TH Real Estate ostaa puolet Kampin Kauppakeskuksesta Barings Real Estate Advisersilta

f5194e6e-3fac-41c4-b9d2-27e5405169b2-w_960

TH Real Estate ostaa 50 prosentin osuuden Helsingissä sijaitsevasta Kampin Kauppakeskuksesta Barings Real Estate Advisersilta (BREA), joka toimii Nordic Retail Fundin puolesta. Kaupassa syntyy yhteisyritys, josta TH Real Estate ja Allianz omistavat molemmat puolet. 50 prosentin osuus yli 500 miljoonan euron arvoisesta kauppakeskuksesta ostetaan TH Real Estaten yleiseurooppalaisen European Cities -sijoitusrahaston puolesta. Rahaston toiminta käynnistyi vuonna 2016.

Helsingin keskustassa sijaitseva keskus on parhaalla liikepaikalla. Kampin metro- ja linja-autoaseman yläpuolelle rakennetun keskuksen liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Kampin Kauppakeskuksesta pääsee myös suoraan yli 1500-paikkaiseen pysäköintihalliin.

Kampin Kauppakeskuksessa on kaikkiaan 36 600 neliömetriä tilaa kaupoille ja vapaa-ajan toiminnoille. Siellä on useita merkkiliikkeitä, kuten Levi’s, Calvin Klein, Mango, Stadium ja Clas Ohlson. BREA on äskettäin saanut päätökseen keskuksen 5. ja 6. kerrosten muutostyöt, jotka ovat lisänneet näiden kerrosten liikevaihtoa noin 50 prosenttia. Kerroksissa toimii nyt useita laadukkaita itsenäisiä ravintoloita ja baareja. Kampilla on enemmän kävijöitä kuin millään pohjoismaisella kauppakeskuksella, noin 42 miljoonaa käyntiä vuonna 2016.

European Cities -rahasto hakee tuloa tuottavia kiinteistöjä ‘tulevaisuudenkestävistä kaupungeista’ eri puolilla Eurooppaa. Kattavan tutkimustyön pohjalta rahasto etsii sijoituskohteita, joilla on hyvät mahdollisuudet hyötyä pitkän aikavälin kasvusta. Kampin Kauppakeskus sopii strategisesti rahaston kokoamaan salkkuun.

TH Real Estaten European Cities -rahastonhoitaja Andrew Rich sanoo: “Kampin Kauppakeskus sopii erinomaisesti European Cities -rahaston strategiaan keskuksen ensiluokkaisten ja monipuolisten vuokralaisten, keskeisen sijainnin ja loistavien liikenneyhteyksien vuoksi. Kohteella on vahva tuottohistoria, ja kauppakeskusta on mahdollista kehittää edelleen. Odotamme yhteistyötä Allianzin kanssa keskuksen kasvattamiseksi ja vahvistamiseksi”.

“Tutkimuksemme mukaan Helsingillä on hyvät mahdollisuudet hyötyä väestön kehitystrendeistä vahvan väestönkasvunsa ja kulutukseen käytettävissä olevien varojen ansiosta”.

Barings Real Estate Advisersin rahastonhoidon johtaja Nick Pink lisää: “Mielestämme nyt oli hyvä aika myydä osuutemme Kampin Kauppakeskuksesta, sillä saimme äskettäin päätökseen keskuksen kahden ylimmän kerroksen suuret muutostyöt. Lisäksi olemme kasvattaneet kauppakeskuksen liikevoittoa yli 20 % sijoituksemme tekemisen jälkeen. Meillä on Pohjoismaissa vahva tiimi, ja jatkamme uusien sijoituskohteiden etsimistä alueella. Etsimme erityisesti sellaisia kohteita, joihin voimme tuoda omalla osaamisellamme asiakkaillemme lisäarvoa.”

Barings Real Estate Advisorsin neuvonantajana toimi CBRE.

Ylen Iso Paja uudelle omistajalle

1024px-yleisradion_iso_paja
Kuvaaja: Markus Koljonen 
Yle ja Yleisradion eläkesäätiö allekirjoittivat 21.12.2016 sopimuksen Ison Pajan myynnistä, ja rakennus siirtyi eläkesäätiön omistukseen samalla päivämäärällä.
“Yle on viime vuosina vähentänyt toimistotilojaan, ja Isosta Pajasta luopuminen on luonteva askel tällä tiellä. Yle keskittyy ydintehtäviinsä, ja kiinteistökulujen karsinta on tärkeä osa resurssien hyvää hallintaa. Digitalisaatio ja tietotekniikka muuttavat työtä joustavammaksi ja liikkuvammaksi, joten toimistotilojen tarve vähenee”, sanoo Ylen toimitiloista vastaava tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö.
Myös Ylen henkilöstö on vähentynyt: työntekijöitä on nyt alle 3000, kun Ison Pajan valmistuessa vuonna 1993 yleläisiä oli lähes 5 000. Pasilassa työskentelee lähes 2000 yleläistä.
Yle muuttaa pois Isosta Pajasta 1.4.2017 mennessä. VR Groupin pääkonttori muuttaa vuokralle Isoon Pajaan 1.5.2018. Osia rakennuksesta kehitetään VR Groupin ja Ylen yhteiskäyttötiloiksi.
“Eläkesäätiö on pyrkinyt lisäämään kiinteistöjen osuutta sijoitusomaisuudessaan ja tähän tarkoitukseen Iso Paja sopii hyvin. VR Groupin tulo vuokralle Isoon Pajaan on meille erinomainen ratkaisu”, sanoo Yleisradion eläkesäätiön toimitusjohtaja Harri Lemmetti.

Peab on myynyt Turussa sijaitsevan Nereis Business Garden –toimistorakennuksen

a78bc5ce4b8a7fd6_800x800ar

Nereis Business Garden on Turun Pitkämäessä sijaitseva kahdeksankerroksinen korkeatasoinen toimistorakennus. Vuonna 2014 valmistuneessa kiinteistössä on 7 500 m2 vuokrattavaa tilaa. Toimistorakennus sijaitsee Naantalintien varrella n. 2 km Turun keskustasta.

Nereis Business Garden on toteutettu Peabin kehittämän Business Garden –konseptin mukaisesti. Konsepti tarjoaa modernit ja joustavasti muunneltavat tilat sekä kattavat ja monipuoliset palvelut vuokralaisille, kuten lounasravintolan, aulapalvelut ja neuvottelutilat. Peabin oma Turun yksikön konttori sijaitsee kiinteistössä ja kohteen päävuokralaisena toimii Deltamarin.

Vastuullisesti toteutettu Nereis Business Garden on LEED Gold -sertifioitu rakennus.

Kaikki Peabin kehittämät toimitilahankkeet suunnitellaan ja toteutetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

-Panostamme toimitiloissamme ympäristöarvojen lisäksi hyvinvointiin, muuntojoustavuuteen ja tilatehokkuuteen. Olemme Nereiksen kohdalla onnistuneet erinomaisesti, kertoo Peabin toimitilapuolen johtaja Peter Lindeberg .

Kiinteistön osti yksityinen kiinteistösijoittaja. Kauppahinta ei ole julkinen.

Turun Teknologiakiinteistöt osti PharmaCityn

ttk-pharmacity-001

Turun Teknologiakiinteistöt kasvatti kiinteistöomistustaan Turku Science Parkin alueella, kun yhtiö osti osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 4 sijaitsevan Kiinteistö Oy PharmaCityn Keskinäiseltä työeläkeyhtiö Varmalta.

Hyvässä kunnossa oleva PharmaCity on valmistunut vuonna 2001 ja sen on suunnitellut Katri Pulli Arkkitehtitoimisto Meri Oy:stä. Kiinteistön pinta-ala 17.758 neliömetriä. PharmaCityssä on toimisto- ja opetustilojen lisäksi runsaasti laboratorio- ja tutkimustiloja.

PharmaCityn suurin käyttäjä on Turun yliopisto. Muita merkittäviä toimijoita ovat Turku Science Park Oy, Unica Oy, Pharmatest Services Oy ja mainostoimisto SST Oy.

– PharmaCityn saaminen osaksi Turun Teknologiakiinteistöjen portfoliota on meille erittäin merkittävä asia. Kiinteistö tukee sitä vastapäätä sijaitsevaa BioCityä, sillä PharmaCityn laboratorio- ja tutkimustilat täydentävät BioCityn tiloja ja mahdollistavat niin nykyisten kuin uusienkin bio-alalla toimivien asiakkaidemme yhä paremman ja joustavamman palvelemisen, kertoo Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.

– Aiomme myös laajentaa Werstas-konseptiamme PharmaCityyn. ElectroCityssä toimiva Werstas tarjoaa yhteisöllisiä työtiloja pienille ja keskisuurille yrityksille toimialasta riippumatta, kun taas PharmaCityssä Werstas tulee tarjoamaan tiloja erityisesti clean tech -alan toimijoille, Lehtinen jatkaa.

1.6. toteutetun kaupan myötä Turun Teknologiakiinteistöille siirtyi PharmaCityn lisäksi Lemminkäisenkadun ja Tahkonkujan kulmassa sijaitseva kaksikerroksinen pysäköintilaitos, jossa on 216 autopaikkaa.

Fennia osti Onvest Oy:ltä Are Oy:n pääkonttorikiinteistön Vantaan Kaivokselasta

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia ja Onvest Oy ovat 29.2.2016 tehneet kiinteistön kaupan Vantaan Kaivokselassa sijaitsevasta Are Oy:n pääkonttorikiinteistöstä. Samassa yhteydessä solmittiin Fennian ja Are Oy:n välille pitkäaikainen vuokrasopimus. Kiinteistöllä sijaitsee vuonna 2002 valmistunut 5 609 m2:n suuruinen toimistorakennus.

“Laadukas toimistorakennus näkyvällä paikalla Hämeenlinnanväylän varrella ja vahva vuokralainen täydentää erinomaisena kassavirtakohteena kiinteistöportfoliotamme”, kertoo Fennian kiinteistösijoitusjohtaja Timo Rantala .

“Kiinteistöjen transaktiomarkkinoilla kotimaassa vallitsee hyvä markkinatilanne. Kysyntä on vilkasta varsinkin kohteissa, joissa on vakaa vuokralainen ja pitkäkestoinen vuokrasopimus. Fennia on hyvä ja pitkäjänteisesti toimiva vuokranantaja Onvest-konsernin talotekniikkaurakoinnin ja kiinteistön ylläpidon palveluita tuottavalle Arelle. Nyt tehty kauppa on jatkoa konsernin kiinteistöliiketoiminnan uudelleen suuntaamiselle.”, kertoo Onvest Oy:n toimitusjohtaja Timo Alamiekkaoja .

Ilmarinen sijoitti toimistokiinteistöön Berliinissä

d45df259-ae61-4762-acb3-06fc1ea01e61-main_image

Ilmarinen jatkaa kiinteistösijoitusten tekoa Saksaan investoimalla Berliinissä sijaitsevaan toimistokiinteistöön. Sijoitus toteutetaan yhteissijoituksena Schrodersin hallinnoiman Immobilien Europa Direkt -kiinteistörahaston kanssa, jonka taustalla on sveitsiläisiä instituutioita. Ilmarisen omistusosuus on noin puolet.

Sijoituksen kohteena oleva Victoriastadt Lofts -toimistokiinteistö sijaitsee suositulla ja edelleen kehittyvällä Berliinin Friedrichshainin alueella. Alueella on hyvät liikenneyhteydet, ja toimistokiinteistö sijaitsee Ostkreuzin aseman välittömässä läheisyydessä.

Punatiilinen toimistokiinteistö käsittää kokonaisen korttelialueen. Kiinteistö valmistui vuonna 1927. Se toimi tuotannollisessa käytössä 1990-luvulle saakka, jolloin se konvertoitiin toimistokiinteistöksi. Kohteessa suoritettiin laaja peruskorjaus vuonna 2014.

Kiinteistö on lähes täyteen vuokrattu. Vuokralaisista merkittävimmät ovat Saksan Eläkerahasto ja Saksan Posti, jotka vuokraavat yhdessä lähes 65 prosenttia toimistokiinteistön tiloista. Kohteeseen on lisäksi muuttanut joukko nuoria innovatiivisia yrityksiä, kuten mm. verkkopohjaisiin kasvuyrityksiin sijoittava Rocket Internet.

‒Kiinteistöllä on tunnetut ja vakavaraiset ankkurivuokralaiset. Turvaavan sijoituskohteen siitä tekevät lisäksi kiinteistön moninaiset kehitysmahdollisuudet pidemmällä aikajänteellä, sanoo salkunhoitaja Mikko Antila.

Toimistorakennus muodostuu kuudesta maanpäällisestä kerroksesta ja kellarikerroksesta. Vuokrattavaa pinta-alaa on yhteensä noin 68 000 neliötä.

Ilmarinen hajauttaa kiinteistösalkkuaan

Victoriastadt Lofts -toimistokiinteistö on Ilmarisen kolmas Saksaan tekemä kiinteistösijoitus. Ilmarinen sijoitti loppuvuodesta 2015 berliiniläiseen toimisto- ja hotellikiinteistö Königstadt Carree’hen ja helmikuussa 2016 Frankfurtissa sijaitsevaan Theodor Heuss Allee 50 -toimistokiinteistöön.

Ilmarisen strategiana on hajauttaa kiinteistösalkkuaan myös ulkomaisiin kohteisiin. Mikko Antilan mukaan Berliinin kiinteistömarkkina on tällä hetkellä yksi Euroopan kiinnostavimmista.

‒ Berliini on vahvistanut entisestään asemaansa Euroopan vahvimpien kiinteistömarkkinoiden joukossa. Se näkyy suuren sijoittajakiinnostuksen lisäksi myös toimitilojen vuokrakysynnässä: toimistotilojen vajaakäyttöasteet ovat laskeneet ennätysalhaiselle tasolle, mikä on alkanut heijastua selvänä nousupaineena vuokratasoihin, Antila sanoo.

‒ Kaiken kaikkiaan Berliini on tällä hetkellä houkutteleva sijoituskohde pitkäaikaista tuottoa ja turvaavuutta sijoituskohteiltaan etsivälle Ilmariselle. Emme sulje pois vaihtoehtoa, etteikö Berliiniin tehtäisi myös lisää kiinteistösijoituksia lähiaikoina, Antila sanoo.

Neuvonantajana Ilmarisen kiinteistösijoituksissa Berliiniin on toiminut Schroder Real Estate, joka tulee myös vastaamaan kohteiden hallinnoinnista.

Varma on ostanut hotellikiinteistön Helsingin keskustasta

6b8a4059-179c-4e6f-b1b6-5bbae592109f

Työeläkeyhtiö Varma on ostanut Kiinteistö Oy Helsingin Yrjönkatu 17 -kiinteistön. Myyjinä olivat EM Group Oy ja Sewatek Oy.

Yrjönkatu 17 on Oiva Kallion suunnittelema funktionalismia edustava rakennus, ja se on rakennettu vuonna 1936. Nykyisin hotellikäyttöön muutettu kiinteistö on vuokrattu Scandic Hotels Oy:lle pitkällä vuokrasopimuksella, ja se toimii osana Scandic Marski -hotellia.

– Yrjönkatu 17 sopii hyvin Varman suoraan kiinteistösalkkuun ja tarjoaa meille vakaata tuottoa. Meillä on ennestään pääkaupunkiseudulla useita hotellikohteita ja uusin hankintamme täydentää salkkua erinomaisesti, sanoo Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Ilmarinen myi Espoon Siikajärven kiinteistön Barona Groupille

Ilmarinen on myynyt Espoon Siikajärvellä sijaitsevan kiinteistön Barona Group Oy:n omistamalle Kiinteistöyhtiö Fisso Real Estate Ky:lle.

Kiinteistössä on toiminut lokakuun alusta lähtien turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, jonka toiminnasta Barona Groupiin kuuluva Luona Oy on vastannut kokonaisuudessaan.

Kaupan yhteydessä Fisso Real Estate Ky:lle siirtyy entinen K-ryhmän käytössä ollut koulutuskeskus, joka on ollut tyhjillään muutaman vuoden. Kohde koostuu useammasta rakennuksesta ja niitä ympäröivistä maa-alueista.

Sponda myy Vuosaaren satamassa sijaitsevat kiinteistöt

Sponda Oyj on allekirjoittanut tänään Spondan omistamien Vuosaaressa sijaitsevien kiinteistöjen, eli Vuosaaren Logistiikkakeskus Koy:n, Vuosaaren Porttikeskus Koy:n ja Vuosaari Service Center Koy:n osakkeiden kauppaa koskevan sopimuksen Tellurium Investment S.à r.l:n kanssa, joka on osa Blackstone Real Estate Partners Europe IV:ta.

Spondan osakkeista saama kauppahinta on noin 100 milj. euroa, mikä vastaa vuoden 2015 kolmannen neljänneksen arvostusta. Kauppahintaa voidaan tarkistaa tavanomaisten ehtojen mukaisesti. Kaupan odotetaan toteutuvan 16.12.2015 mennessä.

Spondan rakennuttama Vuosaaren sataman logistiikkakeskus koostuu 65 000 kerrosneliön logistiikka-alueesta sekä Porttikeskuksesta, joka on laajuudeltaan noin 15 000 kerrosneliömetriä, ja 4 300 kerrosneliön Vuosaari Service Centeristä.

Nyt sovittu Vuosaaren logistiikkakiinteistöjen myynti on osa Spondan strategiaa, minkä mukaan Sponda myy omistamansa logistiikkakiinteistöt.

Hartela myi puolet Kauppakeskus Ristikosta Eteralle

kauppakeskus-ristikko

Eläkevakuutusyhtiö Etera on ostanut Rakennusosakeyhtiö Hartelalta puolet Helsingin Konalassa sijaitsevasta Kauppakeskus Ristikosta.

Ristikon pitkään jatkunut kehitystyö on nyt saatu päätökseen, ja uudet tilat avautuivat asiakkaille lokakuun alkupuolella. Ristikko on toteutettu Hartwallin entiseen logistiikkakeskukseen, jonka korkeavarasto on muodostunut Konalan maamerkiksi. Ristikko käsittää yhteensä n. 13 500 m2 vuokrattavaa pinta-alaa ja noin 340 autopaikkaa.  Ristikon tilat on nyt lähes täyteen vuokrattu. Ristikon edelliset vaiheet avautuivat vuosina 2008 ja 2009.

”Kauppakeskus Ristikko on alueellisesti merkittävä kauppakeskus, ja uudet palvelut ja toimijat lisäävät sen vetovoimaa entisestään. Sijoittajana olemme erittäin tyytyväisiä kohteen ankkureiden pitkiin sopimuksiin”, sanoo Eteran kiinteistöjohtaja Timo Sotavalta.

”Olemme saaneet talon täyteen hyviä vuokralaisia, hyvän sijoittajakumppanin ja luotua vanhalle pullovarastolle uuden elämän, joten voimme olla ylpeitä Ristikosta”, kommentoi Rakennusosakeyhtiö Hartelan Kiinteistöliiketoiminnan johtaja Tapio Rantanen.

Kauppakeskus Ristikon ensimmäisestä kerroksesta löytyvät palvelut päivittäiseen asiointiin ankkureinaan mm. K-Supermarket Konala ja Pitäjänmäen Apteekki. Toinen kerros täydentää oivallisesti Konalan palvelutarjontaa, ja sieltä löytyy mm. Luhta Outlet. Ristikon kolmanteen ja neljänteen kerrokseen muutti Reippailuhalli Huimala. Huimala hyödyntää erinomaisesti Konalan ns. Sinisen kuution mahdollisuudet ja tarjoaa huimat elämykset nuorille ja varttuneemmillekin asiakkaille.

Finnish Property Partners Oy (FPP) toimi kaupassa myyjän neuvonantajana.