VR Group myy osan Pasilan konepaja-alueesta Bruce Oreckille

tuomas_uusheimoVR_pasila

Kuva: VR Group

VR Group myy Pasilan konepaja-alueelta maalaamon, kokoonpanohallin ja sähköjunahallin muodostaman ison kokonaisuuden Yhdysvaltain entiselle Suomen-suurlähettiläälle Bruce Oreckille. Saavutettu neuvottelutulos maksimoi kaupan arvon ja mahdollistaa alueen yhteisöllisen kehittämisen jatkumisen. Kaupan arvo on 11,0 miljoonaa euroa.

VR:n omistuksessa olevan Vallilan konepajan konepajatoiminta on loppunut vuonna 2003 ja alueen omistuksista on sen jälkeen luovuttu systemaattisesti pala palalta. Myyntiprosessi Vallilan Konepaja-alueesta on aloitettu vuonna 2004 ja erilaisista vaihtoehdoista on käyty neuvotteluja useiden toimijoiden kanssa.

– Merkittävin jäljellä ollut maalaamon, kokoonpanohallin ja sähköjunahallin muodostama kokonaisuus on sekä teknisesti, että toiminnallisesti poikkeuksellisen vaativa kehityskohde, jota koskee myös laajat suojelurajoitukset. Kohteelle on pitkään etsitty ostajaa, jolla on halu ja kyky kehittää aluetta vastuullisesti. Pitkien ja monimutkaisten neuvotteluiden jälkeen saavutettu lopputulos on VR:n, sen omistajan ja myös alueen toimijoiden kannalta paras mahdollinen, VR Groupin kiinteistöjohtaja Ari Mäkinen sanoo.

Rautatiekäytön päätyttyä alueelle on 2000-luvulla toteutunut merkittävä määrä kiinteistökauppoja, joiden tuloksena sinne on rakennettu muun muassa yli tuhat uutta asuntoa ja liiketilaa. Rakentaminen alueella jatkuu vielä muutaman vuoden ajan.

Ilmarinen sijoitti toimistokiinteistöön Manchesterissa

e8c1e374-daac-4e1e-9924-2f8e4aadb48b

No. 1 Spinningfields -toimistokiinteistö Manchesterissa.

Ilmarinen on laajentanut kiinteistösijoituksiaan Isoon-Britanniaan hankkimalla noin 50 prosentin omistusosuuden Manchesterin ydinkeskustassa sijaitsevasta uudesta toimistokiinteistöstä.

– Manchesterin väestö kasvaa ja talousnäkymät ovat positiiviset. Brexit-neuvotteluilla ei ennusteta olevan merkittävää vaikutusta Manchesterin ydinkeskustan toimistomarkkinaan. Lisäksi punnan historiallisen alhainen arvostustaso tarjoaa eurosijoittajalle suojaa, sanoo Ilmarisen kansainvälisistä kiinteistösijoituksista vastaava salkunhoitaja Mikko Antila.

No. 1 Spinningfields -niminen toimistokiinteistö sijaitsee Manchesterin ydinkeskustan länsiosassa, jossa on paljon uutta toimistokantaa ja hyvät joukkoliikenneyhteydet. 19-kerroksinen toimistokiinteistö on juuri valmistunut, ja sen tilat ovat modernit, muuntojoustavat ja resurssitehokkaat. Vuokrattavaa pinta-alaa on noin 29 000 neliömetriä, ja vuokrausaste on tällä hetkellä lähes 95 prosenttia. Suurin vuokralainen on tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö PwC.

Toisena omistajana kiinteistössä on globaali institutionaalinen sijoittaja, jolla on kokemusta myös Ison-Britannian kiinteistömarkkinoilta. Kiinteistön hallinnoinnista vastaa Schroder Real Estate, jonka kanssa Ilmarisella on aiempaa yhteistyötä kiinteistösijoituksissa Manner-Euroopassa.

Kauppa tukee Ilmarisen sijoitusstrategiaa, jonka yhtenä tavoitteena on hajauttaa kiinteistösalkkua kansainvälisesti osana tuottavaa ja turvaavaa sijoitustoimintaa. Ilmarisella on ennestään suoria kiinteistösijoituksia Suomen lisäksi Saksassa, Belgiassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa. Kotimaiset kiinteistösijoitukset muodostavat kuitenkin myös jatkossa kiinteistösalkun keskeisimmän osan.

Varma osti Eteläesplanadi 8 toimistokiinteistön Helsingissä

cd0c4174-298d-43b2-ab15-ba530b63b04c-w_960

Eteläesplanadi 8

Varma on ostanut Helsingin ydinkeskustassa, osoitteessa Eteläesplanadi 8, sijaitsevan kiinteistön noin 41 miljoonalla eurolla. Kiinteistö Oy Ornantin myyjänä oli Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia.

Eteläesplanadin ja Fabianinkadun kulmassa sijaitsevassa toimistorakennuksessa on noin 5 400 m² vuokrattavaa toimisto- ja liiketilaa sekä noin 1 300 m² kokous- ja muita yhteiskäyttöisiä tiloja. Näiden lisäksi on tarjolla runsaasti varastotiloja sekä 26 paikan pysäköintihalli.

– Eteläesplanadi 8:n toimistokiinteistö sopii hyvin Varman suoraan kiinteistösalkkuun ja täydentää toimitilatarjontaamme ydinkeskustan arvokohteella. Olemme ristineet kiinteistön Amandaksi ja viimeistelemme rakennuksen yksityiskohdat uuteen loistoonsa. Uskomme, että talon modernien monitilatoimistojen mahdollistamat avarat pohjaratkaisut ja arvokas sisäänkäynti luovat erinomaiset puitteet yritysten nykyaikaisille tilatarpeille, sanoo Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Rakennuksen vanha, arkkitehtien Kiseleff & Heikelin suunnittelema puoli on rakennettu vuonna 1884, ja sitä on laajennettu vuonna 1977 Jaakko ja Kaarina Laapotin suunnittelemalla osalla. Rakennukseen on juuri valmistumassamerkittävä peruskorjaus, ja kiinteistö on liitetty kaukojäähdytysverkostoon.

Kohteella on erinomainen ja keskeinen sijainti Helsingin keskustassa, ja se tarjoaa profiililtaan korkeatasoiset puitteet käyttäjilleen ja heidän vierailleen.

– Kiinteistön myynti on osa normaalia salkunhoitoamme, jonka tavoitteena on muodostaa Fennialle monipuolinen ja hyvin hajautettu kiinteistösijoitussalkku. Kiinteistöön kohdistui runsaasti niin koti- kuin ulkomaista kysyntää. On hienoa, että tämä arvokohde löysi uuden kotinsa vakavaraisen kotimaisen sijoittajan salkusta, kertoo kiinteistöliiketoiminnan johtaja Timo Rantala Fennia Varainhoidosta.

Amandan ensimmäisiä toimistovuokralaisia on jo sinne muuttanut Pankaboard Oyj. Kohteen liiketiloissa toimivat ravintola Pompier Espa sekä Auratum Oy. Kuntosalia operoi HealthShape Oy. Kohteen vapaiden tilojen vuokraus käynnistyy välittömästi.

TH Real Estate ostaa puolet Kampin Kauppakeskuksesta Barings Real Estate Advisersilta

f5194e6e-3fac-41c4-b9d2-27e5405169b2-w_960

TH Real Estate ostaa 50 prosentin osuuden Helsingissä sijaitsevasta Kampin Kauppakeskuksesta Barings Real Estate Advisersilta (BREA), joka toimii Nordic Retail Fundin puolesta. Kaupassa syntyy yhteisyritys, josta TH Real Estate ja Allianz omistavat molemmat puolet. 50 prosentin osuus yli 500 miljoonan euron arvoisesta kauppakeskuksesta ostetaan TH Real Estaten yleiseurooppalaisen European Cities -sijoitusrahaston puolesta. Rahaston toiminta käynnistyi vuonna 2016.

Helsingin keskustassa sijaitseva keskus on parhaalla liikepaikalla. Kampin metro- ja linja-autoaseman yläpuolelle rakennetun keskuksen liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Kampin Kauppakeskuksesta pääsee myös suoraan yli 1500-paikkaiseen pysäköintihalliin.

Kampin Kauppakeskuksessa on kaikkiaan 36 600 neliömetriä tilaa kaupoille ja vapaa-ajan toiminnoille. Siellä on useita merkkiliikkeitä, kuten Levi’s, Calvin Klein, Mango, Stadium ja Clas Ohlson. BREA on äskettäin saanut päätökseen keskuksen 5. ja 6. kerrosten muutostyöt, jotka ovat lisänneet näiden kerrosten liikevaihtoa noin 50 prosenttia. Kerroksissa toimii nyt useita laadukkaita itsenäisiä ravintoloita ja baareja. Kampilla on enemmän kävijöitä kuin millään pohjoismaisella kauppakeskuksella, noin 42 miljoonaa käyntiä vuonna 2016.

European Cities -rahasto hakee tuloa tuottavia kiinteistöjä ‘tulevaisuudenkestävistä kaupungeista’ eri puolilla Eurooppaa. Kattavan tutkimustyön pohjalta rahasto etsii sijoituskohteita, joilla on hyvät mahdollisuudet hyötyä pitkän aikavälin kasvusta. Kampin Kauppakeskus sopii strategisesti rahaston kokoamaan salkkuun.

TH Real Estaten European Cities -rahastonhoitaja Andrew Rich sanoo: “Kampin Kauppakeskus sopii erinomaisesti European Cities -rahaston strategiaan keskuksen ensiluokkaisten ja monipuolisten vuokralaisten, keskeisen sijainnin ja loistavien liikenneyhteyksien vuoksi. Kohteella on vahva tuottohistoria, ja kauppakeskusta on mahdollista kehittää edelleen. Odotamme yhteistyötä Allianzin kanssa keskuksen kasvattamiseksi ja vahvistamiseksi”.

“Tutkimuksemme mukaan Helsingillä on hyvät mahdollisuudet hyötyä väestön kehitystrendeistä vahvan väestönkasvunsa ja kulutukseen käytettävissä olevien varojen ansiosta”.

Barings Real Estate Advisersin rahastonhoidon johtaja Nick Pink lisää: “Mielestämme nyt oli hyvä aika myydä osuutemme Kampin Kauppakeskuksesta, sillä saimme äskettäin päätökseen keskuksen kahden ylimmän kerroksen suuret muutostyöt. Lisäksi olemme kasvattaneet kauppakeskuksen liikevoittoa yli 20 % sijoituksemme tekemisen jälkeen. Meillä on Pohjoismaissa vahva tiimi, ja jatkamme uusien sijoituskohteiden etsimistä alueella. Etsimme erityisesti sellaisia kohteita, joihin voimme tuoda omalla osaamisellamme asiakkaillemme lisäarvoa.”

Barings Real Estate Advisorsin neuvonantajana toimi CBRE.

Ylen Iso Paja uudelle omistajalle

1024px-yleisradion_iso_paja
Kuvaaja: Markus Koljonen 
Yle ja Yleisradion eläkesäätiö allekirjoittivat 21.12.2016 sopimuksen Ison Pajan myynnistä, ja rakennus siirtyi eläkesäätiön omistukseen samalla päivämäärällä.
“Yle on viime vuosina vähentänyt toimistotilojaan, ja Isosta Pajasta luopuminen on luonteva askel tällä tiellä. Yle keskittyy ydintehtäviinsä, ja kiinteistökulujen karsinta on tärkeä osa resurssien hyvää hallintaa. Digitalisaatio ja tietotekniikka muuttavat työtä joustavammaksi ja liikkuvammaksi, joten toimistotilojen tarve vähenee”, sanoo Ylen toimitiloista vastaava tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö.
Myös Ylen henkilöstö on vähentynyt: työntekijöitä on nyt alle 3000, kun Ison Pajan valmistuessa vuonna 1993 yleläisiä oli lähes 5 000. Pasilassa työskentelee lähes 2000 yleläistä.
Yle muuttaa pois Isosta Pajasta 1.4.2017 mennessä. VR Groupin pääkonttori muuttaa vuokralle Isoon Pajaan 1.5.2018. Osia rakennuksesta kehitetään VR Groupin ja Ylen yhteiskäyttötiloiksi.
“Eläkesäätiö on pyrkinyt lisäämään kiinteistöjen osuutta sijoitusomaisuudessaan ja tähän tarkoitukseen Iso Paja sopii hyvin. VR Groupin tulo vuokralle Isoon Pajaan on meille erinomainen ratkaisu”, sanoo Yleisradion eläkesäätiön toimitusjohtaja Harri Lemmetti.

Peab on myynyt Turussa sijaitsevan Nereis Business Garden –toimistorakennuksen

a78bc5ce4b8a7fd6_800x800ar

Nereis Business Garden on Turun Pitkämäessä sijaitseva kahdeksankerroksinen korkeatasoinen toimistorakennus. Vuonna 2014 valmistuneessa kiinteistössä on 7 500 m2 vuokrattavaa tilaa. Toimistorakennus sijaitsee Naantalintien varrella n. 2 km Turun keskustasta.

Nereis Business Garden on toteutettu Peabin kehittämän Business Garden –konseptin mukaisesti. Konsepti tarjoaa modernit ja joustavasti muunneltavat tilat sekä kattavat ja monipuoliset palvelut vuokralaisille, kuten lounasravintolan, aulapalvelut ja neuvottelutilat. Peabin oma Turun yksikön konttori sijaitsee kiinteistössä ja kohteen päävuokralaisena toimii Deltamarin.

Vastuullisesti toteutettu Nereis Business Garden on LEED Gold -sertifioitu rakennus.

Kaikki Peabin kehittämät toimitilahankkeet suunnitellaan ja toteutetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

-Panostamme toimitiloissamme ympäristöarvojen lisäksi hyvinvointiin, muuntojoustavuuteen ja tilatehokkuuteen. Olemme Nereiksen kohdalla onnistuneet erinomaisesti, kertoo Peabin toimitilapuolen johtaja Peter Lindeberg .

Kiinteistön osti yksityinen kiinteistösijoittaja. Kauppahinta ei ole julkinen.

Turun Teknologiakiinteistöt osti PharmaCityn

ttk-pharmacity-001

Turun Teknologiakiinteistöt kasvatti kiinteistöomistustaan Turku Science Parkin alueella, kun yhtiö osti osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 4 sijaitsevan Kiinteistö Oy PharmaCityn Keskinäiseltä työeläkeyhtiö Varmalta.

Hyvässä kunnossa oleva PharmaCity on valmistunut vuonna 2001 ja sen on suunnitellut Katri Pulli Arkkitehtitoimisto Meri Oy:stä. Kiinteistön pinta-ala 17.758 neliömetriä. PharmaCityssä on toimisto- ja opetustilojen lisäksi runsaasti laboratorio- ja tutkimustiloja.

PharmaCityn suurin käyttäjä on Turun yliopisto. Muita merkittäviä toimijoita ovat Turku Science Park Oy, Unica Oy, Pharmatest Services Oy ja mainostoimisto SST Oy.

– PharmaCityn saaminen osaksi Turun Teknologiakiinteistöjen portfoliota on meille erittäin merkittävä asia. Kiinteistö tukee sitä vastapäätä sijaitsevaa BioCityä, sillä PharmaCityn laboratorio- ja tutkimustilat täydentävät BioCityn tiloja ja mahdollistavat niin nykyisten kuin uusienkin bio-alalla toimivien asiakkaidemme yhä paremman ja joustavamman palvelemisen, kertoo Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.

– Aiomme myös laajentaa Werstas-konseptiamme PharmaCityyn. ElectroCityssä toimiva Werstas tarjoaa yhteisöllisiä työtiloja pienille ja keskisuurille yrityksille toimialasta riippumatta, kun taas PharmaCityssä Werstas tulee tarjoamaan tiloja erityisesti clean tech -alan toimijoille, Lehtinen jatkaa.

1.6. toteutetun kaupan myötä Turun Teknologiakiinteistöille siirtyi PharmaCityn lisäksi Lemminkäisenkadun ja Tahkonkujan kulmassa sijaitseva kaksikerroksinen pysäköintilaitos, jossa on 216 autopaikkaa.

Fennia osti Onvest Oy:ltä Are Oy:n pääkonttorikiinteistön Vantaan Kaivokselasta

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia ja Onvest Oy ovat 29.2.2016 tehneet kiinteistön kaupan Vantaan Kaivokselassa sijaitsevasta Are Oy:n pääkonttorikiinteistöstä. Samassa yhteydessä solmittiin Fennian ja Are Oy:n välille pitkäaikainen vuokrasopimus. Kiinteistöllä sijaitsee vuonna 2002 valmistunut 5 609 m2:n suuruinen toimistorakennus.

“Laadukas toimistorakennus näkyvällä paikalla Hämeenlinnanväylän varrella ja vahva vuokralainen täydentää erinomaisena kassavirtakohteena kiinteistöportfoliotamme”, kertoo Fennian kiinteistösijoitusjohtaja Timo Rantala .

“Kiinteistöjen transaktiomarkkinoilla kotimaassa vallitsee hyvä markkinatilanne. Kysyntä on vilkasta varsinkin kohteissa, joissa on vakaa vuokralainen ja pitkäkestoinen vuokrasopimus. Fennia on hyvä ja pitkäjänteisesti toimiva vuokranantaja Onvest-konsernin talotekniikkaurakoinnin ja kiinteistön ylläpidon palveluita tuottavalle Arelle. Nyt tehty kauppa on jatkoa konsernin kiinteistöliiketoiminnan uudelleen suuntaamiselle.”, kertoo Onvest Oy:n toimitusjohtaja Timo Alamiekkaoja .

Ilmarinen sijoitti toimistokiinteistöön Berliinissä

d45df259-ae61-4762-acb3-06fc1ea01e61-main_image

Ilmarinen jatkaa kiinteistösijoitusten tekoa Saksaan investoimalla Berliinissä sijaitsevaan toimistokiinteistöön. Sijoitus toteutetaan yhteissijoituksena Schrodersin hallinnoiman Immobilien Europa Direkt -kiinteistörahaston kanssa, jonka taustalla on sveitsiläisiä instituutioita. Ilmarisen omistusosuus on noin puolet.

Sijoituksen kohteena oleva Victoriastadt Lofts -toimistokiinteistö sijaitsee suositulla ja edelleen kehittyvällä Berliinin Friedrichshainin alueella. Alueella on hyvät liikenneyhteydet, ja toimistokiinteistö sijaitsee Ostkreuzin aseman välittömässä läheisyydessä.

Punatiilinen toimistokiinteistö käsittää kokonaisen korttelialueen. Kiinteistö valmistui vuonna 1927. Se toimi tuotannollisessa käytössä 1990-luvulle saakka, jolloin se konvertoitiin toimistokiinteistöksi. Kohteessa suoritettiin laaja peruskorjaus vuonna 2014.

Kiinteistö on lähes täyteen vuokrattu. Vuokralaisista merkittävimmät ovat Saksan Eläkerahasto ja Saksan Posti, jotka vuokraavat yhdessä lähes 65 prosenttia toimistokiinteistön tiloista. Kohteeseen on lisäksi muuttanut joukko nuoria innovatiivisia yrityksiä, kuten mm. verkkopohjaisiin kasvuyrityksiin sijoittava Rocket Internet.

‒Kiinteistöllä on tunnetut ja vakavaraiset ankkurivuokralaiset. Turvaavan sijoituskohteen siitä tekevät lisäksi kiinteistön moninaiset kehitysmahdollisuudet pidemmällä aikajänteellä, sanoo salkunhoitaja Mikko Antila.

Toimistorakennus muodostuu kuudesta maanpäällisestä kerroksesta ja kellarikerroksesta. Vuokrattavaa pinta-alaa on yhteensä noin 68 000 neliötä.

Ilmarinen hajauttaa kiinteistösalkkuaan

Victoriastadt Lofts -toimistokiinteistö on Ilmarisen kolmas Saksaan tekemä kiinteistösijoitus. Ilmarinen sijoitti loppuvuodesta 2015 berliiniläiseen toimisto- ja hotellikiinteistö Königstadt Carree’hen ja helmikuussa 2016 Frankfurtissa sijaitsevaan Theodor Heuss Allee 50 -toimistokiinteistöön.

Ilmarisen strategiana on hajauttaa kiinteistösalkkuaan myös ulkomaisiin kohteisiin. Mikko Antilan mukaan Berliinin kiinteistömarkkina on tällä hetkellä yksi Euroopan kiinnostavimmista.

‒ Berliini on vahvistanut entisestään asemaansa Euroopan vahvimpien kiinteistömarkkinoiden joukossa. Se näkyy suuren sijoittajakiinnostuksen lisäksi myös toimitilojen vuokrakysynnässä: toimistotilojen vajaakäyttöasteet ovat laskeneet ennätysalhaiselle tasolle, mikä on alkanut heijastua selvänä nousupaineena vuokratasoihin, Antila sanoo.

‒ Kaiken kaikkiaan Berliini on tällä hetkellä houkutteleva sijoituskohde pitkäaikaista tuottoa ja turvaavuutta sijoituskohteiltaan etsivälle Ilmariselle. Emme sulje pois vaihtoehtoa, etteikö Berliiniin tehtäisi myös lisää kiinteistösijoituksia lähiaikoina, Antila sanoo.

Neuvonantajana Ilmarisen kiinteistösijoituksissa Berliiniin on toiminut Schroder Real Estate, joka tulee myös vastaamaan kohteiden hallinnoinnista.

Varma on ostanut hotellikiinteistön Helsingin keskustasta

6b8a4059-179c-4e6f-b1b6-5bbae592109f

Työeläkeyhtiö Varma on ostanut Kiinteistö Oy Helsingin Yrjönkatu 17 -kiinteistön. Myyjinä olivat EM Group Oy ja Sewatek Oy.

Yrjönkatu 17 on Oiva Kallion suunnittelema funktionalismia edustava rakennus, ja se on rakennettu vuonna 1936. Nykyisin hotellikäyttöön muutettu kiinteistö on vuokrattu Scandic Hotels Oy:lle pitkällä vuokrasopimuksella, ja se toimii osana Scandic Marski -hotellia.

– Yrjönkatu 17 sopii hyvin Varman suoraan kiinteistösalkkuun ja tarjoaa meille vakaata tuottoa. Meillä on ennestään pääkaupunkiseudulla useita hotellikohteita ja uusin hankintamme täydentää salkkua erinomaisesti, sanoo Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.