaja Juha Airaksinen toteaa. 

Selvityksessä kävi ilmi, että läänitasolla alueelliset erot maksuhäiriöyhtiöiden jakaantumisessa ovat huomattavia. Yli puolet maamme kaikista maksuhäiriöisistä yhtiöistä sijaitsee Etelä-Suomen läänissä. 

– On kiinnostavaa huomata, että esimerkiksi Länsi-Suomessa maksuhäiriöisiä asunto-osakeyhtiöitä on lähes kuusinkertainen määrä Itä-Suomeen verrattuna, Airaksinen sanoo.

print_KIt6LkYaND

Kotia kohtaa vahinko – kuka maksaa?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö on velvollinen vastaamaan vaurioituneiden rakenteiden korjaamisesta esimerkiksi vesivahingon sattuessa. Normaalisti taloyhtiöiden kiinteistövakuutus kattaa rakenteiden korjaus- ja kuivauskulut, kotivakuutus puolestaan asunnon irtaimiston. Taloyhtiön ottaessa vakuutuksia luottokelpoisuus tulee tarkasteltavaksi. Mikäli yhtiöllä ei ole puhtaat paperit taskussa, saatetaan kiinteistövakuutus evätä. 

Myöskään pankki ei katso hyvällä asunto-osakeyhtiötä, jonka raha-asiat ovat päässeet hunningolle. Remonttiluotto voi jäädä saamatta ja tärkeitä korjaustöitä saatetaan laiminlyödä. Noidankehä on valmis, kun putkisto pettää, eivätkä kiinteistövakuutusasiat ole kunnossa. 

– Pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkintä konkretisoituu yksilön ongelmaksi erittäin ikävällä tavalla. Asunto-osakeyhtiön painiessa maksuvaikeuksien kanssa, myös vahinkojen korjaaminen viivästyy. On selvää, että tämä vaikuttaa ensisijaisesti yksityishenkilön asumismukavuuteen ja elämänlaatuun. Myös omistusasunnon jälleenmyynti voi vaikeutua huomattavasti Airaksinen pohtii.

Vinkki: Tarkasta asunto-osakeyhtiön talous!

• Asuntokauppoja harkitessa asunto-osakeyhtiön luottotiedot kannattaa tarkastaa ennen tarjouksen tekemistä.

• Myös nykyistä kotia koskien asunto-osakeyhtiön tiedot on hyvä tarkastaa noin vuosittain. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

• Asunto-osakeyhtiön luottotiedot voi tarkastaa luottotietoihin erikoistuneen palveluntarjoajan verkkopalvelun kautta tai palvelupuhelimesta.