log

Antennitelevision UHF-verkossa tehdään vuosina 2015–2016 lähetystaajuusmuutoksia, jotka edellyttävät muutostöitä taloyhtiöiden ja julkisten kiinteistöjen antennijärjestelmiin. Uudistuksilla valmistaudutaan nykyisin tv-käytössä olevien taajuuksien siirtoon langattomalle laajakaistalle vuoden 2017 alusta sekä uuden lähetystekniikan laajempaan käyttöönottoon.

Television antenniverkon hyödyntämä niin sanottu 700 MHz:n taajuusalue siirtyy langattoman laajakaistan käyttöön vuoden 2017 alussa. Jotta televisiopalvelujen määrä ei vähenisi antennitelevision taajuusalueen kaventumisen vuoksi, on tehokkaamman DVB-T2-lähetystekniikan käyttöönoton lisäksi järjesteltävä tv-verkkojen lähetystaajuuksia uudelleen. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan operoiman UHF-lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu.

Teräväpiirtolähetykset mahdollistava DVB-T2-tekniikka on jo käytössä DNA:n operoiman VHF-alueen kanavanipuissa, mutta vuoden 2016 jälkeen sen käyttö lisääntyy vaiheittain myös UHF-alueella. Nykyisellä DVB-T-tekniikalla lähetettävien ohjelmistojen määrä vähenee pikku hiljaa, mutta Yleisradion ja ns. yleisen edun kanavat lähetetään rinnakkain sekä nykyisellä että uudella tekniikalla vielä useita vuosia. DVB-T2-lähetysten vastaanotto vaatii uuden teknologian mukaisen television tai digiboksin, jotka tunnistaa Antenna Ready HD -merkinnästä.

Taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden oltava ajoissa liikkeellä

Taloyhtiöiden sekä julkisten kiinteistöjen on hyvä varautua taajuusmuutosten aiheuttamiin toimenpiteisiin, sillä taajuusmuutosten vuoksi kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on säädettävä uudelleen. Muutostöistä kannattaa sopia hyvissä ajoin paikallisen antenniurakoitsijan kanssa, jotta ne saadaan vietyä läpi ennen alueen rinnakkaislähetysten päättymistä. Antenniurakoitsijan tekemien korjausten jälkeen taloyhtiön asukkaiden on tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen.

Pientaloissa ei yleensä käytetä kanavakohtaisia antennivahvistimia, mutta myös niissä television kanavahaku on tehtävä uudelleen lähetystaajuuksien muutosten vuoksi.

Taajuusmuutokset toteutetaan alueittain. Työt aloitetaan Pohjois-Suomesta kesällä 2015 ja saatetaan päätökseen koko Suomen osalta ennen vuoden 2016 loppua. Muutosalueista ja alueittaisesta aikataulusta tiedotetaan tarkemmin järjestyksen vahvistuttua.

Viestintäviraston tiedote taloyhtiöille ja isännöitsijöille

HDTVopas.fi tarjoaa lisätietoa teräväpiirtolähetysten vastaanotosta antenniverkossa.